Mese a másságról

forrás: Prím Online, 2017. május 23. 10:55

A BOOKR Kids Mesetár applikáción keresztül már ingyenesen elérhető Lackfi János József Attila-díjas magyar költő, író új meséje, amely azt mutatja be, hogy miben más egy autizmussal élő kisgyerek, és ezt a másságot hogyan fogadjuk el. A Vidraszerelem és gyémánteső című mese, Panka és Gyurka története Gryllus Dorka, az Autistic Art Alapítvány jószolgálati nagykövetének hangján kelt életre.

A mese a Magyar Telekom, az Autistic Art Alapítvány, a BOOKR Kids, és a Fenntarthatósági Média Klub együttműködésében jött létre azért, hogy segítsége egymás megértését, és támogatást nyújtson a gyermekeknek és az autizmussal élőknek az egymással való érintkezésben és a kommunikációban. A mese megalkotásának másik célja, hogy bemutassa az autizmussal élők számára is fontos a közösség, az elfogadó környezet, hiszen éppen ugyanúgy figyelemre-, és szeretetreméltó egyéniségek, mint bárki más.

 

Lackfi János, a mese szerzője elmondta: "Közeledni egymáshoz, összenyitni belső világainkat: ennél szebb emberi feladat aligha létezik. Különösen fontos evvel próbálkoznunk olyan esetben, amikor kommunikációs gátakon kell átlendülnünk. Például az autizmussal élők esetében is, akikről úgy tudjuk, hogy belső világuk elképesztően gazdag, kreatív karaktert rejteget."

 

A történet főszereplőinek megrajzolásában a gyermekek segítségét kérték: mese illusztrációs pályázatot írtak ki 8-12 éves gyermekek száma 2017. március elsején, és a beérkezett pályaművek közül a zsűri Bándi Emese, Játszótéri kalandok című alkotását ítélte a legjobbnak. A nyertes egyrészt egy Telekom Huawei Mesetabletet kapott, másrészről az ő rajzából alkották meg a BOOKR Kids grafikusai Panka és Gyurka alakját. A történet harmadik szereplőjét, az autizmussal élő kisfiú grafikáját az Autistic Art Alapítvány művészeti programja keretében alkotó autizmussal élő fiatal, Kalocsai Nóra rajzából hozták létre a grafikusok.

 

"Nagyon boldog voltam, amikor Anyukám elém jött az iskolába és elmondta a jó hírt! Először el sem akartam hinni, hogy pont én nyertem! Jó érzés volt felfedezni a mesében Panka és Gyurka mellett a vakondot, a méhecskét, a virágokat, amiket szintén én rajzoltam. És mindezt a saját tableten látni... mesés!” - mondta el Bándi Emese.

 

A BOOKR Kids Mesetár Applikáció idén áprilisban nemcsak ezzel az edukációs mesével bővült, hanem két, kifejezetten az autizmussal élők számára készült játékos applikációval is. Az egyik applikáció a memória és a motorikus képességek fejlesztését támogatja, míg a másik az érzelmek azonosítása terén nyújt segítséget az autizmussal élők számára. A Telekom az autizmus április 2-i világnapjához kapcsolódóan április hónapban minden megvásárolt Mesetablet után egy ugyanilyen eszközt adományozott az Autistic Art Alapítvány által támogatott 10 lakóotthon egyik autizmussal élő lakója számára. A Mesetablet egy olyan Huawei tablet (HuaweiMediapad T1), amely 6 hónapos ingyenes BOOKR Kids Applikáció hozzáférést tartalmaz. Ez az első okostelefonokon és tableteken futtatható, kifejezetten magyar gyerekeknek szóló könyvtár-alkalmazás, interaktív mesekönyvekkel. 


A mellékelt képen a rajzpályázat nyertese, Bándi Emese látható

 

A Vidraszerelem és gyémánteső, valamint a két, kifejezetten az autizmussal élők számára készült játék ingyenesen letölthető a BOOKR Kids Mesetárból:

Google Play: https://goo.gl/kaaCNd

App Store: https://goo.gl/nLz9fd

 

„Az autizmussal élő fiatalok 40 százaléka egyáltalán nem beszél, az ő zárt világukba nehéz betekintést nyerni. Az otthonban élő fiatalok nagy része nem magától értetődő mások szándékának megértése, vagy az érzelmek dekódolása. Az okos eszközökre telepített speciális applikációk segítségükre lehetnek a mindennapokban, illetve fontos szerepet játszhatnak az otthonokban elérhető fejlesztő foglalkozásokon“ – emelte ki Bella Viktória, az Autistic Art Alapítány ügyvezetője. 

