A fiatalok a jövő munkahelyén szeretnének dolgozni

forrás: Prím Online, 2017. június 3. 10:15

Hogyan segíti a technológia a munkavégzést egy modern munkahelyen? Milyen elvárásaik vannak azoknak a fiataloknak, akik már beleszülettek a digitalizációba és az anyanyelvük része a számítástechnika? Többek között ezekre a kérdésekre kínált válaszokat a jövő munkahelyét meghatározó innovációk terén élenjáró Microsoft az idei Meet Microsoft eseményen, amelyen 60 kiválasztott végzős hallgató és pályakezdő vett részt.

Ki az, aki manapság DVD-n veszi meg a filmeket, sorozatokat? Ki készít még egyáltalán CD-t? Melyik eszközben van még egyáltalán CD-lejátszó? Ugyanezek a kérdések a munkahelyen is felvetődnek a legmodernebb eszközökhöz és megoldásokhoz hozzászokott fiatalokban. Miért menteném a dokumentumaimat „vasra”, ha egyébként is szeretném bárhol elérni őket, akár telefonon is? Miért hoznék létre számtalan példányt belőlük, ha közösen is szerkeszthetem a kollégáimmal ugyanazt a dokumentumot?

 

 

A fentiek jó példák arra, milyen elvárásoknak kell megfelelnie a munkaadónak, ha az Y generációt szeretné megszólítani a munkaerőpiacon – miközben már a Z generáció is a startvonalon toporog. Az idei Meet Microsoft rendezvényen, amelyen 60 végzős hallgató és pályakezdő vett részt, sorra vették a korszerű munkahellyel szemben támasztott igényeket és megállapították, hogy a technológia a fiatalok számára ma fontosabb, mint valaha. Ez különösen sürgető probléma – noha egyben fejlődési lehetőség is – a munkaadók számára, hiszen a baby boom nemzedék lassan nyugdíjba vonul.

 

A felhő és a közösségi média alap – már a virutális valóság „kopogtat” a munkahelyek ajtaján

További kihívást jelent, hogy a fiatalok – a Randstad „Jövő munkahelye” kutatás szerint, – a magánéletükben lépést tartananak a  technológiai fejlődéssel, a felhőtechológia és a közösségi média használata lassan alapelvárás számukra. Tekintetüket a hordható eszközökre, a virtuális valóság nyújtotta lehetőségekre és a robotikára függesztik – mindezen elvárásokat pedig magukkal viszik a munkahelyükre is. A Cirque du Soleil például ma már a Windows Mixed Reality nevű alkalmazást használja az előadásai megtervezéséhez. Így építenek virtuális színpadképet, amelyet a kiterjesztett valóságba belépve akár a saját kézmozdulataikkal is alakíthatnak.

 

 

A résztvevők nagy érdeklődéssel forgatták a rendezvényen a HoloLens eszközöket, amely a kiterjesztett valóság élményével nyűgözte le őket. A Microsoft szakértői emellett bepillantást engedtek a vállalat hosszú távú innovációs stratégiájába is, bemutatva a jövő munkahelyét.

 

“Nagyon izgalmas és innovatív vállalatnak tartom a Microsoftot, így nem volt kérdés, hogy részt vegyek-e a mai Meet Microsoft eseményen. Eddig is úgy gondoltam, hogy szívesen dolgoznék itt a jövőben, a mai nap pedig csak megerősített ebben.” – mondta Tóth Károly, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója a nap végén.

 

Kisdiáktól a startup alapítóig – Microsoft edukációs programok fiataloknak

Jövőorientált vállalatként a Microsoft különösen nagy figyelmet fordít a fiatalok képzésére, akiket célzott edukációs programjaival kisdiák koruktól a munkába állásukig végigkísér. Az oktatás terén a YouthSpark programok állnak a vállalat társadalmi szerepvállalási stratégiájának középpontjában. Ezen keresztül több mint 50 ingyenes programot kínál a vállalat a fiataloknak, akik ezek segítségével sajátíthatják el a digitális írástudás alapjait egészen a haladó informatikai ismeretekig. Ezt egészíti ki a Microsoft Imagine, amely szintén ingyenes szoftvereket biztosít diákoknak és oktatási intézményeknek. A BizSpark ugyanezt felhő technológiával és szakértői támogatással együtt kínálja startupoknak, amely így az önálló vállalkozás elindításában segíti a fiatalokat. A diploma megszerzését követően a MACH (Microsoft Academy for College Hires) – egy kétéves, főállásban végezhető tehetségmenedzsment program – a kiemelkedően eredményes fiataloknak nyújt továbbképzést és eszközöket, jelentős szakmai támogatást nyújtva a tehetséges pályakezdő fiataloknak. A Virtual Academy, a DigiGirlz vagy az egyéves, önkéntes szakmai program, a Microsoft Student Partner Program további oktatási programok, amelyek a legújabb technológiákkal ismertetik meg a fiatalokat, külön figyelmet fordítva a legkisebbekre és a lányokra, akik méltatlanul alulreprezentáltak az IT-szektorban.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Itt a Microsoft MI-alapú virtuális asszisztense

Épp most lépünk be a mesterséges intelligencia által meghatározott korszakba – egy olyan új világba, amelyben alapvetően változik meg a technológiához való viszonyunk, és az is, hogy milyen előnyöket kínál számunkra a technológia. 

2023. szeptember 24. 15:52

Erre nem számítottunk – megtorpant az online kiskereskedelem

Az idei II. negyedévben mind értékben, mind a vásárlások számában visszaesett az online boltokban bankkártyával fizetett tranzakciók száma az év első három hónapjához képest. Ennek ellenére minden 5. bankkártyával itthon fizetett forintot webshopokban költünk el – derül ki a BiztosDöntés.hu összeállításából.

2023. szeptember 24. 13:20

Kontakt jelnyelvi tolmácsszolgáltatás a Telekomnál

2023. szeptember 24-étől a Magyar Telekom 29 üzletében és telefonos ügyfélszolgálatán jelnyelvi tolmácsszolgáltatás vehető igénybe a hallássérült ügyfelei akadálymentes kiszolgálása érdekében.

2023. szeptember 24. 11:44

MI-vel teszi hatékonyabbá és fenntarthatóbbá a cégek működését a Schneider Electric

Mesterséges intelligencia (MI) megoldással egészíti ki EcoStruxure Resource Advisor megoldását a Schneider Electric, a lépésnek köszönhetően a vállalati döntéshozók még gyorsabban férhetnek hozzá a cégük energiafelhasználási és fenntarthatósági adataihoz. Az új rendszer zártkörű béta tesztje szeptemberben indul és várhatóan az év végén, illetve 2024 elején lesz szélesebb körben is elérhető.

2023. szeptember 24. 10:16

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59