A Fujitsu szerint a mesterséges intelligencia határozza meg a jövő munkahelyét

forrás: Prím Online, 2017. október 29. 11:11

A mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence, AI) lesz a munkahelyi környezet fejlődésének egyik legfontosabb tényezője a 2025-ig tartó időszakban. A Fujitsu megbízásából a Pierre Audoin Consultants (PAC) független kutatócég által készített fehér könyv megállapításai szerint a jelenlegi munkavégzési gyakorlat, a produktivitásfokozó eszközök és fizikai környezetek nagyrészt elavulttá válnak a következő nyolc évben.

A fehér könyvből kiderül, hogy bár sok vállalat nehezen tud lépést tartani a munkavállalók munkastílusbeli preferenciáinak változásával, fel kell készülniük egy olyan korszakra, amikor már mindenhol jelen lesz a mesterséges intelligencia, a munkavállalók folyamatosan a hálózatra csatlakoznak, elfogadott normává válik a szabadúszó és rugalmas munkavégzés, és a hagyományos iparági rendszerek eltűnnek vagy új szabályok szerint működnek tovább. 

 

A Fujitsu megbízásából a PAC a következő kérdésre kereste a választ: „Hogyan fog kinézni a sikeres munkahelyi stratégia 2025-ben?”. A kutatócég által „Munkahely 2025” címmel kiadott fehér könyv a társadalmi és demográfiai változásokat, a technológiai fejlődést, a környezeti hatást és az üzleti szempontokat nevezi meg a munkahelyi környezet jövőbeni követelményeit meghatározó fő tényezőkként. 

 

Az intelligens munkahely és a mesterséges intelligencia feltartóztathatatlan térhódítása

A fehér könyv egyik fontos prognózisa az AI feltartóztathatatlan terjedése. A PAC elemzői a változás ütemének gyorsulására számítanak a 2025-ig tartó időszakban, ami minden szempontból hatással lesz a jövő munkahelyének működésére. A mesterséges intelligencia már most is sokféle feladatot elvégez, és a jövőben az emberi munkavégzés és magánélet szinte minden területén meg fog jelenni. 

 

 

„A napjaink többgenerációs munkaereje által támasztott igények és követelmények kielégítéséhez a kis-, közép- és nagyvállalatoknak már most hozzá kell fogniuk a jövő munkahelyi stratégiájának megtervezéséhez, és a kapcsolódó beruházások végrehajtásához. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy relevánsak maradjanak, megtartsák dolgozóikat, és egységes digitális felhasználói élményt nyújtsanak mind munkavállalóik, mind pedig a cég egésze számára. A mesterséges intelligencia és a hozzá hasonló technológiák térhódításával személyesebbé válik a felhasználói élmény, és rugalmasabban igazodik a felismert kontextushoz, helyhez és preferenciákhoz. A virtuális ágensekkel, a hangvezérléssel és a hordható eszközökkel együtt ezek a technológiák gördülékeny, vonzó, csoportmunka-élményhez juttatják a felhasználókat. Ha a vállalatok a változással lépést tartva, szeretnék kidolgozni a jövő munkahelyének alkalmazkodó keretrendszerét, fel kell mérniük, milyen kritikus szerepkörökre és készségekre lesz szükségük közép és hosszabb távon a megfelelő tervezéshez és az alapok lefektetéséhez. Ez pedig az irodatér és az infrastruktúra kialakításától az AI által átformált munkaerő támogatásához szükséges műszaki készségekig, minden területre vonatkozik” – fejtette ki Ramanan Ramakrishna, a Fujitsu szolgáltatásinnovációért és -portfólióért felelős vezetője az EMEIA-régióban. 

 

A Fujitsu javasolja, hogy a 2025-ig tartó vagy még hosszabb távú, sikeres munkahelyi stratégia kidolgozásához a szervezetek a mesterséges intelligenciával támogatott rendszerek teljes munkanapra kiterjedő használatát állítsák a középpontba. Az AI lehetővé teszi, hogy a munkavállalók komplexebb és érdekesebb, értékteremtő feladatokkal foglalkozzanak. Ehhez intelligens digitális asszisztenseken keresztül nyújt számukra támogatást, a készségek gépi alapú optimális párosításával ösztönzi a jobb üzleti kapcsolatok kialakítását, dinamikus, kontextusalapú élményt nyújt a napi feladatok ütemezéséhez, és valós idejű, dinamikus útvonalválasztással segíti a forgalmi dugók elkerülését, az útvonalak és a közlekedési módok optimalizálását. Az irodában dolgozókat a mesterséges intelligencia dinamikusan rendeli íróasztalokhoz azok közelében, akikkel a leggyakrabban kell kommunikálniuk (hot desking). A naptár kezelését és az ügyintézést (pl. az üzleti utak foglalásait) digitális asszisztensek végzik, miközben hordható eszközök hajtják végre a hitelesítést, és nyújtanak időben és térben korlátlan hozzáférést az adatokhoz és a rendszerekhez. 