 

A rajzpályázat, az edukációs mese, a játékos applikációk és a készülék-akció annak a stratégiai partnerségi megállapodásnak a része, amelyet a Telekom az Autistic Art Alapítvánnyal kötött 2016 márciusában. A vállalat számára fontos a fenntarthatóság, ezért kiemelt figyelmet fordít többek között a fogyatékossággal élőkre, a hozzájuk kapcsolódó felelősségvállalás elmélyítésére. A Telekom Autistic Art Alapítvánnyal megvalósuló együttműködése során arra törekszik, hogy felhívja a figyelmet az autizmusra mint társadalmi problémára, és a saját eszközeivel is tegyen azért, hogy az autizmussal élők a lehetőségeikhez képest könnyebben tudjanak másokkal kommunikálni, ezzel is csökkentve a távolságot köztük és kortársaik között.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Búvárkodásra is alkalmas prémium okosórával bővült a Huawei magyarországi kínálata

Búvárkodásra is alkalmas okosórát hozott a Huawei hazánkba. A luxusórák formavilágát idéző WATCH Ultimate 100 méteres mélységig vízálló, precíz navigációs rendszerrel szerelték fel, és kifejezetten strapabíró anyagokból készült. Az óra átfogó egészségkövető funkciókkal, többek között EKG-méréssel és stresszfigyeléssel is rendelkezik. A HUAWEI WATCH Ultimate egyaránt kompatibilis Android és iOS okostelefonokkal.

2023. szeptember 23. 12:10

Hajlítható élmény a Try Galaxy segítségével

Már elérhető a Samsung Try Galaxy program frissítése, amellyel a nem androidos okostelefonok  felhasználói már magyar nyelven is kipróbálhatják a One UI 5.1.1 szoftver vonzó lehetőségeit és felfedezhetik az új Galaxy Z Flip5 és Z Fold5 okostelefonok funkcióit. A Galaxy Z Fold5 sokoldalú és magával ragadó kijelzőjének előnyeit újszerűen mutatja be az alkalmazás: két párosított eszközön szemlélteti a hajlítható élményt.

2023. szeptember 23. 10:23

Emeld magasabb szintre az edzésterved a HONOR Watch 4 segítségével

A HONOR bejelentette a HONOR Watch 4-et, a viselhető HONOR készülékek legújabb tagját. Stílusos formatervezés, precíz funkciók, egy nagy, akár 60Hz-es képfrissítésre is képes, 1,75-os színes AMOLED kijelző jellemzik amellett, hogy Bluetooth hívásokra is alkalmas. Mindehhez egy akár 14 napot is bíró akkumulátor társul, amivel tökéletes társ a fittség nyomon követésére bárhol, bármikor.

2023. szeptember 22. 19:33

Az iPhone 15 mostantól hazánkban is megvásárolható

Az ikonikus iPhone sorozat legfrissebb készülékei, az iPhone 15, az iPhone 15 Plus, az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max mellett az Apple Watch Series 9 és az Apple Watch Ultra 2 is a boltok polcaira kerül szeptember 22-én. Az Apple innovációinak sorában újabb mérföldkövet jelentő termékek mától a tavalyinál jelentősen kedvezőbb áron kaphatóak az iSTYLE hazai, kilenc üzlettel rendelkező Apple Premium viszonteladói hálózatában. 

2023. szeptember 22. 17:31

Nemzetközi nagyágyúk beszélnek Budapesten a legfrissebb mesterséges intelligencia trendekről

Október 5-én és 6-án először jelentkezik a Compass Tech Summit, melyre a világ minden tájáról több mint 1.200 szakembert várnak a szervezők a Magyar Vasúttörténeti Park indusztriális miliőjébe. 

2023. szeptember 22. 15:49

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59