Kódolást hozott a Mikulás a Mozgásjavító Iskolába

forrás: Prím Online, 2017. december 7. 15:03

A kódolást bárhol, bárki, bármilyen életkorban elkezdheti. A Microsoft és a Logiscool szakemberei a Mozgásjavító Iskola diákjainak tartottak foglalkozásokat a Kódolás Órája nemzetközi kezdeményezés keretében.

Magyarországon ötödik alkalommal vesz részt a Microsoft és a Code.org az Hour of Code (Kódolás órája) szervezésében. Ilyenkor világszerte, egy egyhetes időszak alatt – idén december 4. és 10. között – a csatlakozó gyerekek szüleikkel vagy tanáraikkal együtt legalább egy órát szánnak a kódolásra. A Kódolás Órája kampány alatt a Microsoft Magyarország és a Logiscool többszáz gyereknek biztosít lehetőséget ingyen a programozás alapjainak elsajátítására a KODU és a Minecraft programok segítségével.

 

Az esemény lehetőséget ad megmutatni: a programozás elsősorban a kreativitásról szól, ez pedig nélkülözhetetlen az innovációhoz. Ahogy a nyelvtan sem sokat ér mondanivaló nélkül, úgy a kódolás lényege sem más, mint az ötlet. A Kodu és Minecraft programokat használva a gyerekek úgy kódolnak, hogy közben játszanak. Így tesznek szert digitális írástudásra, aminek felnőttként is hasznát vehetik majd a munkahelyükön, és akár informatikus is válhat belőlük. Ezekből a szakemberekből pedig legalább 22 ezer hiányzik a mai magyar munkaerőpiacról. A digitális írástudás hiánya ráadásul egész Európában problémát jelent a munkahelyeken. 2016-os adatok szerint, az Európai Unióban a dolgozók 11 %-a – mintegy 26 millió munkavállaló – még minimális digitális készségekkel sem rendelkezik.

 

A Logiscool oktatói és a Microsoft önkéntes munkatársai az idén a budapesti Mozgásjavító Általános Iskola és Gimnáziumban is oktattak mintegy 170 diákot a programozás alapjaira.

 

„A kódolást bárki, bárhol, bármikor, 5 és 99 év között, bármilyen előképzettség nélkül elkezdheti. Azért választottuk a Mozgásjavító Iskolát programsorozatunk központi helyszínéül, mert hisszük, hogy a mozgássérült gyerekek informatikai tudás birtokában a jövőben ugyanolyan egzisztenciát tudnak teremteni maguknak, mint ép társaik. A programunk kiterjesztéséhez a Logiscoolban kiváló partnerre találtunk” – mondta Tóth András, a Microsoft Magyarország marketingkommunikációs vezetője.

 

A Microsoft azért a gyerekeket szólítja meg, mert nagyon fogékonyak az újra, gyakran 16 éves korukra véglegesen eldől, milyen érdeklődési területen kezdik el karrierjüket. A Kodu és a Minecraft alkalmazásokat használva hamar, szó szerint játszva képesek eredményeket elérni úgy, hogy közben fejlődik az algoritkimus gondolkodásuk és a csapatmunkában is észrevétlenül tapasztalatokat szereznek.

 

A kódolásnak szentelt napon a Microsoft munkatársai önkéntesként működtek közre a Logiscool oktatói által tartott órákon. A négy éve Budaörsön alapított, de ma már hét országban, több mint 40 helyszínen oktató Logiscool iskolahálózat saját tananyagot dolgozott ki a programozás tanítására, amelyhez aktívan használják a Microsoft termékeit. „Örömteli élményt nyújthatunk a kódolással és jövőképet adhatunk a mozgássérült gyerekeknek” – mondta dr. Breuer Anita, a Logiscool vezetője és alapítója.

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tovább bővíti portfólióját az amerikai techpiacon a magyar Stylers Group

A dinamikusan fejlődő IT-szektorban is látványos eredményt könyvelhetett el tavaly a vállalati informatikai rendszereket fejlesztő és üzemeltető Stylers Group, több mint 600 millió forintos összárbevételt realizálva. A valóra vált amerikai sikersztori 2004-ben kezdődött egy kollégiumi szobában, a tíz éves jubileum pedig teljes arculat- és profilváltást hozott. A cégcsoport San Diego-i irodáját is a magyar szürkeállomány tartja az élmezőnyben, ennek köszönhetően a Stlyers Group az elmúlt öt évben megduplázta árbevételét az amerikai piacon, de nincs megállás: idén újabb területeket hódít meg a cég.

2020. február 25. 09:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03
online sportfogadás