A Schneider Electric újévi fogadalma: megújuló energia minden szinten

forrás: Prím Online, 2018. január 9. 08:25

Az új év kezdete sokunknak a megújulásról szól, és ennek kivitelezéséhez általában különféle fogadalmakat teszünk. A Schneider Electricnél sincs ez másképp: nemrégiben tett „fogadalma” szerint a társaság villamosenergia-igényeit 12 éven belül 100 százalékban megújuló forrásokból fogja ellátni. A cég ezenkívül azt is vállalta, hogy rendszeresen beszámol energiahatékonyságának fejlesztéséről, hogy ezzel is jó példaként szolgálhasson más szervezetek számára.

A vállalat határozott álláspontja, hogy a megújuló energiákra való átálláshoz előbb az energiarendszer optimalizálására van szükség. A mostani kötelezettségvállalás egy újabb lépés abba az irányba, hogy a Schneider Electric 2030-ra elérje a szén-dioxid-semleges működést. Ezekkel a célkitűzésekkel összhangban a cég úgy döntött, hogy csatlakozik a The Climate Group két nemzetközi együttműködési kezdeményezéséhez is, amelyek az éghajlatváltozás elleni gyors fellépést szorgalmazzák, jelentős piaci szereplőket tömörítve: 

  • RE100: célja, hogy a résztvevők 2030-ra 100 százalékban (köztes célként pedig 2020-ra 80 százalékban) átálljanak a megújuló villamosenergia használatára.
  • EP100: célja, hogy a résztvevők 2030-ig a 2005-ös referenciaértékekhez képest megduplázzák energiahatékonyságukat.

 

A Schneider Electric az energetikai kihívásokkal összhangban minden területen elősegíti az energiahatékony működést az otthonoktól, épületektől és városoktól kezdve a gyártáson át a félreeső területeken élő közösségekig. Új ígéretei teljesítéséhez és a fenntartható energiahatékonyság megvalósításához a társaság saját műszaki megoldásait (EcoStruxure Power, EcoStruxure Grid) alkalmazza. Ezekkel a megoldásokkal a vállalatcsoport az elmúlt évtizedben háromévente 10 százalékkal tudta csökkenteni saját energiafogyasztását. 

 

Az új vállalások több mint 1000 fogyasztási helyet érintenek szerte a világon, köztük 200 üzemet is, ahol a társaság a megújuló energiaforrások széles palettáját beveti, többek között nap-, szél-, geotermikus és biomasszából nyert energiát is. 

 

 

Annak érdekében, hogy 2030-ra teljesen, köztes célként pedig 2020-ra 80 százalékban képes legyen átállni a megújuló villamosenergia használatára, a Schneider Electric három fronton lép fel: 

  • Helyi projektek a vállalat létesítményeiben: a Schneider Electric egyes létesítményeiben már korábban is elindított olyan kezdeményezéseket, amelyek a megújuló energia használatát szorgalmazzák. Tetőkollektorokat építettek ki például a vadodarai (India) és bangpooi (Thaiföld) gyáregységekben, a vállalat központi irodájában, a franciaországi The Hive-ban pedig geotermikus és tetőkollektoros energetikai rendszert alakítottak ki. A vállalat 2030-as célkitűzéseit részben hasonló helyi megújulóenergia-projektekkel tervezi teljesíteni, amelyekkel követendő példát mutathat az ilyen lehetőségeket mérlegelő, egyéb szervezetek számára.
  • Beszerzés külső forrásokból, hosszú lejáratú villamosenergia-értékesítési szerződéseken keresztül: A megújulóenergia-termelőkkel kötött, hosszú lejáratú (12–20 évre szóló) beszállítói szerződések révén a Schneider Electric előre tervezhető áron juthat tiszta energiához, a termelők pedig biztosíthatják az új szél-, nap- és egyéb megújulóenergia-projektjeik finanszírozását.
  • EAC és zöld tarifák: Az EAC (energetikai tanúsítvány) egy szabadpiaci eszköz, amely igazolja, hogy az adott megawattórányi megújuló villamosenergia zöld energiaforrásból származik. A Schneider Electric a tanúsítványok révén rugalmasan és gyorsan tudja biztosítani, illetve nyomon követni a megújuló villamosenergiát.

 

A Schneider Electric két évvel ezelőtt, a Párizsban megrendezett COP21 klímaváltozási ENSZ-konferencián 10 fenntarthatósági vállalást jelentett be. Mindezek mellett a vállalat 2030-as szén-dioxid-semlegességi céljai érdekében nemrégiben az alábbi új kezdeményezéseket indította el:

  • Climate Leadership Council: 2017 elején a Schneider Electric más résztvevőkkel együttműködésben megalapította a Climate Leadership Council tanácsot. A szervezet célja egy olyan új éghajlatváltozás-megelőzési megoldás támogatása, amely a fejlődést és a környezetvédelmet egyaránt támogatja.
  • Global Footprint Network: 2017 nyarán a Schneider Electric partneri megállapodást írt alá a Global Footprint Network nemzetközi nonprofit szervezettel, hogy elősegítse egy olyan fenntartható jövő megvalósítását, ahol mindenkinek lehetősége van használni a bolygó nyújtotta forrásokat.
  • EcoStruxure: A Schneider Electric 2016 novemberében vezette be IoT-kompatibilis, könnyen telepíthető, nyílt architektúráját, az EcoStruxure-t, amely hat szakterületen kínál teljes körű megoldást négy végfelhasználói piac számára, beleértve az épületrendszereket, az adatközpontokat, az ipart és a hálózati infrastruktúrákat.
  • Livelihoods szénalap: A Schneider Electric a Crédit Agricole, a Danone, a Firmenich, az Hermès, a Michelin, az SAP és a Voyageurs du Monde társaságában létrehozott egy új társadalmi hatást célzó befektetési alapot, amelynek célja 2 millió ember életminőségének javítása és akár 25 millió tonna szén-dioxid kibocsátásának megelőzése 20 éves időtávon.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05