A jövő itt van, és egy magyar vállalat kezében a kulcs

forrás: Prím Online, 2017. június 20. 11:08

Az Internet of Things összeköttetést jelent az eszközök és a külvilág között, és így folyamatosan új lehetőségek tárulnak elénk. Az eszközeink állandó kapcsolatban állnak a környezetünkkel, és reagálnak rá. Így teszi a körülöttünk lévő világot egyre tudatosabbá, ez által élhetőbbé.

 

Az Internet of Things a fejlődés következő lépcsőfoka

A "dolgok internete" itt van, és a rendelkezésünkre áll. Az emberiség használja, de a terület nyújtotta lehetőségeknek még csak egy szeletét hasznosítottuk. A világ folyamatosan keresi azokat a kiaknázatlan területeket, ahol javára tudja fordítani az Internet of Thingsben rejlő potenciált.

 

Tudjuk, hogy valami nagyon jelentős dolog került a birtokunkba, és még elképzelni sem tudjuk, hogy milyen hatással lesz ez a mindennapi életünkre. A körülöttünk levő világ egy szüntelen fejlődés eredménye, és ennek a fejlődésnek a következő lépcsőfokát jelentheti az Internet of Things, és a benne rejlő lehetőségek kiaknázását segítő Smart Data Streaming.

 

 

Smart Data Streaming fejlesztés

Az SAP HANA platformon futó Smart Data Streaming egy olyan eszköz, amely az adatáramlást és feldolgozást emeli egy új szintre. Egy magyar informatikai vállalat (Netlife) úttörőnek számító fejlesztést dolgozott ki a Smart Data Streaming segítségével. Megalkottak egy olyan projektet, amely folyamatában dolgozza fel a mért adatokat (méréseket, közösségi média eseményeket, piaci árakat, bármit) és azokat a felhasználó elé tárja kimutatásként. Ez lehet akár valós idejű eseménykövetés, vagy hisztorikus adatok megjelenítése egy diagram segítségével.

 

A fejlesztés része még, hogy tudunk reagálni az adatfolyam elemeire, vagy akár emberi beavatkozás nélkül is tudunk válaszreakciót kiváltani, ha valamilyen határértéket meghaladnak ezek az értékek. Példának okáért tegyük fel, hogy nagyon lecsökkent a szoba mért hőmérséklete. Ebben az esetben saját kezűleg felcsavarhatjuk a fűtést, de akár „gép a géppel” kommunikáció segítségével (machine-to-machine, M2M) is tudunk feladatsort ütemezni egy előre meghatározott kritériumhoz. Így megadhatjuk a rendszernek, hogy 18°C alatti hőmérsékleten automatikusan (internetre kötött mikrokapcsolók és elektromos motorok segítségével) kapcsolja be a fűtést, és zárja be az ablakokat.

 

 

A jövő szele

Ez egy leegyszerűsített példa volt, de ezzel az eszközzel könnyedén lehet nagy bonyolultságú rendszereket kiépíteni. A jövőben ez nagy segítség lehet az okos otthonok és az Ipar 4.0-ában dolgozó vállalatok számára, és ennek kihasználásához nyújthat biztos alapot a magyar cég tapasztalata.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Elsőként került magyar cég a nemzetközi HR elitbe

2017. augusztus 4. 13:40

Júniusi vírusriport az ESET-től

2017. július 25. 17:21

A megjósolt trendek felé haladnak a kiberbűnözés idei irányai

2017. július 20. 16:59

Az év CIO-ja pályázat

2017. július 6. 13:48
cloudappsportal.com