Nem érte el a zsarolóvírus a hazai kkv-k ingerküszöbét

forrás: Prím Online, 2017. május 18. 15:18

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által koordinált Modern Vállalkozások Programjának infokommunikációs tanácsadói stábja egy rapid felmérést készített.

A kutatás során az elmúlt napok vezető informatikai témakörével, a zsarolóvírussal kapcsolatos kérdésekre keresték a válaszokat. A közel 750 fős mintán végzett felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy a hazai kis- és középvállalkozások nem védik megfelelően adataikat és nem mérik fel a valós fenyegetettséget.

 

Mindössze a megkérdezettek 57%-a szerzett valamilyen forrásból tudomást a zsarolóvírusokról, a maradék 43% fele pedig nem vagy csak felületesen ismeri ennek a kártevőnek a valós működési elvét.  A leginkább tájékozatlan vállalkozói csoport az önmagukat foglalkoztató egyéni vállalkozók, tevékenység alapján a kézműves tevékenységet folytató gazdálkodók. 

 

A felmérésbe bevont cégeknek csak a 2/3-a használ olyan víruskereső szoftvert, amely elvi lehetőséget biztosít a számítógépek védelmére és közülük csak minden huszadik tesz valamilyen soron kívüli intézkedést annak érdekében, hogy az elmúlt napokban aktivizálódott vírusból eredő kellemetlen következményeket elkerülje. 

 

A Modern Vállalkozások Programjához csatlakozott informatikai megoldásszállítók egy nagyobb csoportjának körében végzett felmérés is azt mutatja, hogy a hazai kis- és középvállalkozások egy jelentős részéhez eljutottak az vírusról szóló információk. A szakcégek által adott tájékoztatás szerint megnőtt az elmúlt napokban az ügyfelek irányából érkező megkeresés, azonban csak az érdeklődők töredéke igényel konkrét intézkedéseket a szolgáltatójától.

 

A kutatásról:

A megkérdezettek száma 743 fő, kis- és középvállalkozások döntéshozói vagy vezetői. 

Az adatfelvétel időtartama: 2017. május 13-16.

Módszer: telefonos interjú.

 

A Modern Vállalkozás Programjáról

A Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan! projekt fő célja a hazai kkv-k informatikai képességeinek fejlesztése és ezáltal versenyképességük javítása, a vállalkozások digitalizációjának elősegítése.

 

A vállalkozók nagy számban teherként élik meg a digitális vagy online világ jelenlétét, nem pedig eszközként, támaszként tekintenek rá. A projekt fő feladata, hogy olyan szemléletformáló tevékenységet végezzen, amely eredményeként a kkv-k megszabadulnak az infokommunikációs eszközökkel szembeni fenntartásaiktól.

 

A projekt pillérei:  

1. Az országban összesen 28 fős tanácsadói hálózat segít a vállalkozásoknak eligazodni abban, hogy milyen digitális eszközökkel vagy szolgáltatásokkal érhetnek el nagyobb hatékonyságot.

http://www.vallalkozzdigitalisan.hu/ikt_tanacsadok.html

 

2. A 127 állomásból álló rendezvénysorozat járási szinten szólítja meg a vállalkozásokat. Itt a szakmai előadásokon kívül az egyes területek szakértőivel is találkozhatnak, konzultálhatnak az érdeklődők, a helyszínen kipróbálhatják a projektben kedvezményesen elérhető infokommunikációs eszközöket, szolgáltatásokat.

 

3. Az ingyenes elektronikus tudástár a programhoz csatlakozó vállalkozások számára elérhető a projekt honlapján.

http://www.vallalkozzdigitalisan.hu/szemleletformalas/

 

4. A szállítói partnerhálózat segítségével kedvezményes ajánlatokhoz, beszerzési lehetőségekhez juthatnak a vidéki kkv-k. 

http://www.vallalkozzdigitalisan.hu/termekek.html

 

5. A „Digitálisan Felkészült Vállalkozás” minősítési rendszer létrehozásával a címet elnyert cégek a GINOP-3.2.2. informatikai pályázat keretében plusz 5% vissza nem térítendő többlettámogatást igényelhetnek.

http://www.vallalkozzdigitalisan.hu/ginop_322_palyazat.html

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Még nagyobb szabadságot biztosít a Sencor új robotporszívója

Új szintre emeli a robotporszívók által nyújtott kényelmet a Sencor újdonsága. Kétség nem fér hozzá, hogy bár ezek a készülékek teljesen autonóm módon képesek gondoskodni a porszívózásról, a tartályuk kiürítésére eddig nem voltak képesek. Mindez teljesen megváltoztathatja a robotporszívókról alkotott elképzeléseinket. 

2023. október 2. 19:55

Érkeznek a felújított telefonok a Telekomtól

Október 2-től A+ prémium minősítésű felújított készülékek vásárolhatók a Telekomtól. A vállalat ezzel is szeretné azt támogatni, hogy a digitális világ tüneményeihez való hozzáférés még szélesebb kör számára legyen elérhető.

2023. október 2. 18:20

Elindult a Magyar Klímacsereprogram

A minden negyedik magyar háztartásban megtalálható klímaberendezések közül a nagy energiafogyasztásúak cseréje még gyorsabban térülhet meg a Magyar Klímacsereprogram segítségével.

2023. október 2. 16:53

A HONOR X6a-val a vállalat újra a középkategóriás okostelefonok világában alkot nagyot

A HONOR ma bejelentette, hogy érkezik a HONOR X6a. Bámulatos, 6,56”-os kijelzője támogatja a dinamikus fénytompítást, erőteljes 50MP-es tripla kamerarendszere kiváló a fényképezéshez, az 5200mAh-s  akkumulátor teljesítmény és a 128GB tárhely pedig átfogó felhasználói élményt nyújtanak az egész napra.

2023. október 2. 14:24

Évi egymillió forint támogatás – már lehet pályázni a Széchenyi-egyetem Gólya-ösztöndíjára

A győri Széchenyi István Egyetem elsőéves nappali tagozatos hallgatói számára kiírt ösztöndíj-pályázat ötven nyertes hallgatóját tíz hónapon át havi százezer forintos ösztöndíjjal segíti az intézmény tanulmányaiban.

2023. október 2. 13:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38