Mese a másságról

forrás: Prím Online, 2017. május 23. 10:55

A BOOKR Kids Mesetár applikáción keresztül már ingyenesen elérhető Lackfi János József Attila-díjas magyar költő, író új meséje, amely azt mutatja be, hogy miben más egy autizmussal élő kisgyerek, és ezt a másságot hogyan fogadjuk el. A Vidraszerelem és gyémánteső című mese, Panka és Gyurka története Gryllus Dorka, az Autistic Art Alapítvány jószolgálati nagykövetének hangján kelt életre.

A mese a Magyar Telekom, az Autistic Art Alapítvány, a BOOKR Kids, és a Fenntarthatósági Média Klub együttműködésében jött létre azért, hogy segítsége egymás megértését, és támogatást nyújtson a gyermekeknek és az autizmussal élőknek az egymással való érintkezésben és a kommunikációban. A mese megalkotásának másik célja, hogy bemutassa az autizmussal élők számára is fontos a közösség, az elfogadó környezet, hiszen éppen ugyanúgy figyelemre-, és szeretetreméltó egyéniségek, mint bárki más.

 

Lackfi János, a mese szerzője elmondta: "Közeledni egymáshoz, összenyitni belső világainkat: ennél szebb emberi feladat aligha létezik. Különösen fontos evvel próbálkoznunk olyan esetben, amikor kommunikációs gátakon kell átlendülnünk. Például az autizmussal élők esetében is, akikről úgy tudjuk, hogy belső világuk elképesztően gazdag, kreatív karaktert rejteget."

 

A történet főszereplőinek megrajzolásában a gyermekek segítségét kérték: mese illusztrációs pályázatot írtak ki 8-12 éves gyermekek száma 2017. március elsején, és a beérkezett pályaművek közül a zsűri Bándi Emese, Játszótéri kalandok című alkotását ítélte a legjobbnak. A nyertes egyrészt egy Telekom Huawei Mesetabletet kapott, másrészről az ő rajzából alkották meg a BOOKR Kids grafikusai Panka és Gyurka alakját. A történet harmadik szereplőjét, az autizmussal élő kisfiú grafikáját az Autistic Art Alapítvány művészeti programja keretében alkotó autizmussal élő fiatal, Kalocsai Nóra rajzából hozták létre a grafikusok.

 

"Nagyon boldog voltam, amikor Anyukám elém jött az iskolába és elmondta a jó hírt! Először el sem akartam hinni, hogy pont én nyertem! Jó érzés volt felfedezni a mesében Panka és Gyurka mellett a vakondot, a méhecskét, a virágokat, amiket szintén én rajzoltam. És mindezt a saját tableten látni... mesés!” - mondta el Bándi Emese.

 

A BOOKR Kids Mesetár Applikáció idén áprilisban nemcsak ezzel az edukációs mesével bővült, hanem két, kifejezetten az autizmussal élők számára készült játékos applikációval is. Az egyik applikáció a memória és a motorikus képességek fejlesztését támogatja, míg a másik az érzelmek azonosítása terén nyújt segítséget az autizmussal élők számára. A Telekom az autizmus április 2-i világnapjához kapcsolódóan április hónapban minden megvásárolt Mesetablet után egy ugyanilyen eszközt adományozott az Autistic Art Alapítvány által támogatott 10 lakóotthon egyik autizmussal élő lakója számára. A Mesetablet egy olyan Huawei tablet (HuaweiMediapad T1), amely 6 hónapos ingyenes BOOKR Kids Applikáció hozzáférést tartalmaz. Ez az első okostelefonokon és tableteken futtatható, kifejezetten magyar gyerekeknek szóló könyvtár-alkalmazás, interaktív mesekönyvekkel. 


