A Magyar Telekom átadta az első, európai uniós forrásból fejlesztett új generációs szélessávú hálózatát

forrás: Prím Online, 2017. július 26. 10:14

Baranya megyében, a Hegyháti Járásban található, 400 háztartást számláló Gödrén adta át a Magyar Telekom az első olyan szélessávú vezetékes hálózatot, amelyet tavaly elnyert európai uniós forrás felhasználásával épített ki a vállalat. 

A településen ezt megelőzően csak rézhálózat állt rendelkezésre, a fejlesztésnek köszönhetően most a település egészén elérhetővé vált a legkorszerűbb Gigabit-képes optikai hálózat, amelyen akár a Telekom 1000 Mpbs sebességű NetMánia 1000 szolgáltatása is igénybe vehető.    

 

Mint ismeretes, a Magyar Telekom és konszolidált leányvállalatai a digitális hálózatok országos fejlesztésére kiírt pályázat első és második (Magyarország nyugati és keleti részét érintő) körének eredményeként 2016 őszén 46 járásra vonatkozóan 12,2 milliárd forintnyi európai uniós forrást nyertek el Csoport szinten legalább 30 Mbps sebességű vezetékes hálózat fejlesztésére. Ebből az összegből, és a hozzá kapcsolódó jelentős mértékű saját forrásból nagyjából 111 ezer új háztartásban válhat elérhetővé 2018 végéig a legalább 30 Mbps sebességű hozzáférés (ebből 2400 háztartás lefedését konzorciumban nyerte el a vállalat). Ezek a háztartások ún. fehér területeken fekszenek, ahol eddig még egyik szolgáltató sem volt jelen vezetékes internet szolgáltatással, vagy nem biztosított legalább 30 Mbps sebességű vezetékes internet elérhetőséget.

 

Az elnyert források felhasználásával a Telekom közel 600 településen épít hozzáférési hálózatot, és több mint 800 km körzethálózati optikai hálózatot is lefektet 2018 végéig. Az első félévben ezeknek a projekteknek elsősorban a tervezési, előkészítési, valamint kezdeti beruházási feladatai zajlottak. Több mint 120 projekt esetében már elkészültek az engedélyezési tervek, és elindult vagy a közeljövőben elindul a kivitelezés. Jelenleg 11 járásban folyik közterületet is érintő hálózatépítési tevékenység, ez a szám várhatóan megduplázódik a nyár folyamán.  Őszig várhatóan egy tucatnyi vidéki kistelepülésen helyezi üzembe új, szupergyors vezetékes hálózatát a Telekom. 

 

A fejlesztések révén javulni fog a vidéki régiók szélessávú szolgáltatásokkal való ellátottsága, ezáltal tovább csökken a digitális szakadék az elmaradottabb és a fejlettebb területek között. Az újonnan bekötött háztartások is élhetnek majd a szélessávú internet kínálta előnyökkel, ezáltal javulhat az adott településen élők életminősége és a vállalkozások versenyképessége is. 

 

A Magyar Telekom folytatja emellett tavaly megkezdett, önerős fejlesztéseit is. A vállalat intenzív hálózatfejlesztésének köszönhetően két év alatt (2015-16) további egymillió háztartásban tette elérhetővé saját költségén a legalább 30 Mbps sebességű hozzáférést. Idén további 270 ezer háztartás szélessávú lefedése a cél, amelynek időarányos teljesítésével jól áll a vállalat: június végéig több mint 150 ezer új háztartást ért el újgenerációs hálózatával, ezek harmada Gigabit-képes optikai hozzáférés. Az év első felében fejlesztéseket valósított meg a Telekom többek között Törökbálinton, Érsekvadkerten, Kiskunmajsán, Hajdúnánáson, valamint Budapest több kerületében. Folytatódik a fejlesztés a XII. kerületben (mintegy 20 ezer új háztartás lefedése a cél), valamint a II. kerületben is elkezdődtek a munkálatok (15 ezer háztartás lefedése a cél). 

Kulcsszavak: Magyar Telekom hálózat

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB az új string inverterrel bővíti a napelemes invertereinek választékát

Az ABB költséghatékony, decentralizált napelemes rendszerekhez tervezett PVS-100/120 típusú, felhőre csatlakozó, háromfázisú string inverter megoldásai mától kereskedelmi forgalomban is megvásárolhatóak.

2018. február 20. 18:27

Költséghatékony belső szállítmányozás

Komolyan növekszik itthon is a kereslet az együttműködő robotok iránt. Nem meglepő tehát, hogy bővíti hazai hálózatát az együttműködő mobil robotok piacvezetője is, a dán Mobile Industrial Robots (MiR). Új partnere a B&O Engineering Kft., amely több évtizedes szakértelemmel a háta mögött nyújt segítséget ipari automatizálásban a hazai cégeknek. A B&O Engineering Kft. így a MiR megoldások első magyar forgalmazójának, a RONIX-AUTOMATIKA Kft.-nek nyomába lép.

2018. február 20. 13:59

Intenzív globális növekedésnek indulnak a felhők

Az Oracle jelenlegi regionális felhő infrastruktúrájának kiterjesztésével egyre nagyobb számú ügyfél-, illetve partnerkör számára biztosítja az Oracle Cloud szolgáltatásait. Az Oracle CloudWorld legújabb bejelentései autonóm képességekről és teljesítményalapú garanciáról szóltak.

2018. február 20. 12:37

Drónkövető technológiát tesztel a Vodafone

A Vodafone bejelentette, hogy elkezdték tesztelni a világ első légi irányítási drónkövető és biztonsági megoldását. A repülőgépek védelmére tervezett korszakalkotó megoldás innovatív 4G és IoT technológián alapszik. Segítségével a véletlenszerű, vagy szándékos berepülések lesznek megelőzhetők olyan kritikus helyszínek közelében, mint a repülőterek, a büntetés-végrehajtási intézetek, vagy a kórházak.

2018. február 20. 11:49

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Közel az idő, amikor már nem lesz kormány

2018. február 20. 13:25

Gyorsuló vágykeltők – Minden út a fogyasztáshoz vezet!

2018. február 8. 10:28

Stratégiai program indul a blokklánc és fintech fejlesztések ösztönzésére

2018. január 26. 15:12

E-kereskedelmi Körkép 2017

2017. december 28. 09:48
cloudappsportal.com