Tökéletesen légkondicionált áriák a Chemnitzi Operaházban

forrás: Prím Online, 2017. november 1. 08:36

A Chemnitzi Operaház igényes opera-, balett- és zenei előadásaival évente 90 000-nél is több látogatót vonz. Az opera kulisszái mögött az ABB rendszerei játsszák a főszerepet: a speciális fűtő-, szellőztető- és légkondicionáló (HVAC) berendezések az automatizálási rendszerekkel együttműködve gondoskodnak a szereplők és a közönség tökéletesen légkondicionált, egyúttal rendkívül energiahatékony kényelméről.

A Németország egyik legismertebb kulturális intézményeként ismert Operaház először 1909-ben nyitotta meg kapuit. A második világháború során lerombolt épület 1951-ben kezdte meg újra működését. Miután 1992-ben átfogó felújítási munkálatokon esett át, a Chemnitzi Operaház mára Európa legkorszerűbb színházai közé tartozik. A közelmúltban az épületen végzett korszerűsítés célja az volt, hogy az épület energiafogyasztásának csökkentésével párhuzamban javítsa az évente 180-nál is több előadás szellőzését és légkondicionálását.

 

A Chemnitzi Operaház építészeti és kulturális gyöngyszem
Copyright: Dieter Wuschanski / The Chemnitz Theatres

 

Energiahatékonysági csúcsteljesítmény 

A színház, Chemnitz városa, és az alvállalkozó, a WISAG Energiemanagement közötti energiamegtakarítási szerződés keretében az operaház fő- és színházépületét, a szellőztető- és légkondicionáló berendezést, valamint a melegvíz- és világítási rendszert teljes egészben korszerűsítették. 

 

Az ABB 2015-ben beszerelt automatizálási rendszere a fűtő-, szellőztető- és légkondicionáló berendezéssel (HVAC) a meleg vizet szolgáltató hálózat optimalizált vezérlését és energiagazdálkodását biztosítja. A rendszer három ABB AC500 programozható logikai vezérlőegységből (Programmable Logic Controller – PLC), két speciális kialakítású ACH550 kisfeszültségű hajtásból, valamint a kapcsolódó biztosítékokból és relékből áll.

 

A speciális kialakítású fűtő-, szellőztető- és légkondicionáló hajtások 50 százalékkal csökkentik az energiafogyasztást

Két programozható logikai vezérlővel (PLC) működtetik az operaház vezérlési funkcióit, amelyek a vezérlőegységektől, az alállomásoktól és a hajtásoktól érkező információk (I/O) százait dolgozzák fel. Egy másik vezérlőt a színházban telepítettek. Az operaházban és a színházépületben található vezérlők közötti kommunikációt egy központi egység kezeli, amely összegyűjti és kiértékeli az információkat, majd eljuttatja az érintett panelekhez, valamint az épületautomatizálási és -vezérlési rendszerbe. 

 

A központi egység az épületautomatizálási rendszerbe integrált két speciális kialakítású ABB fűtő-, szellőztető- és légkondicionáló hajtással is kommunikál, melyek a távfűtő állomáson található szivattyúkat vezérlik. A szivattyúkat üzemeltető villanymotorok állandó, teljes sebességű működtetése helyett a hajtások folyamatosan szabályozzák a sebességet az aktuális igények alapján. A motor fordulatszámának 20 százalékos csökkentése akár 50 százalékos energiaigény-csökkenéssel is járhat. Csak az energiamegtakarítást alapul véve, az ABB hajtások alkalmazásával a beruházás hónapok alatt megtérül

 

Két fűtő-, szellőztető- és légkondicionáló ACH550 hajtás 
szabályozza az alállomáson zajló szivattyúzást.

 

Egy második központi egység a fűtés mellett az operaház kiterjedt és összetett szellőztető rendszerét is vezérli. A környezet szabályozása a kültéri hőmérséklet, a beltéri feltételek és számos időzítési program szerint történik.

 

Jens Israel, a WISAG Energiemanagement műszer- és vezérléstechnológiai (I&C) projektvezetője elmondta: „Az ABB logikai vezérlőegységei, fűtő-, szellőztető- és légkondicionáló -hajtásai segítségével elért rugalmasság és felhasználóbarát működés a kulcsa a Chemnitzi Operaházban megvalósított hatékony klímavezérlésnek.”

 

Moritz Vogel, az operaház üzemeltetési vezetője megerősítette: „A logikai vezérlő és a hajtások kezelése nagyon jó, a felhasználói felület könnyen értelmezhető, és mi magunk is nagyon könnyen ki tudtuk egészíteni egyéb funkciókkal.”

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Itt a Microsoft MI-alapú virtuális asszisztense

Épp most lépünk be a mesterséges intelligencia által meghatározott korszakba – egy olyan új világba, amelyben alapvetően változik meg a technológiához való viszonyunk, és az is, hogy milyen előnyöket kínál számunkra a technológia. 

2023. szeptember 24. 15:52

Kontakt jelnyelvi tolmácsszolgáltatás a Telekomnál

2023. szeptember 24-étől a Magyar Telekom 29 üzletében és telefonos ügyfélszolgálatán jelnyelvi tolmácsszolgáltatás vehető igénybe a hallássérült ügyfelei akadálymentes kiszolgálása érdekében.

2023. szeptember 24. 11:44

MI-vel teszi hatékonyabbá és fenntarthatóbbá a cégek működését a Schneider Electric

Mesterséges intelligencia (MI) megoldással egészíti ki EcoStruxure Resource Advisor megoldását a Schneider Electric, a lépésnek köszönhetően a vállalati döntéshozók még gyorsabban férhetnek hozzá a cégük energiafelhasználási és fenntarthatósági adataihoz. Az új rendszer zártkörű béta tesztje szeptemberben indul és várhatóan az év végén, illetve 2024 elején lesz szélesebb körben is elérhető.

2023. szeptember 24. 10:16

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59