Idén is sikerrel zárult az ABB hazai ösztöndíj- és női mentorprogramja

forrás: Prím Online, 2017. június 22. 08:25

A napokban sikeresen zárultak az ABB Kft. egyetemi programjai: egy öt hónapos ösztöndíj- és egy „ABB mentorprogram női hallgatóknak” elnevezésű program, melyet a vállalat végzős női egyetemi és főiskolai mérnökhallgatók számára hozott létre.

Az ABB női mentorprogram célja, hogy erősítse a nők részvételét, és növelje a munkavállalási kedvét műszaki területen, illetve lehetőséget adjon arra, hogy a női hallgatók már tanulmányaik során megismerkedhessenek egy nemzetközi cég működésével, termékeivel, szolgáltatásaival.  

 

A program során négy női végzős műszaki felsőoktatási hallgatót választottak ki pályázat útján az energetika és automatizálás területéről. A pályázat nyertesei dedikált mentorokat kaptak a cég vezetői és szakemberei személyében, akikkel konzultáción vettek részt havonta egy alkalommal. A nyertesek a program során betekintést nyerhettek a cég mindennapjaiba, gyárlátogatáson vehettek részt Kecskeméten a Thomas & Betts kisfeszültségű termékeket előállító gyárban, találkozhattak és kötetlen formában elbeszélgethettek az ABB női vezetőivel. A program további részében a HR szakemberektől személyes konzultáció keretében tanácsot kaphattak a későbbi elhelyezkedéshez, majd az ABB-n belül elérhető különböző műszaki életpályákkal ismerhettek meg, pl. üzletkötő, ajánlatkészítő, projektmérnök termékmenedzser, tervező kollégák munkaköreivel.

 

A női mentorprogramban részt vevő mérnökhallgató lányok közül ketten a BMGE Gépészmérnöki karának hallgatói, egy hallgató a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karára jár, egy pedig az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnök Karán automatika szakra. 

 

Az ABB ösztöndíjra 2. és 3. éves BSc, illetve 4. vagy 5. éves MSc műszaki felsőoktatási hallgatók pályázhattak különböző gyakorlati témakörökben. A program nyertese a mentorált hallgatókéval megegyező programokban vett részt, és emellett ösztöndíjban is részesült. Az ösztöndíj nyertese ebben az évben a BMGE egy harmadik évfolyamos Villamos Mérnöki Karának hallgatója volt. Az ABB szakemberei a beadott pályázatok értékelésénél figyelembe vették a jelentkezők motiváltságát, szakmai rátermettségét, valamint angol nyelvtudását is. 

 

A két program lezárásakor adott visszajelzéseik alapján a résztvevők egyöntetűen pozitívan értékelték az öt hónapot. 

 

A női mentorprogram résztvevői nagyon érdekesnek találták a személyes mentori megbeszéléseket és az ABB női vezetőivel való kötetlen beszélgetést, melynek során kiderült számukra, hogy tanulással, szorgalommal és munkával nőként is lehet érvényesülni a műszaki vonalon. A HR szakemberekkel való találkozás hasznos gyakorlati ismereteket hozott számukra, amelyek segíthetik őket a későbbiekben egy esetleges állásinterjún való megfelelő szereplés és az önéletrajzírás terén. „Úgy érzem, ezután már magabiztosabban fogok tudni részt venni egy állásinterjún” – emelte ki az egyik hallgató, Hornyák Barbara.

 

 

Arra a kérésre, hogy látnak-e karrierlehetőséget a női mérnökök számára az ipar területén, mindegyikük egyértelműen igennel válaszolt. Nem érzik, hogy hátrányban lennének nőként a mérnöki pályán; úgy gondolják, ez szakmai hozzáértés kérdése. Külföldön már elterjedtebb, de mostanra a hazai munkaerőpiacon is egyre nyitottabbak a női mérnökök foglalkoztatása iránt, és ehhez a nyitottsághoz valószínűleg hozzájárul az ágazati munkaerőhiány is. Az ABB-nél töltött időszak is hozzásegítette a hallgatókat, hogy jobban rálássanak, a számos mérnöki pálya közül pontosan melyik áll közelebb hozzájuk, és ha a kedvező alkalom előttük áll, élni tudjanak vele.

 

Az ABB igyekszik ehhez minden lehetőséget megadni a gyakorlatban is, jól jelzi ezt, hogy a programban résztvevő 4 hallgató közül kettő már az ABB-nél dolgozik gyakornokként: egyikük folyamatirányítási területen kezdett néhány hónapja, másikuk pedig júniustól gyarapítja a robotika terület csapatát. Egy másik hallgató már egy kecskeméti cég gyakornoka minőségbiztosítási területen, ahol a későbbiekben vezető pozíciót szeretne betölteni, a negyedik mentorált pedig még nem döntött a rendelkezésére álló szakmai választékból.

