Alkalmazásfejlesztés 2.0: konténerekkel egyszerűbben

forrás: Prím Online, 2017. augusztus 25. 15:39

A vállalatok tisztában vannak vele, hogy az új technológiák gyors használatba vétele kritikus fontosságú mind az ügyfeleik, mind pedig a partnereik és alkalmazottaik számára. A versenyképesség növelése érdekében ezért sokan változtatnak alkalmazásfejlesztési és -szállítási gyakorlataikon. A SUSE szakemberei szerint ennek egyik fontos mozgatórugója lehet a konténertechnológia, amely támogatja a DevOps folyamatokat, és fókuszáltabb fejlesztést tesz lehetővé.

 

A konténerek néhány éve bukkantak fel a láthatáron, új lehetőséget biztosítva a fejlesztőknek arra, hogy könnyebben „konténerbe foglalhassák" és megoszthassák munkájukat másokkal. Ez a módszer egyszerűbb megközelítést kínál a fejlesztők számára, és egyúttal utat nyit a fejlesztői és üzemeltetői csapatok közötti folyamatok automatizálására. A konténerizált kód ugyanis nagyon könnyen hordozható, ezért a két csapatnak nem kell külön-külön azzal foglalkoznia, hogy egyforma környezetet tartson fenn, és így a fejlesztési folyamatok is egyszerűsíthetők.

 

Fókuszáltabb fejlesztés

Napjainkban a fejlesztők egyre inkább moduláris megközelítést használnak az alkalmazások kialakítása során, kisebb mikroszolgáltatásokat tartalmazó applikációkat hozva létre. Az új technológiának köszönhetően jobban tudnak a program egy-egy szeletére koncentrálni, miközben a konténer segítségével teljes egységként tudják telepíteni és kezelni az alkalmazást. Így kevesebb erőforrást igényel az alkalmazások karbantartása, és egyszerűen lehet azokat telepíteni a helyben hosztolt szervereken, a virtuális gépeken, illetve a privát- és nyilvánosfelhő-infrastruktúrákban egyaránt. A DevOps folyamatoknak köszönhetően pedig a vállalatok előre tervezetten, hatékonyan tudják kiadni az alkalmazásokat, ráadásul ezt a megközelítést univerzálisan alkalmazhatják bármilyen applikációra.

 

Elég csak a Docker konténermotor sikerét alapul venni, hogy lássuk, milyen széles körben elterjedt mára ez a módszer. A Datadog felmérése szerint egy év alatt a Docker használata a vállalat ügyfelei körében 40 százalékkal nőtt.

 

CaaS a káosz megszüntetésére

Az egyetlen probléma a konténerekkel kapcsolatban a nehézkes használat és kezelés lehet, ezt azonban jelentősen egyszerűsíti a szolgáltatásként kínált konténerplatform, például a SUSE legújabb terméke. Segítségével a szervezetek saját üzemeltetésű, modern konténerinfrastruktúrát biztosíthatnak a fejlesztők és az informatikai csapatok számára, valamint más szakértők tudásából profitálhatnak a konténeres technológiák integrálása során. Önmagában egy konténermotor például nem elég ahhoz, hogy egy teljesen használatra kész terméket fejlesszenek vele, szükség van mellette olyan képességekre és funkciókra, mint a felügyelet, az automatizálás, a skálázhatóság és a biztonság. A CaaS Platform mindezt magában foglalja, ennek köszönhetően a DevOps csapat továbbra is az üzleti célokra fókuszálhat ahelyett, hogy elveszne a konténerinfrastruktúra létrehozásának rejtelmeiben.

 

A konténertechnológia alapjairól szóló videó: 

 

A megoldás segítségével a cégek ráadásul költségeket is megtakaríthatnak az alkalmazások fejlesztése és az infrastruktúra fenntartása során. Az egységes platform használatával ugyanis egyszerűen hozhatnak létre gyorsan futtatható és a virtuális környezetre is optimalizált mikroszolgáltatásokra épülő, konténeres applikációkat.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerűsödik az online jegyvásárlás

A MÁV-START online jegyvásárlási rendszerében június 20-tól elérhető a mentett bankkártyával való fizetés lehetősége is. Az OTP Mobil SimplePay nevű fizetési megoldására támaszkodó fejlesztésnek köszönhetően az elektronikus jegyváltás folyamata jelentősen egyszerűbb és gyorsabb lesz.

2018. június 20. 13:41

Félidőnél jár a Startup Campus V4 Global Tour

2018. június 13-15 között, a London Tech Week keretében ötödik állomásához érkezett a V4-es startup ökoszisztémát támogató Startup Campus V4 Global Tour. A globális túra részeként rendezték meg a Startup Campus London egyetemi inkubációs program záró eseményét is, melyen a tavaszi képzésen résztvevő hallgatói innovatív magyar projektek mutatkoztak be.

2018. június 20. 10:51

Legyél te is energiamogul!

A megújuló energiaforrások és az IoT eszközök fokozott előtérbe kerülésével az energia-előállítás, -tárolás és -felhasználás hatalmas átalakuláson megy keresztül. Az egyre fejlettebb, ugyanakkor egyre olcsóbb technológia lehetőséget nyit a decentralizált energiahálózat számára, amely életképes alternatívája lehet a hagyományos módszernek azáltal, hogy csökkenti többek között a szállítási költséget, a környezetterhelést és az energiafüggést, miközben növeli a hatékonyságot és a fenntarthatóságot. 

2018. június 20. 09:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Media Markt és Lumenet az Év Internetes Kereskedői 2018-ban

2018. június 6. 15:17

Forbes: 1,1 milliárd dollárral nőtt a Huawei márkaértéke egy év alatt

2018. május 29. 09:52

100 millió dolláros tőkeinjekciót kapott a HMD Global

2018. május 22. 15:16

A Magyar Telekom 2018. első negyedéves eredményei

2018. május 9. 17:23
cloudappsportal.com