Bemutatkozik a GNOME 3.26: „Manchester”

forrás: Prím Online, 2017. szeptember 16. 08:39

A GNOME 3.26 a GNOME 3 legújabb verziója, és a GNOME közösség 6 hónapnyi kemény munkájának eredménye. Jelentős új szolgáltatásokat tartalmaz, valamint számos apró javításokat és továbbfejlesztéseket. A kiadás összesen 24105 módosításból áll össze, amelyet nagyjából 778 hozzájáruló készített.

A 3.26 a „Manchester” nevet kapta az idei GUADEC szervezőcsapat elismeréséül. A GUADEC a GNOME elsődleges éves konferenciája, és csak a helyi önkéntesek nagyszerű munkájának köszönhetően volt lehetségesek a megrendezése. Az idei eseményt az Egyesült Királyságban, Manchesterben tartották hatalmas sikerrel. Köszönjük, Manchester csapat!

 

  

A rendszer keresése továbbfejlesztésre került a GNOME 3.26-ban. A találatok frissített elrendezést kaptak, amely leegyszerűsíti az olvasást és több elem egyszerre történő megjelenítését. Továbbá mostantól lehetséges rendszerműveletekre is rákeresni, beleértve a kikapcsolás, felfüggesztés, képernyő zárolása, kijelentkezés, felhasználóváltás és tájolás zárolása műveleteket. (A kijelentkezés és a felhasználóváltás csak akkor jelenik meg, ha egynél több felhasználó van a rendszeren. A tájolás zárolása csak akkor érhető el, ha az eszköz támogatja a képernyő automatikus elforgatását.)

 

A keresési funkció a szokásos módon érhető el: kattintson a Tevékenységek menüre, és gépeljen a keresési dobozba, vagy egyszerűen nyomja meg a Szuper billentyűt, és kezdjen gépelni!

 

 

A GNOME 3.26 új elrendezést vezet be a Beállítások alkalmazásnál. A korábbi ikonrács eltűnt, és a helyén egy oldalsáv teszi lehetővé a különböző területek közti váltást. Az új oldalsáv sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a beállítások alkalmazás navigációját, és a leggyakrabban használt beállításokat könnyen elérhető helyre teszi. Ez azt is jelenti, hogy a beállítások ablak mostantól nagyobb és átméretezhető, amely kényelmesebb nagyon sok helyzetben.

 

A GNOME hálózati beállításai is továbbfejlesztésre kerültek a munka részeként: a Wi-Fi beállításának mostantól saját, dedikált beállítási területe van, és a hálózati beállítások párbeszédablakokat is átdolgozták azért, hogy csinosabbak, letisztultabbak és egyszerűbben használhatók legyenek.

 

 

A színes emodzsi megérkezett a GNOME-ba! Ezek mostantól teljes színpompában lesznek megjelenítve, akárhol is jelenjenek meg. Az emodzsik beszúrásának különféle módjai is bevezetésre kerültek a GNOME 3.26-nál. Ez magában foglalja a Karakterek alkalmazást, amely mostantól lehetővé teszi az emodzsik böngészését és keresését, illetve azok átmásolását az üzenetekbe és a dokumentumokba. A Polari, a GNOME IRC-kliense dedikált emodzsiválasztót kapott, és hasonló eszköz lett elérhető más alkalmazások számára is a használatukhoz.

 

 

A Webben, a GNOME böngészőjében mostantól lehetséges a könyvjelzők, jelszavak és böngészési előzmények szinkronizálása a Firefox Sync szolgáltatás használatával. Ez lehetővé teszi, hogy internetes biztonsági mentést tartson ezen információkról, valamint megossza azokat az asztali és a mobil Firefoxszal.

 

A Firefox Sync a Web alkalmazásbeállításaiban állítható be.

 

 

A GNOME kijelzőbeállításait újratervezték a 3.26-nál. Az új megjelenés fontos beállításokat hoz az előtérbe, így egyszerű áttekintést kapni arról, hogy a kijelzők hogyan vannak beállítva. Ha több kijelző van csatlakoztatva, akkor egy egyszerű gombsor teszi lehetővé annak kiválasztását, hogy hogyan szeretné használni azokat.

 

Az új kijelzőbeállítások tartalmazza egy új méretezési beállítás előzetes verzióját. Ez lehetővé teszi a képernyőn megjelenített méret igazítását úgy, hogy illeszkedjen a kijelző sűrűségéhez (általában PPI vagy DPI néven kifejezve), amely a tartalom helyes mennyiségének megjelenítését eredményezi, valamint megkönnyíti az olvasást.

 

A kijelzőméretezési funkció várhatóan kiforrottá válik a későbbi kiadásokban. A legjobb élményhez a Wayland javasolt az X11 helyett, mivel a kijelzőnkénti beállítás nem támogatott X11-en.

