Drónkövető technológiát tesztel a Vodafone

forrás: Prím Online, 2018. február 20. 11:49

A Vodafone bejelentette, hogy elkezdték tesztelni a világ első légi irányítási drónkövető és biztonsági megoldását. A repülőgépek védelmére tervezett korszakalkotó megoldás innovatív 4G és IoT technológián alapszik. Segítségével a véletlenszerű, vagy szándékos berepülések lesznek megelőzhetők olyan kritikus helyszínek közelében, mint a repülőterek, a büntetés-végrehajtási intézetek, vagy a kórházak.

A kereskedelmi forgalomban kapható civil drónokat kis méretük miatt a hagyományos radar nem tudja érzékelni. Ennek ellenére világszerte komoly veszélyt jelentenek a légiközlekedésre, különösen a repülőterek közvetlen közelében. A drónokat bűncselekményekhez is használják – például drogcsempészethez, vagy csempészáruk börtönökbe juttatásához. Ezen felül a biztonsági és hírszerzési hatóságokat egyre inkább aggasztja, hogy a terroristák kisméretű, ugyanakkor halálos robbanószerkezetek szállítására átalakított drónokat is bevethetnek a GPS segítségével bemért célpontok ellen.

 

A repülőgépek drónok általi veszélyeztetettsége rohamosan növekszik. Az „Egységes európai égbolt” légiforgalmi szolgáltatási kutatási projekt (Single European Sky Air Traffic Management Research - SESAR) elemzése szerint 2050-re az Európai Unió sűrűn lakott területei felett a drónok több mint 250 millió repülési órát teljesíthetnek majd évente, ami a hagyományos, repülőszemélyzettel rendelkező légi járművek összesített éves repülési idejének a hétszerese.*

 

A Vodafone IoT drónkövető és biztonsági megoldásának tesztjei az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (European Aviation Safety Agency - EASA) céljait támogatják, hiszen az ügynökség jelenleg a drónok üzemeltetésére vonatkozó új páneurópai szabályozás kialakításán dolgozik.**

 

A Vodafone által kidolgozott új technológia ezen felül növeli az Európai Unió esélyét, hogy a dróntechnológia területén a globális innováció központjává válhasson, az Európai Bizottság ’U-space’ elnevezésű, innovatív és biztonságos drón-üzemeltetésére vonatkozó elképzelésével összhangban.

 

 

Úttörő technológia 

A Vodafone fejlesztette ki a világ első rádiós helymeghatározó rendszerét (Radio Positioning System - RPS) drónokhoz. Ez követi a minden drónba beépített 4G modemet és SIM-kártyát, amelyek az alábbi funkciókat teszik lehetővé:

  • az üzemeltetők és az arra jogosult hatóságok – pl. a légi irányítás – minden drónt valós időben tudnak követni (maximum 50 méteres hibahatáron belül);
  • a drón üzemeltetője a látóhatáron kívülre eső gépet is vezérelni tudja, nagymértékben csökkentve a véletlenszerű területsértés esélyét; 
  • védelmet nyújtó virtuális fal (geofencing), amelynek lényege, hogy a drónokat be lehet programozni, hogy amint egy előre meghatározott tiltott zóna (pl. repülőtér vagy büntetés-végrehajtási intézet) közelébe kerülnek, automatikusan szálljanak le, vagy térjenek vissza a kezelőhöz;
  • sürgősségi távbeavatkozás, amely lehetővé teszi, hogy a hatóságok felül tudják írni a drónt működtető személy utasításait, a drón repülési útvonalának módosításával vagy leszállásának kikényszerítésével; 
  • SIM-alapú e-azonosítás és a tulajdonos regisztrálása.

 

A 4G-s mobilhálózatok régóta bizonyítottan működő biztonsági rendszerekkel üzemelnek, amelyek része például a teljes folyamatot lefedő, hatékony titkosítás repülés közben, a SIM és a bázisállomás között. Az RPS helymeghatározási adatok sokkal nehezebben törhetők fel és kevésbé manipulálhatók, mint a GPS lokációs adatok, a drón irányításához használt adatkapcsolat pedig jelentős előnyöket – úgymint nagyobb ellenálló-képesség, valamint valós idejű visszajelzés a látóhatáron túl – kínál az üzemeltetőnek a jelenlegi rádiós drónirányítási protokollokhoz képest.

