A Facebook befektetői előtt prezentálhat egy magyar startup

forrás: Prím Online, 2018. február 28. 11:52

Saját kriptovaluta kibocsátása révén – előértékesítés keretében – eddig 150 millió forint tőkét vont be a globális orvosi turizmust megreformáló Etheal. A több nemzetközi díjat elnyerő magyar startup március elején a Stanford Egyetem konferenciáján többek közt a Facebook befektetői előtt mutatja be megoldását. Céljuk, hogy az újabb, április elején induló 2. körös kibocsátás révén a globális terjeszkedés megvalósításához szükséges 4,8–10 millió dollárnyi tőkéhez jussanak.

Az orvosi turizmus óriási üzlet. Sok országban a szakrendelés államilag nem támogatott, így kézenfekvő, hogy azt máshol, jóval olcsóbban veszik igénybe a páciensek. Csak Magyarországon évente 75 milliárd forintot költenek el a hozzánk érkező külföldiek fogorvosi kezelésekre, de szinte minden beavatkozás fajtára megvannak a tipikus desztinációk. Ezt a piacot tervezi globálisan összefogni az Etheal nevű magyar startup, mely Doklist.com címen elérhető oldalán már most 420 ezer brazil és magyar orvost listáz évente 2,5 millió páciens számára. 

 

„Az orvosi turizmus az olcsóbb szolgáltatásért jellemzően nyugatról keletre, míg a különleges, nagyon egyedi problémákra megoldást kínáló kezelések esetében keletről nyugatra áramlik. A piacot elemezve úgy látjuk, hogy első körben 20 célországban kell aktívan jelen lennünk, ehhez persze jelentős tőkére van szükség” – mondta Dr. Kertész Mihály, az Etheal egyik alapítója.

 

Tőkebevonás kriptovalutával

Az alapítók a terjeszkedés finanszírozására egy Magyarországon még alig ismert formát, az ICO-t (Initial Coin Offeringet) választották. Ennek lényege, hogy saját, HEAL névre keresztelt tokent bocsátottak ki, és adtak el előértékesítés keretében tavaly év végén. Ennek eredményeként 150 millió forint gyűlt össze, amit most április elején egy nagyobb volumenű kibocsátás követ – a cél, hogy minimum 4,8, maximum 10 millió dollárnyi tőkét vonjanak be. 

 

„Saját kriptotoken bevezetésére nem csak az egyszerűbb finanszírozás miatt volt szükség, így a szolgáltatások kifizetése is ország- és valutafüggetlenné válik, az Etheal ugyanis az orvos-páciens elszámolásban is kriptotokent használ, ezzel a technológiával pedig számos újszerű szolgáltatást is be tudunk vezetni a Doklist.com oldalon. Például saját valutánkkal díjazzuk azokat a páncienseket, akik minőségi értékelést írnak az általuk igénybe vett orvosról, klinikáról” – mondta Tábori Viktor, az Etheal másik alapítója.

 

 

A Kaliforniai Egyetemen tanítják

Az elmúlt hónapokban Dr. Kertész Mihály és Tábori Viktor, az Etheal alapítói bejárták a világot. Szingapúrtól kezdve San Franciscón át Moszkváig számos meghívást kaptak, hogy startapjukról meséljenek. A világ egyik legnagyobb tech showján, a Las Vegas-i CES-en másodikak lettek a saját kriptovalutát kibocsátó startupok mezőnyében, míg a Ljubljanában megrendezett d10e nevű fintech konferencián a közönségszavazatok alapján bizonyultak a legjobbnak.

 

„Megoldásunkra, illetve a kriptotoken fejlesztése kapcsán megszerzett szaktudásunkra nemzetközi szinten is felfigyeltek. Ügyvezetőtársam, Tábori Viktor legutóbb a Kaliforniai Egyetem meghívásának eleget téve tartott előadást a biztonságos kriptotoken kibocsátásáról. Március elején pedig a Stanford Egyetemen kapunk lehetőséget arra, hogy az Ethealt bemutassuk. Az eseményen többek közt olyan ismert kockázati tőkebefektetők képviselői vesznek részt, mint a Facebookban tulajdonos Accel Partners és Greylock Partners, illetve a Sequoia. Utóbbi nem mellesleg a ma már szintén Facebook tulajdonú Instagram és a WhatsApp befektetője is” – tette hozzá Dr. Kertész.

 

A tervek szerint az Etheal a most április elején lezajló tőkebevonás után fél év alatt állítja át a Doklist.com belső működését a HEAL tokenre. A szolgáltatás globális bevezetését hazai és nemzetközi szakértőkből álló csapat segíti, melynek tagjai többek között:

  • Michael Terpin, ICO tanácsadó, aki az Ethereum ICO-jánál is segédkezett,
  • Debreczeni Barnabás, az első magyar bitcoin ATM elindítója,
  • Dr. Cseh György, a CIB befektetési alapkezelő volt vezetője,
  • prof. Dr. Bartha Tibor, a Harvard Medical School alumnus kutatója, illetve a budapesti Állatorvostudományi Egyetem rektorhelyettese,
  • Bíró Roland, a Naspers csoport által felvásárolt Árukereső.hu alapítója,

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05