A külföldön dolgozó informatikusok egyéni motiváció alapján döntenek a hazatérésről

Tízezer informatikus dolgozik külföldön és nem látják reálisan a hazai piacot

forrás: Prím Online, 2017. augusztus 4. 10:25

Az állandósult informatikai munkaerőhiány problémájának megoldására több hosszabb kifutású állami és magánkezdeményezés is indult az elmúlt években, azonban a már képzett, de nem itthon dolgozó munkaerő helyzetével kevesebbet foglalkoztak. Az IThon.info információs platform becslése szerint 8-10 ezer fő körül becsülhető a külföldön dolgozó informatikusok száma, akiknek hazajöveteli szándékáról és motivációjáról készítenek jelenleg átfogó trendelemzést Mi kéne, hogy hazagyere? címmel.

Az idén nyáron indított felmérésben egy rövid kérdőív, illetve mélyinterjúk segítésével térképezik fel a külföldön dolgozók ismereteit és motivációs elképzeléseiket a hazajövetelük elősegítése érdekében. Jelenleg már több mint kétszázan töltötték ki a kérdőívet, a mélyebb elemzésekhez szükséges interjúk pedig folyamatosan készülnek, az elsődleges trendek azonban már így is látszanak.

 

„Az IThon.info megalakulása óta különleges módszerekkel szeretné formálni és támogatni a hazai informatikai munkaerő piacot, amelynek fontos része a Mi kéne, hogy hazagyere? trendelemzésünk is. A sokak által emlegetett 22 ezer fős informatikus hiányra egy gyors válasz lehetséges azaz a már képzett és gyakorlott szakemberek hazahozatala. Szerettük volna megérteni és bemutatni, hogy mennyi információval rendelkeznek ők a jelenlegi hazai piacról, valamint milyen tényezők befolyásolják a hazajövetelüket.” – mondta el Pulay Gellért, az IThon.info alapítója. „Az elemzéseknél csak a szakmai szempontokat és motivációt vizsgáljuk és elemezzük, amelyekből már most kiderült, hogy nem naprakész és egyáltalán nem pontos információkkal rendelkeznek a külföldön munkavállalók. Közülük sokan egyetlen egy percet sem dolgoztak a hazai IT munkaerőpiacon, míg mások a rohamtempóban változó piac ellenére több éves információk birtokában ítélik meg a hazai helyzetet. A fizetések mellett, a szakmai projektekről, feladatokról sincsen pontos képük, amelyek bemutatásában nagy szerep hárul a versenyszféra szereplőire. A felmérésből egyértelműen kiderül, hogy a mikro szintű kapcsolatok, sok-sok információ és a jó példák a leghatékonyabb motivációs tényezők a hazatéréssel kapcsolatban.” – folytatta Pulay Gellért.   

 

A kérdőív elérhető és kitölthető az IThon.info blogján: http://blog.ithon.info/2017/06/16/mi-kene-hogy-hazagyere/ A részletes eredményeket és következtetéseket szeptemberben fogja az IThon.info bemutatni.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Leadec megvásárolja a FISS Automatika Kft.-t

A Leadec, a világ vezető globális szolgáltatási szakértője 2023.05.31. napjával felvásárolta a FISS Automatika Kft.-t. A Leadec az akvizícióval tovább bővíti magyarországi jelenlétét, valamint erősíti kompetenciáit az elektrotechnika és az automatizálás területén.

2023. június 6. 17:43

Jelentős mérföldkő a hazai autóiparban

Idén ünnepli 30. születésnapját a Continental Veszprémben. Az elmúlt évtizedek fejlesztéseinek köszönhetően mára a technológiai vállalat telephelye globális piacokra dolgozik. Presztízs ügyfelek számára fejleszt, tesztel és gyárt különböző szenzorokat gépjármű-menetbiztonsági rendszerekhez, akkumulátorokhoz és az utazási kényelem növeléséhez.

2023. június 6. 16:01

Fenntartható ötlet nyert a Samsung és az EdisonKids versenyén

Alternatív környezettudatos ötlettel, a chipses zacskók kreatív és praktikus újrafelhasználásásával vihették haza a fődíjat a nyírségi diákok a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A harmadik alkalommal megrendezett versenyen 12-18 éves tanulók mérték össze projektjeiket a közösség, a fenntarthatóság és a jövő oktatása kategóriákban. A nyolc döntős csapat közül a NUT (Napkor’s Upcycler Team) csapat elképzelése, a chipses zacskók hőálló szatyorrá alakítása bizonyult a legjobbnak. Második helyezést ért el a modulárisan építhető oktatórobot, a dobogó harmadik fokára pedig a tücsökfarm tervezői léphettek. Az első három helyezett 6 millió forint összértékben választhat Samsung eszközöket, saját maguk, felkészítőtanáruk és iskolájuk számára.

2023. június 6. 14:05

Fidelity: Nyernek az elektromos autók?

Aki napjainkban autóval végighalad egy európai belváros utcáin, azonnal számos nyomát láthatja a forgalmi trendek változásának. A külön kerékpáros sávok, az elektromos buszok, az elektromos töltőállomások és a szédült ütemben emelkedő parkolási díjak mind-mind azt jelzik, hogy a személyautók, főleg a belső égésű motorral felszereltek, már nem szívesen látott vendégek a sűrűn beépült belső kerületekben. A jövő az alternatív közlekedési eszközöké és a kibocsátásmentes erőforrásoké. A Fidelity piaci megfigyelőinek előrejelzései szerint az éghajlatkímélő meghajtási módok versenyét az elektromos autók fogják megnyerni, melyek idővel teljesen kiszorítják majd a levegőszennyező belső égésű motorokkal gyártott társaikat1.

2023. június 6. 12:41

Új nemzetközi online esemény az Eplan-tól

Milyen kihívásokkal néznek szembe a gépgyártók és a kapcsolóberendezés-gyártók napjaink globális piacain? Hogyan határozható meg a helyes irány a hatékony tervezéshez a munka korai szakaszában? A 2023. június 21-re meghirdetett Eplan L!ve 2023 rendezvény lényegre törő válaszokkal, a szoftver új verziójának legfontosabb elemeivel készül, és felvázolja, miként támogatja ügyfeleit a tervezéstől a gyártásig vezető úton lépésről-lépésre. Bevált gyakorlati példákat ismerhetünk meg a Harro Höfliger, a Kratos Industries és a Sany vállalatoktól, betekinthetünk munkafolyamataikba és tervezési módszereikbe, melyek maximális következetességet és hatékonyságot tesznek lehetővé a számukra.

2023. június 6. 11:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39