A jövő itt van, és egy magyar vállalat kezében a kulcs

forrás: Prím Online, 2017. június 20. 11:08

Az Internet of Things összeköttetést jelent az eszközök és a külvilág között, és így folyamatosan új lehetőségek tárulnak elénk. Az eszközeink állandó kapcsolatban állnak a környezetünkkel, és reagálnak rá. Így teszi a körülöttünk lévő világot egyre tudatosabbá, ez által élhetőbbé.

 

Az Internet of Things a fejlődés következő lépcsőfoka

A "dolgok internete" itt van, és a rendelkezésünkre áll. Az emberiség használja, de a terület nyújtotta lehetőségeknek még csak egy szeletét hasznosítottuk. A világ folyamatosan keresi azokat a kiaknázatlan területeket, ahol javára tudja fordítani az Internet of Thingsben rejlő potenciált.

 

Tudjuk, hogy valami nagyon jelentős dolog került a birtokunkba, és még elképzelni sem tudjuk, hogy milyen hatással lesz ez a mindennapi életünkre. A körülöttünk levő világ egy szüntelen fejlődés eredménye, és ennek a fejlődésnek a következő lépcsőfokát jelentheti az Internet of Things, és a benne rejlő lehetőségek kiaknázását segítő Smart Data Streaming.

 

 

Smart Data Streaming fejlesztés

Az SAP HANA platformon futó Smart Data Streaming egy olyan eszköz, amely az adatáramlást és feldolgozást emeli egy új szintre. Egy magyar informatikai vállalat (Netlife) úttörőnek számító fejlesztést dolgozott ki a Smart Data Streaming segítségével. Megalkottak egy olyan projektet, amely folyamatában dolgozza fel a mért adatokat (méréseket, közösségi média eseményeket, piaci árakat, bármit) és azokat a felhasználó elé tárja kimutatásként. Ez lehet akár valós idejű eseménykövetés, vagy hisztorikus adatok megjelenítése egy diagram segítségével.

 

A fejlesztés része még, hogy tudunk reagálni az adatfolyam elemeire, vagy akár emberi beavatkozás nélkül is tudunk válaszreakciót kiváltani, ha valamilyen határértéket meghaladnak ezek az értékek. Példának okáért tegyük fel, hogy nagyon lecsökkent a szoba mért hőmérséklete. Ebben az esetben saját kezűleg felcsavarhatjuk a fűtést, de akár „gép a géppel” kommunikáció segítségével (machine-to-machine, M2M) is tudunk feladatsort ütemezni egy előre meghatározott kritériumhoz. Így megadhatjuk a rendszernek, hogy 18°C alatti hőmérsékleten automatikusan (internetre kötött mikrokapcsolók és elektromos motorok segítségével) kapcsolja be a fűtést, és zárja be az ablakokat.

 

 

A jövő szele

Ez egy leegyszerűsített példa volt, de ezzel az eszközzel könnyedén lehet nagy bonyolultságú rendszereket kiépíteni. A jövőben ez nagy segítség lehet az okos otthonok és az Ipar 4.0-ában dolgozó vállalatok számára, és ennek kihasználásához nyújthat biztos alapot a magyar cég tapasztalata.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ötven Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport

A szélestörzsű flotta megújításának felgyorsítása érdekében a korábban leadott megrendelést kiegészítve újabb 50 darab Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport. A francia-holland vállalat fogja a legtöbb A350-est üzemeltetni a világon az évtized végére.

2023. szeptember 28. 11:28

Akár 70 százalékkal is csökkenteni lehetne az irodaépületek szén-dioxid-kibocsátását

Digitális épület- és energiagazdálkodási megoldások alkalmazásával, valamint elektrifikációval, illetve megújuló energiaforrások használatával és mikrohálózatok telepítésével akár 70 százalékkal is csökkenteni lehetne az irodaépületek szén-dioxid-kibocsátását a Schneider Electric kutatása szerint. Az alacsony CO2-kibocsátású épületekre történő átállás jelentős mennyiségű új munkahely létrehozását is eredményezheti. 

2023. szeptember 27. 20:19

Smart company – 2024. Jövőre még okosabban!

A smart company nem attól okos, mert a legfejlettebb technológiák által vezérelt. Az az okos cég és okos iroda, amit folyamatosan egyre kevesebb költséggel sokkal hatékonyabban, jóval nagyobb árbevétellel, nyereséggel működtetünk. A PP Konferenciaközpont – BKIK „Smart company – 2024” című konferenciáján a cégtulajdonosok megtudhatják, hogy milyen eszközök és módszerek szükségesek az okos céggé váláshoz.

2023. szeptember 27. 18:57

Joule – az irodai munka új mértékegysége

Az SAP walldorfi főhadiszállásán tartott konferencia csúcspontjaként bemutatkozott Joule, a természetes nyelvet használó, generatív mesterséges intelligencia alapú irodai asszisztens, amellyel végérvényesen megváltoznak az üzletviteli folyamatok. A Joule beágyazódik az SAP felhőalapú vállalati portfóliójába, és képes lesz proaktívan betekintést adni a vállalati adatok mélységébe, nem csak az SAP teljes szoftverportfólióján, hanem akár harmadik féltől származó forrásokat is feldolgozva. 

2023. szeptember 27. 14:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59