Gimnazista lányoknak szervez IT-képzést az EPAM és a Soroptimist Club Szeged

forrás: Prím Online, 2018. február 9. 19:41

Nyolc alkalmas programot szervez „Te is légy STEM csillag! - Lányok az IT-ban” címen gimnazista lányok számára az EPAM Szeged és a Soroptimist Club Szeged civil szervezet. 

Filmsztárok helyett STEM Csillagok születését és képzését támogatja az EPAM és a Soroptimist Klub Szeged. A STEM az angol science, technology, engineering, maths (tudomány, technológia, mérnöki tudomány és matematika) szavak kezdőbetűiből képzett mozaikszó. A „Te is légy STEM csillag!” program az Emberi Erőforrások Minisztériuma által is támogatott, a nemek egyenlő esélyű részvételét célzó, tehetséggondozó program. A lányok a tanév folyamán helyszíni látogatásokon vettek részt és ismerkedtek a kutatók munkájával a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetében, a Mérnöki Karon, a Biológiai Kutatóintézetben, barátkoztak a természettudományokhoz kapcsolódó tárgyakkal, és megismerkedtek fiatal mérnökökkel a Szeged TV-ben és az EPAM Szegednél is.  

 

Az EPAM eKids program keretében az a cég célja, hogy profi szakembergárdája minél több lány tanulóval ismertethesse és szerettesse meg az informatika szépségeit. Tudatosítsa a számítástechnika, mint továbbtanulási irány nyújtotta lehetőségeket, csapatmunkára és logikai gondolkodásra nevelve őket. 

 

 

A „Lányok az IT-ban” egy 8 alkalmas speciális kurzus, amelyen 36 szegedi gimnazista lány vesz részt hat különböző intézményből. A kéthetente megtartandó foglalkozásokon a lányok először megtanulják a programozás alapjait a Scratch programnyelven keresztül, majd 4 fős csapatokban egy saját projektmunkát állítanak össze. A program során az ENSZ Fenntartható Fejlődési céljai kerülnek fókuszba, ezen témák valamelyikére kell felfűzzék saját fejlesztésüket a csapatok. A legötletesebb és leginnovatívabb projektet összeállító csapat értékes díjjal gazdagodik a tanfolyam végén. 

 

Február 11-ét 2015. decemberében kiáltotta ki az ENSZ a „Nők és lányok a tudományban” világnapjának. Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint 2015-ben nem érte el a másfél milliót azoknak a száma, akik valamilyen, az infokommunikációhoz köthető tanulmányt folytatnak. Ezen belül a nők aránya mindössze 17 százalék volt. Ahhoz, hogy a lányok egyenlő esélyekkel képviselhessék magukat ezekben a szakmákban, fontos, hogy minél fiatalabb korban kapcsolatba kerüljenek a technológiával és megismerkedjenek az informatika alapjaival, mert később a berögződött társadalmi normák és a környezeti nyomás sokakat eltántorítanak ezekről a pályákról. Ennek a kezdeményezésnek pedig elkötelezett támogatója a Magyarországon több mint 10 éve jelenlévő EPAM és a 25 éves Soroptimist Club Szeged. 

 

Az EPAM ezen elköteleződését igazolja az is, hogy 2017 végén a Szegedi Szakképzési Centrumtól megkapta a „Szeged Szakképzéséért” díjat a szakoktatásban véghez vitt fejlesztő és segítő munkájáért.

 

„Célunk az, hogy az EPAM eKids programjával, még lehetőleg a sztereotípiák kialakulása vagy elfogadása előtt megmutassuk a fiataloknak az IT sokszínűségét, és a benne rejlő óriási lehetőségeket” – mondta Győri Judit, az EPAM School Programs projekt menedzsere.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09