Autók hálózatba kötve: közös kutatás-fejlesztési projektet indít az LG és a Qualcomm

forrás: Prím Online, 2017. november 29. 11:57

Az LG Electronics (LG) bejelentette, hogy a Qualcommal közös fejlesztésbe kezd, hogy új megoldásokat dogozzon ki a következő generációs hálózatba kapcsolt autós rendszerek számára.

A két cég közös kutatóközpontot is létrehoz Dél-Koreában, hogy autókba építhető 5G kapcsolatot és olyan, C-V2X (Cellular Vehicle-to-Everything, azaz a környezetével — pl. más járművekkel, eszközökkel, a közlekedési infrastruktúra elemeivel — mobilhálózaton keresztül kommunikáló jármű) technológiákat fejlesszenek, melyek a következő generációs önvezető autók kulcsfontosságú elemei lesznek. 

 

A mobil innovációban vezető LG és a Qualcomm több évtizednyi kutatás-fejlesztési tapasztalatát és 5G mobiltechnológiával kapcsolatos tudását hasznosítja az együttműködésben. Az 5G kulcsfontosságú az összekapcsolt jármű platformok kialakításánál: ötször sebesebb kommunikációt és tízszer rövidebb késleltetést biztosít a leggyorsabb LTE technológiánál, így képes arra, hogy kellő gyorsasággal szolgáltasson adatokat egy valós vezetési szituációban.

 

A Harmadik Generációs Együttműködési Projekt (Third Generation Part-nership Project, 3GPP) részét képező C-V2X a DSRC-hez (azaz a rövid hatótávú Dedicated Short Range Communications technológiához) képest alacsonyabb költséggel jár, miközben megduplázza a működési időt, így minden létező mobilkommunikációs hálózatnál gyorsabb. Európa és Ázsia egyes részein a tesztelések és a szabványosítási eljárások már a 2020-as bevezetést szem előtt tartva zajlanak. E folyamatban fontos szerepet kap az LG Electronics, mely úttörő V2X innovációkat szállít, és 2013 óta piacvezető a gyorsan növekvő telematika (azaz a számítógép vezérlésű irányítástechnika) területén.

 

 

“Az LG célja, hogy vezető pozíciót szerezzen a következő generációs autóipari komponensek piacán — e célunkat segíti, hogy a járműipari technológiákban szerzett tapasztalatunkat a Qualcommnak az LTE-től az 5G-ig terjedő korszerű összekapcsolt megoldásaival egyesítjük” — mondta Kim Jin-yong, az LG intelligens járműalkatrészek üzletágának ügyvezető alelnöke. “Hiszünk benne, hogy a Qualcomm és az LG kutatási képességeit kombinálva olyan eredmények születnek majd, melyekre külön-külön nem lennénk képesek.”

 

“A C-V2X technológia továbbfejlesztését célzó együttműködés az LG-vel kialakított, hosszú időkre visszatekintő partnerségen alapul; azt demonstrálja, mennyire fontosnak tartjuk, hogy megbízható, fejlett technológiák kerüljenek az egymással és a világgal összekapcsolt önvezető autókba” — mondta Nakul Duggal, a Qualcomm Technologies termékmenedzsment alelnöke. “Az autóipar egyértelműen az 5G felé halad; izgatottan várjuk a közös munkát az LG-vel, hogy a sofőrök minden elvárásának megfelelő megoldásokat szállíthassunk, és hogy a C-V2X technológiát elterjeszthessük a következő generációs járművekben.”

 

Az együttműködés központja Szöulban, az LG Electronics tudományos parkjában lesz.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05