 

A Vodafone RPS funkcióit az ugyancsak Vodafone fejlesztésű mesterséges intelligencia algoritmusokkal ötvözik, ami igen nagyszámú drón követését és irányítását teszi lehetővé. Annak érdekében, hogy világszerte felgyorsítsa a drónreptetés biztonságosabbá tételét és a földrajzi helymeghatározást segítő újítások elterjedését, a Vodafone RPS kutatását és az ahhoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogokat publikussá tette, így annak felhasználása esetén nem szükséges licencdíjat fizetni.

 

 

Egy 2017 végén elvégzett kísérlet során – amely ebben a kategóriában a legelsők egyike volt a világon – a Vodafone 4G hálózata segítségével volt képes irányítani egy 1,3 m szárnyfesztávú, 2 kilogramm súlyú X-UAV drónt. A kísérlet során – amelyre egy 32 kilométeres pályán, a spanyolországi Sevilla közelében elhelyezkedő Isla Mayor városában került sor – a drón valós idejű HD videó adást közvetített, valamint repülési adatokat, többek között a sebességet, az RPS pozíciót és a GPS koordinátákat is továbbított.

 

A 2018-as évre további kísérleteket tervez a szolgáltató Spanyolországban és Németországban az illetékes hatóságok koordinálása mellett. A kísérletek célja, hogy a Vodafone drónkövető és biztonsági technológiája már 2019-től kereskedelmi forgalomba kerülhessen.

 

Az RPS technológiai megoldásait egyéb IoT eszközök jövőbeli funkcióinak a kibővítéséhez is fel fogja használni a Vodafone, a csomagcímkéktől egészen a kerékpárokig. Bizonyos IoT eszközökben az RPS kiegészítheti vagy kiválthatja a GPS-t, ezzel lehetővé téve – különösen beltérben – a pontosabb helymeghatározást, az eszközök méretének csökkentését, valamint a biztonság fokozását.

 

Johan Wibergh, a Vodafone Group Műszaki vezérigazgatója így fogalmazott: „A Vodafone úttörő innovációja segít minket az égbolt biztonságának megőrzésében, miközben a drónok mindenhol egyre elterjedtebbé válhatnak.”

 

Matthew Baldwin, az Európai Bizottság vezérigazgató-helyettese elmondta: „A Bizottság minden olyan kísérletet támogat, amely az Európai Unión belüli biztonságos drón-üzemeltetetésért létrehozott, U-space elnevezésű programunk megvalósítását segíti. Az Európai Unióban egyre több projektnek lehetünk tanúi e témában. Örömmel várjuk a Vodafone munkája eredményeiről szóló beszámolókat.”

 

Yves Morier, az EASA repülési szabványok igazgatójának főtanácsadója így nyilatkozott: „Örömmel fogadjuk, hogy a Vodafone a biztonságos és felelős drónhasználat irányába mutató új megoldások kialakításán dolgozik.”

 

_____________________ 

*A SESAR 2106. évi, ’Értékteremtés Európa számára’ című kitekintése az európai drónhelyzetre az alábbi linken érhető el: https://tinyurl.com/j579ljn 

**Az EASA a drónok üzemeltetésére vonatkozóan három kockázatalapú kategóriát határozott meg:

   – ‘nyitott’ (alacsony kockázatú) üzemeltetés (ide tartoznak az ügyfelek drónjai is), amelyekhez nem szükséges előzetes repülési engedély;

   – ‘specifikus’ (közepes kockázatú) üzemeltetés, amely a kereskedelmi célú drónhasználatot foglalja magába, és a legtöbb esetben előzetes engedélyhez kötött; valamint a 

   – ‘hitelesített’ (magas kockázatú) üzemeltetés, amelyhez a drónt az illetékes hatóságnak hitelesíttetnie szükséges, valamint engedéllyel rendelkező távpilótát és az üzemeltetőt is jóvá kell hagynia. A ’hitelesített’ kategóriába tartoznak a nagysúlyú áruk vagy utasok szállítására használt drónok.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05