Logisztikai cégek százai menekültek meg

forrás: Prím Online, 2017. szeptember 1. 17:20

A Kaspersky Lab szakértői egy szerverkezelő szoftverbe ágyazott hátsókaput fedeztek fel, amelyet több száz nagyvállalat használ világszerte. 

Aktiválás után a hátsókapu lehetővé teszi a támadók számára, hogy további rosszindulatú modulokat töltsenek le vagy, hogy adatokat lopjanak. A Kaspersky Lab értesítette a fertőzött szoftver viszonteladóját, a NetSarang céget, akik azonnal eltávolították a rosszindulatú kódot és egy új frissítést adtak ki ügyfeleik számára. 

 

A ShadowPad az egyik legnagyobb ismert ellátásilánc támadás. Ha nem vették volna észre és nem javították volna ki ilyen gyorsan, több száz szervezetet fertőzött volna meg világszerte. 

 

2017 júliusában a Kaspersky Lab Global Research and Analysis Team (GReAT) részlegét felkereste egyik partnere, egy pénzügyi intézet. A szervezet biztonsági szakértői gyanús DNS-eket (domain name server) találtak a pénzügyi utalásokért felelős rendszerükben. Ezeket egy szerverkezelő szoftverhez vezették vissza, amelyet több száz ügyfél használ pénzügyi szolgáltatásokhoz, az oktatásban, a telekommunikációban, a gyári- és energiaiparban, valamint a szállítmányozásban. A legaggasztóbb az volt, hogy a szoftver forgalmazója nem tudott erről. 

 

A Kaspersky Lab elemzése kimutatta, hogy a gyanús DNS-ek valójában egy rosszindulatú modulnak írhatók fel, amelyet a szoftver legújabb verziójába rejtettek. Egy fertőzött frissítés telepítését követően a rosszindulatú modul kapcsolatba lép a vezérszerverével és nyolcóránként küld DNS lekérdezéseket. A lekérések az áldozatul esett rendszer alap információit tartalmazza. Ha a támadók "érdekesnek" találták a rendszert, a vezérszerver válaszol és egy hátsókapun keresztül aktivál egy platformot, amely titokban telepíti magát a megtámadott számítógépre. Azután a támadók parancsára a platform képes további rosszindulatú kódok letöltésére és indítására. 

 

A felfedezést követően a Kaspersky Lab kutatói azonnal kapcsolatba léptek a NetSarang céggel, amely gyorsan reagált, eltávolította a rosszindulatú kódot a szoftverből és kiadott egy frissített verziót. 

 

 

A Kaspersky Lab kutatása szerint eddig a rosszindulatú modult, csak Hong Kong-ban aktiválták, de jelen lehet sok más rendszerben is világszerte, különösen ha a felhasználók még nem telepítették a frissített verziót. 

 

A támadók által használt eszközök és technikák elemzése közben a Kaspersky Lab kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a modul hasonlóságokat mutat a PlugX vírus variánsaival, amelyeket egy ismert kínai nyelvű kiberkém csoport, a Winnti APT használ. Habár ez az információ önmagában nem elég ahhoz, hogy a támadást ezekhez az elkövetőkhöz kössék. 

 

"A ShadowPad jó példa arra, hogy milyen veszélyes lehet egy sikeres ellátásilánc támadás. Mivel kiváló adatgyűjtési lehetőséget ad a támadóknak, több, mint valószínű, hogy újabb hasonló támadások is lesznek más széles körben használt szoftverek megfertőzése által. Szerencsére a NetSarang gyorsan reagált és egy tiszta szoftverfrissítést adott ki, így valószínűleg több száz támadást előzött meg. Ez az eset azt mutatja, hogy a nagyvállalatok olyan biztonsági megoldásokra kell, hogy támaszkodjanak, amelyek folyamatosan felügyelik a hálózati tevékenységeket és felismerik a rendellenességeket. Itt lehet tetten érni a fertőzéseket még akkor is, ha a támadók szofisztikált módszerekkel a vírust egy szoftverbe rejtik" - mondta Igor Soumenkov, a Kaspersky Lab GReAT csapatának biztonsági szakértője. 

 

A NetSarang nyilatkozata  

"A kibertámadások elhárítása érdekében a NetSarang különböző lépéseket tett, hogy megakadályozza a kiberbűnözőket termékei megfertőzésében és rosszindulatú használatában. Sajnos a 2017. július 18-án kiadott összes termékünk egy hátsókaput tartalmazott. Ügyfeleink biztonsága a fő prioritásunk és a mi felelősségünk. Az a tény, hogy rosszindulatú csoportok kereskedelmi forgalomban lévő szoftvereket használnak haszonszerzés céljából aggodalomra ad okot és a NetSarang és más szoftvercégek nagyon komolyan veszik ezt a veszélyt. A NetSarang elkötelezetten védi felhasználóit és mindent meg fog tenni azért, hogy fertőzött termék soha ne jusson az ügyfél kezébe. A NetSarang folyamatosan javítani fogja biztonságosságát nem csak azért, hogy elhárítsa a rosszindulatú csoportok támadásait, hanem hogy visszanyerje hűséges felhasználói bizalmát." 

 

A Kaspersky Lab összes terméke felismeri és védelmet nyújt a ShadowPad vírussal (Backdoor.Win32.ShadowPad.a) szemben. 

 

A Kaspersky Lab azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy azonnal töltsék le a NetSarang szoftver legújabb verzióját, amelyből eltávolították a rosszindulatú kódot. A rosszindulatú modul által használt vezérszerverek listája megtalálható a Securelist blogposztjában, amelyben további technikai információkat olvashatnak a vírusról. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

E-kereskedelmi Körkép 2017

2017. december 28. 09:48

Fogyasztóvédelmi díjat kapott a UPC

2017. december 20. 09:27

AJI kártyák ajándékba

2017. november 20. 08:36

25 éves az LG Magyarország

2017. november 8. 15:19
cloudappsportal.com