 

 

Számos jól látható megjelenítési finomítás található a GNOME 3.26-ban. Ezek a következők:

  • Az ablakok mostantól zökkenőmentes átmenettel rendelkeznek, amikor maximalizálva, minimalizálva vagy a képernyő egyik feléhez vannak igazítva. Amellett, hogy jól néz ki, ez megkönnyíti annak követését, hogy mi történik a képernyőn.
  • Az ablak bélyegképeinek mérete növelve lett a tevékenységek áttekintőben, amely megkönnyíti annak az ablaknak a kiválasztását, amelyiket szeretné.
  • A felső sáv mostantól átlátszóvá válik, amikor nincs egyetlen maximalizált ablak sem. Ez szebben néz ki, és nagyobb térérzetet ad.
  • Azok a párbeszédablakok is új stílus kaptak, amelyek arról tájékoztatják, amikor egy alkalmazás nem válaszol, így azok kinézetét integráltabbá és finomabbá teszik.

 

És ez még nem minden…

Szokás szerint sok más egyéb kisebb fejlesztés is található ebben a GNOME kiadásban. Álljon itt néhány ezek közül:

  • A Gépek, a virtuális és távoli gépekhez készült GNOME alkalmazás mostantól lehetővé teszi mappák megosztását a virtuális gép és az Ön gépe között. A funkció használatához egyszerűen válassza ki a gépek beállításaiból, hogy mely mappákat szeretne megosztani, és azok hálózati helyekként fognak megjelenni a vendéggépen.
  • A Szoftverek alkalmazásban a frissítések típus szerint vannak csoportosítva, és pontosabb folyamatinformációt biztosít telepítés alatt.
  • A Szkenner, a képek és dokumentumok beolvasásához használható GNOME alkalmazás is kapott néhány felületi frissítést a 3.26-nál. Az új kezdőképernyő néhány hasznos tanácsadást nyújt, a szerkesztőeszközöket egyszerűbb azonosítani és a beállítások a fejlécsávból érhetők el.
  • A Naplók mostantól csoportosítja a hasonló üzeneteket, amely az előzményeket sokkal rövidebbé teszi, így egyszerűbben megtalálható, amit keres.
  • A Polari — az IRC-alkalmazás — új kezdeti beállítósegédet kapott, amely egyszerűbbé teszi a csatlakozást és a csevegés megkezdését.
  • Amikor átméretez egy fájlrendszert a Lemezek alkalmazásban, mostantól lehetséges a partícióját is átméretezni, amely gyakran további feladatot takarít meg.
  • A Térképek egy csokor kisebb továbbfejlesztést kapott: ezek új gyorsbillentyűk, több információ jelenik meg a helyekről, valamint a legutolsó utazási mód megjegyzésre kerül, amikor útvonalakat tervez.
  • A GNOME naptárkezelő, névjegyzék, tennivaló és levelező alkalmazása mostantól jobban működik kapcsolat nélkül — mostantól sok elem szerkeszthető, amikor nincs internetkapcsolata, és minden módosítás feltöltésre kerül, amikor legközelebb elérhetővé válik.
  • A Fényképek új vezérlőt kapott a nagyításhoz.
  • Mostantól lehetőség van ismétlődő események hozzáadásra és szerkesztésére a Naptárban.
  • A Terminál mostantól kiemeli és megkönnyíti a hiperhivatkozások megnyitását.
  • Az Evolution alkalmazásban az új Tennivaló sáv lehetővé teszi a közelgő események és feladatok listájának megtekintését. Lehetséges továbbá az Evolution használata levelezési fiók nélkül.
  • A Finomhangoló eszközt átnevezték Finomhangoló névre, és a következő három új beállítást kapta meg: egy kapcsolót az ablak gombjainak balra vagy jobbra helyezéséhez, egy Letiltás gépelés közben lehetőséget az érintőtáblákhoz, valamint egy beállítást az akkumulátor százalékának megjelenítéséhez a felső sávban. Szép számú tisztítás és finomítás is történt az alkalmazásban.

 

A GNOME 3.26 többé nem jelenít meg állapotikonokat a képernyő bal alsó részén. Ez megakadályozza, hogy az állapotikon tálcája útban legyen, és várhatóan jobb összesített élményt biztosít. Az állapotikonok hiánya várhatóan nem okoz komoly problémákat a felhasználóknak. Azonban ha úgy találja, hogy szüksége van azok elérésére, akkor az ikonok visszaállíthatók a TopIcons kiterjesztéssel. Erről a változtatásról további információk a tárgyról írt blogbejegyzésben találhatók.

 

100%-os magyar fordítás

Hammer Attilának, Kelemen Gábornak, Meskó Balázsnak és Úr Balázsnak köszönhetően a 3.26-os kiadás teljes felhasználói felületét sikerült a kiadás napjára honosítani. A fordítók nemcsak a programokat, hanem a kapcsolódó dokumentációk több mint felét is feldolgozták már, így a legnépszerűbb programok súgófájljai szintén magyar nyelven olvashatók.

 

További információk

A GNOME 3.26 sokat nyújt a fejlesztőknek is, és számos nyelvre le van fordítva.

Újdonságok fejlesztők és rendszergazdák számára: https://help.gnome.org/misc/release-notes/3.26/developers.html.hu

Kulcsszavak: GNOME GUADEC szoftver

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09