Prosperáló világváros elöregedő vízhálózattal

forrás: Prím Online, 2017. augusztus 3. 11:46

Az ABB digitális vezérlési és hálózatfelügyeleti technológiáival növelhető egy város elöregedett ivóvízhálózatának üzembiztonsága.

Jó példa erre a vietnámi nagyváros, Ho Si Minh ivóvízhálózatának felújítása. Ha a város utcáit naponta zsúfolásig megtöltő másfél millió motorbicikli egymás mögé felsorakozna, a sor hossza alig egytizedét tenné ki a helyi ivóvízhálózat hosszának, amely több mint nyolcmillió lakost szolgál ki, hossza pedig eléri a 33 000 kilométert.

 

A korábban halászatra alapozott gazdaságra támaszkodó nagyváros alig 50 év alatt Vietnám gazdasági központjává nőtte ki magát, és az ország legnagyobb városává fejlődött. Az 1960-as években Vietnám lakosságának csupán öt százaléka élt városban. A városi lakosok aránya mára 33%-ra emelkedett, mivel az embereket vonzzák a jobb életkörülmények és a jobb munkalehetőség. A növekedés ütemét az is jól jelzi, hogy a város területe évente 4%-kal növekszik, a nagyváros egyre messzebb tolja ki határait.

 

 

Ho Si Minh-város 

 

A jelentős növekedésnek köszönhetően gazdagodik az egész ország, azonban a gyors fejlődés veszélyezteti a gyors tempóban elöregedő városi infrastruktúra, benne az ivóvízhálózat működését. 2016-ban az ivóvízhálózat szivárgó és sérült csövei miatt Ho Si Minh-városban a tisztított ivóvíz 30%-a elfolyt, veszendőbe ment. Az ivóvízelosztó hálózat számos szakasza elöregedett, egyes részeit több mint 30 éve építették, de vannak olyan vezetékek, amelyeket még a gyarmati időszakban fektettek le. A vízveszteség egyedül a tavalyi évben túllépte a 150 millió köbmétert. A helyzet súlyosságát érzékeltetendő, érdemes megjegyezni, hogy a fejlett nagyvárosokban a vízveszteség mértéke 5 és 10% között mozog.      

 

Lépést tartani a város növekedésével 

A Saigoni Vízművek (Saigon Water Corporation/SAWACO) elkezdte az ivóvízhálózat nagyszabású felújítását. A projekt célja, hogy lépést tartsanak az urbanizáció ütemével, a vízveszteséget pedig 2020-ra 10%-ra csökkentsék. A felújítási projekt során bővítik a jelenlegi hálózat teljesítményét, a kisebb, elkülönülő alhálózatokat bekapcsolják a fő ivóvízhálózatba, csökkentik a vízszivárgás mértékét, a hálózat állapotának valós idejű vezérlésével és felügyeltével megelőzik a súlyos üzemzavarokat. 

 

A fent körvonalazott ambiciózus, összetett célok eléréséhez egy stratégiai ABB Ability Symphony Plus SCADA rendszert terveztek. Az ABB rendszere magába foglalja az ivóvíz- és szennyvíz kezelési szoftverjeiről méltán híres cég, a TaKaDu fejlett szivárgásjelző és szivárgáskezelő rendszerét is. A felújítási projekt keretében több adatgyűjtő pontot telepítenek az ivóvízhálózatba. Az adatgyűjtési pontokon a beépített szenzorok és mérőkészülékek a vízhozam mérésével és az üzemi nyomás ellenőrzésével lehetővé teszik, hogy a SAWACO digitálisan és valós időben felülegyelje a hálózat állapotát. A vízközmű társaság képes lesz folyamatosan észlelni, elemezni és kezelni az ivóvízhálózaton fellépő eseményeket, az elemzett adatok döntéselőkészítő és végrehajtható információkká alakításával pedig csökkenteni tudja a vízveszteségeket. 

 

Az ABB Ability Symphony  Plus olyan osztott intelligenciájú folyamatirányító rendszer (DCS), amelyet kifejezetten az ivóvízellátó és a szennyvízrendszerekhez fejlesztettek ki.  A vezérlőrendszer, amely a digitális megoldásokat magába foglaló ABB Ability portfólió része, az üzemi és technológiai adatok gyűjtésével, elemzésével és az adatok döntéselőkészítő, végrehajtható információkká alakításával jelentős többletértéket nyújt az ügyfelek számára. A DCS alkalmazása lehetővé teszi, hogy csökkentsék a projekt kockázati szintjét, költséget takarítsanak meg, lerövidítsék az átfutási időket, javítsák az eszközök teljesítményét és a jövedelmezőséget is.

 

Az ABB ehhez a kritikus projekthez terepi műszerezést és érzékelőket szállít. A műszerezés és az érzékelők kritikus alkotóelemnek számítanak, mivel ezek feladata, hogy kiváló minőségű adatokat szállítsanak a vezérlőrendszer számára.   

 

„Ho Si Minh-város ivóvízhálózat-felújítási projektje és az ehhez hasonló többi projekt is jól mutatja, hogy milyen lehetőségeket kínál a fejlett automatizálás a gombamód növekvő, de elavult infrastruktúrával rendelkező nagyvárosok számara” – nyilatkozta Kevin Kosisko, az ABB Power Generation & Water ügyvezető igazgatója. „A digitális adatok terepi eszközöktől történő „okos” begyűjtése valós idejű információkkal szolgál a hálózat állapotáról, és lehetővé teszi az árbevétel növelését is.”    

 

Ígéretes jövő 

A SAWCO vízközmű vállalat, köszönhetően a hálózat digitalizálásának, a hálózat állapotának valós idejű nyomon követésének, a szivárgási helyek pontos beazonosításának, növelni tudja majd a háztartásoknak és az ipari vállalatoknak szállított víz mennyiségét. A fejlesztések azt is lehetővé teszik, hogy minimálisra csökkentsék a napi 500000 m3-nyi, árbevételt nem termelő vízveszteséget, ami vetekszik a város egyik közepes nagyságú vízmű-telepének a napi kapacitásával.

 

A 2011-ben piacra kerülő ABB Ability Symphony Plus-t már 6800 új rendszerben telepítették, de emellett már több ezernyi vízmű döntött úgy, hogy korszerűsítési programja keretében erre a DCS-re áll át. A Symphony Plus több más vietnámi projektben is a preferált DCS-rendszernek számít. Az ABB rendszere mellett döntöttek, és azt építették ki a Ho Si Minh-várostól 250 km-re keletre található Vinh Tan 4 szuperkritikus erőmű üzembehelyezési és bővítési projektje keretében is. A beruház befejezése után az erőmű 5600 megawattal több elektromos energiát termel majd a vietnámi országos villamosenergia-hálózatra.

Kulcsszavak: ABB

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05