Mi kell a digitális jól-léthez?

forrás: Prím Online, 2018. február 19. 16:16

Fontos erény az önbizalom, de csak akkor, ha megfelelő önismerettel párosul. Így van ez a digitális írástudás területén is. A nemzetközi ECDL Alapítvány Európában, Indiában és Szingapúrban végzett felmérést a digitális készségekről – a tanulságok a magyar munkáltatók és munkavállalók számára is több mint megfontolandóak.

Az ECDL Alapítvány Perception & Reality felmérése is bizonyítja: az önismeret olykor csalóka lehet. Ilyen szempontból a munkáltatóknak is kockázat, ha a munkavállalók digitális kompetenciáit csak „önbevallás” alapján ítélik meg. Az ECDL Alapítvány felmérése alapján – melynek módszertanát és fontosságát a CEPIS, az Európai Professzionális Informatikai Társaságok Tanácsa is kiválóra értékelte – hatalmas különbség van a felhasználók önértékelés szerinti digitális kompetenciája és tesztekkel igazolható, valódi ismeretei között. Az ausztriai vizsgálat szerint például a felmérésben részt vevők 94 százaléka átlagosra vagy annál sokkal jobbra értékelte magát – míg a makacs tények szerint csak 39 százalékuk ugrotta meg a követelményeket.

 

Ugye hogy senkinek sem jó, ha ez már éles helyzetben, egy munkahelyi szituációban derül ki? Az Európai Bizottság iniciatívája hangsúlyozza, hogy napjainkban a digitális írástudás azonos fontosságú, mint az írás-olvasás és számolás képessége. Nincs ez másként Magyarországon sem, ahol a kormányzat is tudatában van annak, hogy az állampolgárok jól-létéhez a digitális jólét elengedhetetlen.

 

 

A kormányzat Digitális Oktatás Stratégiájával összhangban a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) mindent elkövet a lakosság digitális írástudás szintjének emeléséért. Sokan az ismereteik, az igényeik vagy az infrastruktúra hiányosságai miatt eleve nem jutottak hozzá eddig a digitális léthez szükséges tudáshoz – de még a „digitális bennszülöttek” korosztályában sem egyértelmű a digitális írástudás. (A „bennszülötteket” tanító tanárokról nem is beszélve… - nekik külön is kínálnak megoldást.)

 

Az NJSZT célja, hogy – akár a gamifikáció eszközeivel, akár tudományos felmérések támogatásával – felhívja a döntéshozók és a lakosság figyelmét az önértékelés és valóság közötti különbség veszélyeire. A hibás percepciót feloldó egyik legjobb megoldás az, amit összefoglaló néven ECDL-nek nevezünk: döntő fontosságúnak tartják, hogy a digitális írástudás évtizedek óta jelenlévő, de folyamatosan – az infokommunikációs fejlődéssel lépést tartva - naprakész rendszere, az Európai Számítógép-használói Jogosítvány méltó helyet kapjon a jövőben – mert a jövőhöz egy nemzetközileg elfogadott rendszer a legstabilabb alap.

 

Hazánkban eddig félmillióan csatlakoztak az ECDL rendszeréhez, az ECDL bizonyítvány számos munkakörben ajánlott és/vagy szükséges. Az üzleti szektorban például az IT Services Hungary, a Focus Consulting Kft., az állami szektorban többek között az Oktatási Hivatal tartozik azon intézmények közé, ahol a munkavállalóknak szükséges vagy előny az ECDL bizonyítvány. De a jó példák között említhetnénk a Magyar Tudományos Akadémia Titkárságát éppúgy, mint a Kiszombori Szociális és Gyermekjóléti Intézményt.

 

Az NJSZT a múlt év végén akkreditálta a KKM Oktatási és Rekreációs Kft-t, mint ECDL-vizsgaközpontot, amely a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársait oktatja és vizsgáztatja majd ECDL modulokból. A képzésen való részvételt és a vizsgázást a munkahely támogatja.

 

A munkakeresők és munkavállalók igényeik és lehetőségeik szerint válogathatnak az ECDL rugalmas modulrendszerében, melyek nemcsak az informatikai alapokat érintik, de az olyan, legkorszerűbb területeket is, mint az IT biztonság.

 

Az ECDL segít, hogy az önértékelés és a valóság közelítsen egymáshoz. Hogy az önbizalmunk erősödjön, s önértékelésünk reális alapokon nyugodhasson, bizonyítsuk ismereteinket az ECDL a hazai és az európai munkáltatók számára is hiteles bizonyítványaival!

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezt kell tudnunk, ha nem akarjuk, hogy minket is leváltson egy robot

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat – derül ki egy, az Oxfordi Egyetem kutatói által végzett felmérésből. A munkaerőpiaci elvárások gyors változása miatt egyre fontosabb a „lifelong learning”, azaz az élethosszig tartó tanulás, és az ehhez szükséges készségek elsajátítása. 

2018. november 15. 09:50

Minden idők legnagyobb eMAG Black Friday akciója jön

A karácsonyi vásárlási szezont nyitó, hatalmas kedvezményekkel gyorsan a figyelem középpontjába kerülő eseményt hazánkban 2014 óta rendezi meg a legnagyobb látogatottsággal rendelkező hazai webáruház, már első alkalommal egymillió látogató érkezett az oldalra, míg tavaly 2,2 millióan voltak kíváncsiak az év legnagyobb akcióira. Az első évben 1,8 milliárd forintos forgalmat realizált a vállalat Fekete Pénteken, tavaly már 5,6 milliárdot. Idén 6,4 milliárd forintot vár az eMAG egyetlen nap alatt. Ez jól mutatja mind az online vásárlás térnyerését, mind a Black Friday népszerűségének növekedését.

2018. november 14. 16:50

Informatikusok és mérnökök akarnak lenni a mai középiskolások az EJMSZ felmérése szerint

Keresett, jól fizető szakmának tartják a középiskolások a mérnöki hivatást, és minden negyedik megkérdezett közülük el is tudja képzelni magát ezen a területen. Viszont hiába vonzó számukra ez a pálya, mégsem tudnak munkaköröket, feladatokat társítani hozzá – derül ki az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) által készített, a STEM Pályaorientáció 2018 konferencián bemutatott új, országos felméréséből, amely 42 magyar középiskola, 1204 tanulójának megkérdezésén alapul.

2018. november 14. 13:58

Elkezdődött az év legnagyobb logisztikai eseménye

A Logisztika 4.0 kihívásaira és az összekapcsolt ellátási láncokban rejlő lehetőségekre fókuszál a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) éves kongresszusa, amelyet immár 26. alkalommal rendez meg a szakmai szervezet november 14. és 16. között Siófokon. Idén is több mint 600 szakember vesz részt a három napos rendezvényen, ahol 100 szakavatott előadóval lehet megvitatni a legaktuálisabb témákat és mintegy 25 kiállító standját, logisztikai újdonságait tekinthetik meg. 

2018. november 14. 12:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Windows 10 Professional olcsón és ingyenes kézbesítéssel

2018. november 8. 16:27

eTrends Monitor: a készpénzmentes fizetés már népszerűbb a netezők körében

2018. október 8. 10:12

Videót vetít, kezet fog, ölel, táncol a robot

2018. szeptember 21. 14:07

Mely területeken jelenti a fejlődés motorját a nyílt forráskód

2018. szeptember 19. 14:18
cloudappsportal.com