A Kaspersky Lab ingyenes androidos védelmet fejlesztett ki az okosotthonok védelmére

forrás: Prím Online, 2017. augusztus 25. 09:24

A Kaspersky Lab kiadta az okosotthonok és a dolgok internete (Internet of Things/IoT) számára fejlesztett megoldásának beta verzióját, a Kaspersky IoT Scanner-t. Ez az ingyenes Android applikáció figyeli az otthoni WiFi hálózatot és értesíti a felhasználót a rajta levő készülékekről és azok biztonságosságáról. 

Ahogy a dolgok internete egyre népszerűbbé válik, a kiberbűnözők is buzgón keresik hogyan tudnának hasznot húzni ebből a növekvő trendből. Ahelyett, hogy megkönnyítenék felhasználóik életét, az okoskészülékek egyre nagyobb biztonsági kockázatot jelentenek. 

 

A Gartner adatai szerint jelenleg több, mint 6 milliárd IoT készülék van használatben világszerte és ebből sokat ért már kibertámadás. Tavaly például a Mirai botnet egy világméretű DDoS támadást hajtott végre. A Mirai botok kihasználva az IoT készülékek ismert hibáit megfertőzték és a kiberbűnözők bábjaivá változtatták őket. A Kaspersky Lab kifejlesztett egy megoldást az ilyen veszélyek csökkentésére. A ingyenes beta verzióval a cég arra bátorítja az IoT felhasználókat, hogy védjék meg okosotthonaikat és osszák meg tapasztalataikat a Kaspersky IoT Scanner teljesítményével és használhatóságával kapcsolatban. 

 

A Kaspersky IoT Scanner automatikusan felismeri az olyan okoskészülékeket, mint a WiFi routerek, IP kamerák, okos TV-k, WiFi nyomtatók, NAS hálózati tároló készülékek, mediaszerverek, játékkonzolok és természetesen a számítógépeket, tableteket és okostelefonokat is. Az applikáció "megjegyzi" ezeket és értesíti a felhasználót, amikor új vagy már ismert készülék kapcsolódik fel vagy le. Ez lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy bármikor leellenőrizze, hogy ki fér hozzá az otthoni hálózatához. 

 

A megoldás folyamatosan keresi a készülékek biztonsági réseit: például ha nyitott a hálózat és bárki rákapcsolódhat, az applikáció értesíti a felhasználót és tanácsot ad. Továbbá a Kaspersky IoT Scanner észleli, ha valamilyen probléma van a WiFi router, a Telnet vagy az SSH jelszavakkal. Ez fontos a hálózaton lévő IoT készülékekhez való jogosulatlan hozzáférés megelőzése érdekében, ha túl könnyű a jelszó. 

 

"A Kaspersky Lab küldetése, hogy megmentse a világot a kiberveszélyektől. És ezek nem csak szavak, minden nap azon dolgozunk, hogy biztonságosabbá tegyük az internetet a felhasználóink számára. Fegyvertárunkban sok ingyenes megoldás található, és a Kaspersky IoT Scanner egyike ezeknek az applikációknak, amellyel az okoskészülékek felhasználói megvédhetik magukat" - mondja Andrei Mochola, a Kaspersky Lab egyik vezetője. 

 

A megoldás még csak beta verzióban érhető el a Google Play-ben angol és orosz nyelvű országokban. 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Biztonságtudatosság újratöltve

Az IT biztonság témája megkerülhetetlenül fontos, hiszen a kibertámadások ma már egész nemzeteket, cégeket, de a mindennapi felhasználót is naponta érintő veszélyforrások. Az infokommunikációs eszközök ma már behálózzák munkahelyeinket, háztartásainkat, gyakorlatilag egész életünket.

2017. szeptember 25. 13:20

Fokozódó veszély a brutális mennyiségű adatforgalom

Ma naponta 60 százalékkal több digitális adatot hozunk létre, mint tíz évvel ezelőtt egy teljes év alatt, ráadásul mindezt több mint negyvenháromszor gyorsabban tudjuk megtenni. 

2017. szeptember 25. 12:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Késésben vagy? - Akkor gyorsan regisztrálj!

2017. szeptember 19. 19:45

Együttműködés a biztonságos jövőért

2017. szeptember 6. 09:21

Elsőként került magyar cég a nemzetközi HR elitbe

2017. augusztus 4. 13:40

Júniusi vírusriport az ESET-től

2017. július 25. 17:21
cloudappsportal.com