A mellékelt képen a rajzpályázat nyertese, Bándi Emese látható

 

A Vidraszerelem és gyémánteső, valamint a két, kifejezetten az autizmussal élők számára készült játék ingyenesen letölthető a BOOKR Kids Mesetárból:

Google Play: https://goo.gl/kaaCNd

App Store: https://goo.gl/nLz9fd

 

„Az autizmussal élő fiatalok 40 százaléka egyáltalán nem beszél, az ő zárt világukba nehéz betekintést nyerni. Az otthonban élő fiatalok nagy része nem magától értetődő mások szándékának megértése, vagy az érzelmek dekódolása. Az okos eszközökre telepített speciális applikációk segítségükre lehetnek a mindennapokban, illetve fontos szerepet játszhatnak az otthonokban elérhető fejlesztő foglalkozásokon“ – emelte ki Bella Viktória, az Autistic Art Alapítány ügyvezetője. 

 

A rajzpályázat, az edukációs mese, a játékos applikációk és a készülék-akció annak a stratégiai partnerségi megállapodásnak a része, amelyet a Telekom az Autistic Art Alapítvánnyal kötött 2016 márciusában. A vállalat számára fontos a fenntarthatóság, ezért kiemelt figyelmet fordít többek között a fogyatékossággal élőkre, a hozzájuk kapcsolódó felelősségvállalás elmélyítésére. A Telekom Autistic Art Alapítvánnyal megvalósuló együttműködése során arra törekszik, hogy felhívja a figyelmet az autizmusra mint társadalmi problémára, és a saját eszközeivel is tegyen azért, hogy az autizmussal élők a lehetőségeikhez képest könnyebben tudjanak másokkal kommunikálni, ezzel is csökkentve a távolságot köztük és kortársaik között.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Okoseszközzel erősít a DACHSER

Egész Európában, így Magyarországon is új eszközök kísérik mostantól a DACHSER szállítmányait, az új  kézi szkennerek – SAM (Short distance Assistance Mobile) - segítségével jelentős mértékben csökkent a logisztikai cég papírfelhasználása, egyszerűbb és gyorsabb lett a szállítások mindennapi adminisztrációja, követése. A jövőben az eszközök online összeköttetésben lesznek a tervezőprogramokkal, amelyek valós forgalmi adatok alapján és nyitva tartási idők figyelembe vételével egy algoritmus segítségével tervezik majd meg az útvonalakat.   

2021. december 2. 13:46

A MATE és a KITE Zrt. közösen dolgozik a magyar agrárium modernizálásán

Kölcsönös előnyökön alapuló együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint Magyarország piacvezető mezőgazdasági integrátora, a nádudvari központú KITE Zrt. A megállapodás elsősorban a gyakorlati képzési lehetőségek fejlesztése és a modern agrárdigitalizációs megoldások elterjesztése területén teremti meg a két szervezet közötti együttműködés lehetőségét.

2021. december 2. 12:20

Új nemzetközi értékesítési vezetővel erősít a Prefixbox

A Prefixbox, e-kereskedelmi termékkereső megoldásokat fejlesztő vállalat, új értékesítési alelnököt és operatív vezetőt üdvözöl a csapatában Deák Árpád személyében, akinek fő feladata a vállalat növekedési ütemének felgyorsítása, új értékesítési csapat kiépítésével, új nemzetközi piacok meghódításával, és a vállalat üzletfejlesztési stratégiájának vezetésével.

2021. december 2. 11:18

Digitalizálja gyártását a Dr. Oetker Magyarország

Másfél év alatt modernizálja gyártását a Dr. Oetker Magyarország. Az évente 9-11 ezer tonnányi, tizenhét országot – közte hazánkat is – ellátó, élelmiszeripari segédanyagokat gyártó vállalat meglévő gyártósorait digitalizálja jánossomorjai üzemében. 

2021. december 2. 09:57

A HMD Global egy Nokia 3310 tortával ünnepli 5. születésnapját

Különleges tortával ünnepli 5. születésnapját a HMD Global, a Nokia telefonok gyártója. Az ikonikus Nokia 3310 ezúttal tűzpiros színben és ehető formában került az asztalra, ami valljuk be, ritkán történik meg egy készülékkel.

2021. december 1. 20:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59