A drónoknak épít hálózatot a Huawei

forrás: Prím Online, 2017. november 16. 18:35

A Huawei Wireless X Labs bejelentette a Digitális Égbolt (Digital Sky Initiative) kezdeményezést, amelynek elsődleges célja az alacsony légtér hálózati lefedettségének növelése. 

A vállalat ezzel kívánja ösztönözni a drónalkalmazások fejlesztését és az alacsony légtér digitális gazdaságának megteremtését. A Huawei szerint azok a drónok, amelyek mobil kommunikációs hálózatokra kapcsoltak, jobban repülnek, hatékonyabban dolgoznak, és ésszerűbben ki tudják használni a légteret. A kezdeményezés első lépése, hogy fejlett tesztkörnyezetet teremtsen a drónalkalmazásoknak a 300 méter alatti légtérben. 

 

A Huawei Digital Sky projektje a drónok hálózatokba kapcsolásának lehetőségeit helyezi a középpontba. „A hagyományosan földön zajló tevékenységek közül egyre több történik már a levegőben”, - mondta Zhou Yuefeng, a Huawei Wireless Network Product Line CMO-ja. „Hamarosan valóban utazhatunk repülő taxikkal. A drónok és mobilhálózatok kombinációja újradefiniálja a légteret, megváltoztatja, hogyan utazunk, vásárlunk és alkotunk. Azonban a jelenlegi távközlési állomásokat arra tervezték, hogy a földön lévő embereket és tárgyakat szolgálják. Az alacsony légtér drónjait jelenleg visszatükrözött jelzések és melléknyalábok segítik. Ennek eredményeképp a drónok súlyos jelzavarokkal küzdenek" – emelte ki a szakember. 

 

Zhou szerint a jelenlegi hálózat csupán néhány drónalkalmazást támogat a 120 méter alatti légtérben, a hálózat kiépítése pedig az első lépés az innováció felé. A Digitális Égbolt Kezdeményezés célja a lefedettség biztosítása a 300 méter alatti légtérben, és hogy fejlett tesztkörnyezetet teremtsen a drónalkalmazásoknak. A kezdeményezés támogatja továbbá a rossz ráláthatóságú (NLOS) repülésirányítási verifikációt is, és a nagymennyiségű adatátvitelt annak érdekében, hogy létrejöhessen az alacsony légterű digitalizált gazdaság - fejtette ki Zhou Yuefeng. 

 

 

A technológiai hátteret és a gördülékeny kommunikációt az eszközök és irányítójuk között az 5G használata jelenti. Az új, ultramagas sávszélességgel, rendkívül alacsony késési/várakozási idővel, magas szintű megbízhatósággal és széles lefedettséggel rendelkező hálózat több képességgel látja el a drónokat, így biztosítva az intelligens légi közlekedés-irányítás lehetőségét, míg az újonnan létrehozott digitális légtér átalakítja a városokat. 

 

A Digitális Égbolt Kezdeményezés három lépésből áll. Az első lépés (2017 és 2018) célja, teszthelyek kiépítése drónalkalmazások számára, valamint a mobilhálózat-alapú ügyvitel szabványosításának népszerűsítése. A második lépésben (2019 és 2020) szükség lesz éles tesztekre, itt cél a kereskedelmi használat beindítása (legalább öt országban). A harmadik lépés (2020-tól) célja az alacsony légterű digitális hálózatok tömeges kereskedelmi használata, és hálózati lefedettség biztosítása az alacsony légtér legalább 30 százalékában.

 

A Huawei Wireless X Labs a technológia gazdasági alkalmazhatósága érdekében létrehozta szakmai egyeztető fórumát, a Digital Sky Special Interest Group-ot, amely kormányokat, operátorokat, drónkereskedőket, iparági szervezeteket és egyéb fogyasztókat foglal magában. Idén októberben már létrejött a világ első Digital Sky Hub-ja is Sanghaj-ban a drón tesztállomások létrehozására irányuló közös törekvések bátorítása. A Huawei tervei szerint 2018-ban további technológiai fejlesztő központok létesülnek majd, többek között Európában, Kanadában és Koreában is.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09