Magyar sikerek Teheránban, a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián

forrás: Prím Online, 2017. augusztus 7. 12:41

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) alapvető fontosságúnak tartja a tehetséggondozást, így a nemzetközi diákolimpiákra való felkészítésben is döntő részt vállal. A legutóbbi – különleges helyszínen, Irán fővárosában, Teheránban rendezett – Nemzetközi Diákolimpián aranyérmet és további díjakat is nyertek versenyzőik.

A 2017. július 28. és augusztus 4. között rendezett megmérettetésen Gáspár Attila, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanulója aranyérmet kapott. Teljesítménye azért is kiemelkedő, mert ugyanő aranyérmet szerzett az idei és a tavalyi Nemzetközi Matematikai Diákolimpián is, ilyen éremeső pedig nemzetközi szinten is ritkán fordul elő. Ez az első alkalom, hogy egy versenyző a matematikai és az informatikai olimpián is aranyérmet szerez.

 

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia magyar díjazottai:

  • Gáspár Attila (aranyérem) - Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc
  • Mernyei Péter (ezüstérem) - Radnóti Miklós Gimnázium, Budapest
  • Janzer Orsolya Lili (bronzérem) - Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest
  • Radnai László (dicséret) - Veres Péter Gimnázium, Budapest

 

Nagyszerű teljesítmény, hogy Mernyei Péter az elmúlt 2 évben diákolimpiákon 3 ezüstérmet szerzett.

 

Az NJSZT mindent elkövet azért, hogy a tévesen „férfiszakmának” tartott IT-területen a nők azonos eséllyel és súllyal szerepeljenek, ezért külön öröm számukra, hogy –  első alkalommal – magyar lányversenyző is érmet szerzett informatikai diákolimpián, Janzer Orsolya Lili személyében.

 

Az NJSZT tehetséggondozásért felelős alelnöke, Dr. Zsakó László és Dr. Horváth Gyula csapatvezető – mindketten az ELTE oktatói - az NJSZT Tehetséggondozási Szakosztály képviseletében vezették a felkészítést. Beszámolójuk szerint Teherán kiváló színvonalú, jól szervezett nemzetközi versenynek adott otthont. A következő diákolimpiák helyszínei: Japán, 2018; Baku, Azerbajdzsán, 2019; Szingapúr, 2020.

 

Bár a jelenlegi NAT Kerettanterv még az alapokat sem nagyon biztosítja ahhoz, hogy a tanulók ilyen versenyen részt vegyenek, az NJSZT tehetséggondozási rendszere lehetőséget ad a sikeres szerepléshez.  

 

Az NJSZT által néhány éve indított Neumann János Tehetséggondozó Programon regionális szinten a tervek szerint idén is 400, országos szinten pedig 60 tehetséges diák készülhet fel a versenyszereplésekre, havi 1-1 foglalkozással. Ehhez a programhoz az NJSZT előállította a tananyagot, amelyet ingyen ad segédkönyv formájában a résztvevő tanulóknak. A tehetséggondozás fontos színtere a Társaság által szervezett Nemes Tihamér OITV is.

 

Az NJSZT jelentős szellemi és anyagi erőforrásokat fordít a tehetséggondozásra, a versenyzők felkészítésére, a rendelkezésre álló pályázati források korlátaitól függetlenül. Ez azért is nagyon fontos, mert az NJSZT tehetséggondozási munkái a kormányzat által kezdeményezett Digitális Jólét Program törekvéseivel teljes összhangban vannak – és hozzájárulnak a magyar lakosság digitális felzárkózásához, az ország versenyképességéhez.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05