A jövő itt van, és egy magyar vállalat kezében a kulcs

forrás: Prím Online, 2017. június 20. 11:08

Az Internet of Things összeköttetést jelent az eszközök és a külvilág között, és így folyamatosan új lehetőségek tárulnak elénk. Az eszközeink állandó kapcsolatban állnak a környezetünkkel, és reagálnak rá. Így teszi a körülöttünk lévő világot egyre tudatosabbá, ez által élhetőbbé.

 

Az Internet of Things a fejlődés következő lépcsőfoka

A "dolgok internete" itt van, és a rendelkezésünkre áll. Az emberiség használja, de a terület nyújtotta lehetőségeknek még csak egy szeletét hasznosítottuk. A világ folyamatosan keresi azokat a kiaknázatlan területeket, ahol javára tudja fordítani az Internet of Thingsben rejlő potenciált.

 

Tudjuk, hogy valami nagyon jelentős dolog került a birtokunkba, és még elképzelni sem tudjuk, hogy milyen hatással lesz ez a mindennapi életünkre. A körülöttünk levő világ egy szüntelen fejlődés eredménye, és ennek a fejlődésnek a következő lépcsőfokát jelentheti az Internet of Things, és a benne rejlő lehetőségek kiaknázását segítő Smart Data Streaming.

 

 

Smart Data Streaming fejlesztés

Az SAP HANA platformon futó Smart Data Streaming egy olyan eszköz, amely az adatáramlást és feldolgozást emeli egy új szintre. Egy magyar informatikai vállalat (Netlife) úttörőnek számító fejlesztést dolgozott ki a Smart Data Streaming segítségével. Megalkottak egy olyan projektet, amely folyamatában dolgozza fel a mért adatokat (méréseket, közösségi média eseményeket, piaci árakat, bármit) és azokat a felhasználó elé tárja kimutatásként. Ez lehet akár valós idejű eseménykövetés, vagy hisztorikus adatok megjelenítése egy diagram segítségével.

 

A fejlesztés része még, hogy tudunk reagálni az adatfolyam elemeire, vagy akár emberi beavatkozás nélkül is tudunk válaszreakciót kiváltani, ha valamilyen határértéket meghaladnak ezek az értékek. Példának okáért tegyük fel, hogy nagyon lecsökkent a szoba mért hőmérséklete. Ebben az esetben saját kezűleg felcsavarhatjuk a fűtést, de akár „gép a géppel” kommunikáció segítségével (machine-to-machine, M2M) is tudunk feladatsort ütemezni egy előre meghatározott kritériumhoz. Így megadhatjuk a rendszernek, hogy 18°C alatti hőmérsékleten automatikusan (internetre kötött mikrokapcsolók és elektromos motorok segítségével) kapcsolja be a fűtést, és zárja be az ablakokat.

 

 

A jövő szele

Ez egy leegyszerűsített példa volt, de ezzel az eszközzel könnyedén lehet nagy bonyolultságú rendszereket kiépíteni. A jövőben ez nagy segítség lehet az okos otthonok és az Ipar 4.0-ában dolgozó vállalatok számára, és ennek kihasználásához nyújthat biztos alapot a magyar cég tapasztalata.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Milyen napelemet finanszíroznak szívesen a bankok?

A Bloomberg osztályozási rendszere segít abban, hogy a napelemek megbízhatósága és ne (kizárólag) a beruházó és üzleti terve alapján döntsön a bank a finanszírozásról.

2017. november 22. 19:57

Mit tegyünk, ha időben szeretnénk megkapni az online rendelt karácsonyi ajándékot?

Hamarosan indul az ünnepi szezon, az online boltok egy része már a hivatalos fekete péntek előtt meghirdette nagy karácsonyi akcióit. Azt gondolnánk, aki ilyenkor rendeli meg az ajándékot, nemcsak jól jár, de még az ünnepek előtt biztosan meg is kapja a csomagját. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azonban erre nincs garancia, főleg ha rendeléskor a hagyományos kiszállítási megoldásokat választjuk.

2017. november 22. 18:02

WIWE: szívünkre is olcsóbban vigyázhatunk az akciós pénteken

Valódi árengedménnyel (ez a legtöbb Black Friday árról nem mondható el) kapható a WIWE szívdiagnosztikai műszer november 24-26 között szerte a világban, a magyarországi Black Friday ár ezen a három napon 69.990 Ft lesz. A terméket egyébként épp a napokban mutatták be az egri Sanatmetal cég képviselői Düsseldorfban, a MEDICA orvostechnológiai kongresszuson és expón, ahol a mobil eszközt a világ minden tájáról érkező kardiológusok, háziorvosok, disztribútor és befektetői cégek képviselői értékelték pozitívan.

2017. november 22. 16:58

Tovább bővíti 4G+ hálózatát a Vodafone

A Vodafone Magyarország folyamatos hálózatfejlesztései nyomán 2017-ben több mérföldkövet ért el, így a kiemelt fontosságot élvező lefedettség bővítés mellett a 4G+ szolgáltatás is egyre több helyen érhető el. Míg Budapest és Tatabánya mellett nyártól már a Balaton keleti medencéjében is élvezhető a technológia, addig az elmúlt időszakban számos további nagyvárosban is megkezdődött a szolgáltatás bevezetése.

2017. november 22. 15:21

A személyes adatok kezelése 20 millió EUR-ba is kerülhet!

A TMSI Kft. „in nuce” néven kereskedelmi termékként adott ki GDPR-felkészülési készletet kisebb cégek, szervezetek számára. A csomagban a felkészülési folyamat leírása mellett, szerkeszthető formában találhatók meg a rendelet által megkövetelt legfontosabb szabályzatok, űrlapok, nyilvántartások.

2017. november 22. 13:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

AJI kártyák ajándékba

2017. november 20. 08:36

25 éves az LG Magyarország

2017. november 8. 15:19

Izmos Smart City felhozatallal jön a 2018-as CES

2017. október 31. 15:04

Már csak 1 hét van hátra az ’Az Év Honlapja’ pályázat lezárásáig!

2017. október 25. 08:38
cloudappsportal.com