 

Az ösztöndíj programban részt vevő egyetemista, Korponai Dániel szándéka az volt, hogy kipróbálja magát a program elnyeréséhez szükséges készségekben, nagyobb rálátást nyerjen a kutatott témájára, illetve felmérje a lehetőségeit az ABB-nél. Mivel megújuló energiával foglalkozik, meg volt elégedve az ABB-nél tapasztaltakkal, valamint a robotok működésébe is be tudott tekinteni. Ezek mellett tetszett neki a cég működésének bemutatása, a mérnöki pályát választó diákokra váró lehetséges feladatok, nehézségek és döntések felvázolása a program keretei között. Elmondása szerint az ösztöndíj program megerősítette abban, hogy továbbra is a szakma híve legyen, és a későbbiekben is az energetika területén próbáljon elhelyezkedni.

 

„A 2016-ban elindított hazai egyetemi programjainkkal kapcsolatban folyamatosan pozitív visszajelzéseket kaptunk a résztvevőktől, az elért eredmények alapján sikeresnek értékeljük és a jövőben is szeretnénk folytatni, és tovább építeni rendszeres együttműködésünket a hazai műszaki felsőoktatási intézményekkel. A női mentorprogram pedig jó lehetőséget biztosít számunkra, hogy képzett női műszaki munkavállalókat vonzzunk a céghez. Programjaink célja a jövő mérnökeinek megismertetése innovatív, korszerű technológiáinkkal, és karrierlehetőségeket mutatni számukra, illetve a női hallgatók bátorítása a műszaki pályán való elhelyezkedésre.” – mondta el Szilvási Krisztina, az ABB Kft. kommunikációs vezetője.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Milyen napelemet finanszíroznak szívesen a bankok?

A Bloomberg osztályozási rendszere segít abban, hogy a napelemek megbízhatósága és ne (kizárólag) a beruházó és üzleti terve alapján döntsön a bank a finanszírozásról.

2017. november 22. 19:57

Mit tegyünk, ha időben szeretnénk megkapni az online rendelt karácsonyi ajándékot?

Hamarosan indul az ünnepi szezon, az online boltok egy része már a hivatalos fekete péntek előtt meghirdette nagy karácsonyi akcióit. Azt gondolnánk, aki ilyenkor rendeli meg az ajándékot, nemcsak jól jár, de még az ünnepek előtt biztosan meg is kapja a csomagját. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azonban erre nincs garancia, főleg ha rendeléskor a hagyományos kiszállítási megoldásokat választjuk.

2017. november 22. 18:02

WIWE: szívünkre is olcsóbban vigyázhatunk az akciós pénteken

Valódi árengedménnyel (ez a legtöbb Black Friday árról nem mondható el) kapható a WIWE szívdiagnosztikai műszer november 24-26 között szerte a világban, a magyarországi Black Friday ár ezen a három napon 69.990 Ft lesz. A terméket egyébként épp a napokban mutatták be az egri Sanatmetal cég képviselői Düsseldorfban, a MEDICA orvostechnológiai kongresszuson és expón, ahol a mobil eszközt a világ minden tájáról érkező kardiológusok, háziorvosok, disztribútor és befektetői cégek képviselői értékelték pozitívan.

2017. november 22. 16:58

Tovább bővíti 4G+ hálózatát a Vodafone

A Vodafone Magyarország folyamatos hálózatfejlesztései nyomán 2017-ben több mérföldkövet ért el, így a kiemelt fontosságot élvező lefedettség bővítés mellett a 4G+ szolgáltatás is egyre több helyen érhető el. Míg Budapest és Tatabánya mellett nyártól már a Balaton keleti medencéjében is élvezhető a technológia, addig az elmúlt időszakban számos további nagyvárosban is megkezdődött a szolgáltatás bevezetése.

2017. november 22. 15:21

A személyes adatok kezelése 20 millió EUR-ba is kerülhet!

A TMSI Kft. „in nuce” néven kereskedelmi termékként adott ki GDPR-felkészülési készletet kisebb cégek, szervezetek számára. A csomagban a felkészülési folyamat leírása mellett, szerkeszthető formában találhatók meg a rendelet által megkövetelt legfontosabb szabályzatok, űrlapok, nyilvántartások.

2017. november 22. 13:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

AJI kártyák ajándékba

2017. november 20. 08:36

25 éves az LG Magyarország

2017. november 8. 15:19

Izmos Smart City felhozatallal jön a 2018-as CES

2017. október 31. 15:04

Már csak 1 hét van hátra az ’Az Év Honlapja’ pályázat lezárásáig!

2017. október 25. 08:38
cloudappsportal.com