 

 

A fehér könyv előrejelzése szerint a változó demográfiai viszonyok, az AI térhódítása és a hagyományos irodai környezet megszűnése átalakítja a munkahelyet. A „Munkahely 2025” fehér könyv szerzője, a PAC kutatási igazgatója, Nick Mayes így nyilatkozott erről: „A szervezetek többsége már megkezdte a munkahelyi környezet felkészítését a jövőre, például a digitális virtuális asszisztensek technológiájának bevezetésével. Az üzleti és az IT-vezetők egyaránt szorgalmazzák a digitális munkahelyre való átállást.” 

 

A fehér könyv ugyanakkor arra is figyelmezteti napjaink vállalatait, hogy a szervezeten belül és kívül is hozzá kell fogniuk az innováció és a csoportmunka kultúrájának meghonosításához, és hogy az elavult technológia és munkagyakorlat rontja a produktivitást és a dolgozói motivációt.

 

A vállalatoknak hozzá kell fogniuk a jövő munkahelyére vonatkozó jövőképük megtervezéséhez 

A haladó gondolkodású vállalatok már megkezdték a jövő munkahelyéről alkotott jövőkép kidolgozását, és terveket készítenek arra nézve, hogyan tölthetnék be munkavállalóik a mesterséges intelligencia nyomán felmerülő, új szerepköröket. A Fujitsu javasolja, hogy ezt a jövőképet a vállalatok a jövőbeni folyamatokra és munkagyakorlatra is terjesszék ki, és különálló megoldás helyett az üzleti szükségletek kielégítését szolgáló eszközként kezeljék a technológiát. 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Black Friday: 2017-ben már ötödször Magyarországon

Immár 5. éve hódít a Black Friday hazánkban is, elsősorban az e-kereskedelemben. Az Ecommerce Hungary várakozásai szerint ezen a napon legalább 1. 000.000 darab kedvezményes árú termékkel várják a kereskedők a már a karácsonyra készülő vásárlókat. A hazai e-kereskedelem meghatározó szereplőit tömörítő egyesület a körültekintő tájékozódás fontosságára is felhívja a figyelmet.

2017. november 23. 17:40

SUSE-felmérés az átalakuló informatikáról

A rohamos ütemben terjedő felhőtechnológia áll az informatikai rendszerek átalakulásának hátterében a modern nagyvállalatoknál. A szervezetek a szoftveresen vezérelt infrastruktúrában (SDI), a konténerekben és a DevOps megközelítésben rejlő lehetőségeket aknázzák ki, hogy lépést tarthassanak napjaink piaci igényeinek változásával – állapította meg a SUSE megbízásából 1400 IT-döntéshozó körében végzett, friss, nemzetközi kutatás.

2017. november 23. 07:14

25-30 milliárdos forgalmat várnak az e-kereskedők az idei fekete péntekre

Újra itt a fekete péntek, és nagyobb mint eddig bármikor. Idén rekordszámú kereskedő csatlakozik az Amerikából átvett kezdeményezéshez. A webáruházak 62%-a jelezte, hogy nála is lesz Black Friday. A GKI Digital és az Árukereső.hu közös, Online Kiskereskedelmi Index kutatás-sorozatának idei negyedik felméréséből kiderül, hogy az e-kereskedők csak a fekete péntek napjára mintegy 1,1 millió rendelést és 25-30 milliárd forintos forgalmat várnak.

2017. november 22. 21:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

AJI kártyák ajándékba

2017. november 20. 08:36

25 éves az LG Magyarország

2017. november 8. 15:19

Izmos Smart City felhozatallal jön a 2018-as CES

2017. október 31. 15:04

Már csak 1 hét van hátra az ’Az Év Honlapja’ pályázat lezárásáig!

2017. október 25. 08:38
cloudappsportal.com