Díjazták az Ericsson 5G technológiáját

forrás: Prím Online, 2018. március 2. 09:27

A közelmúltban az Ericsson két díjat is nyert 5G technológiai innovációért: az egyiket az 5G Radio Dot berendezésért, míg a másikat az IBM-mel közösen az 5G-hez használt 28 GHz frekvenciás, teljes rádió front-end megoldásért. 

Az Ericsson múlt hónapban bemutatott 5G Radio Dot berendezése, a világ első beltéri, kiscellás 5G megoldása nyerte a mobiltechnológiai innovatív áttörésekért járó GTI Award díjat 2018-ban.

 

Az Ericsson emellett az IBM Watson Research Centerrel közösen megkapta az ISSCC Lewis Award díjat is az 5G-hez használt 28 GHz-es teljes rádió front-end megoldás kidolgozásáért. A rangos díjat az Ericsson most első alkalommal kapta integrált chiptervezésért.

 

Az Ericsson 5G NR Radio Dot rendszere az új 3GPP 5G standard szerint működik. Egyszerű upgrade megoldást kínál 4G-ről a meglevő beltéri hálózati infrastruktúra felhasználásával. Az 5G Radio Dot több mint jövőbiztos: maga a beltéri hálózatok jövője. A beltéri hálózatokon 2Gbps feletti sebességet biztosít, és támogatja az új és most megjelenő, szigorú késleltetési és sávszélességi előírásokat támasztó ipari alkalmazásokat például a bányászat, a gyártás és az egészségügy terén.

 

 

A GTI csoporthoz tartozó szolgáltatók már érdeklődésüket fejezték ki az 5G 2019-ben és 2020-ban történő bevezetése iránt. Az önálló (standalone) 5G NR alapú, első kereskedelmi hálózatok várhatóan jövőre kezdik meg működésüket, a szélesebb körű hálózatfejlesztés 2020-tól várható. 

 

Forradalmi újítások az 5G mmWave és a fejlett antenna megoldások terén

Néhány héttel ezelőtt az Ericsson és az IBM közösen elnyerte az ISSCC (International Solid State Circuit Conference) 2017 Lewis Winner díjat a 2017. februárban bejelentett rendkívüli kutatási áttörésért. A két társaság kompakt szilíciumalapú chipet, azaz rádiófrekvenciás integrált áramkört (RFIC) készített 28 GHz frekvencián, ehhez fázisvezérelt antennasor modult (PAAM) fejlesztett, amely négy chipet integrál magába, és a jövőben felhasználható lesz az 5G bázisállomásokban.

 

A technológia jövőbeni elterjedése szempontjából döntő tényező a készülék mérete, tömege, költsége és teljesítménye. Az IBM és az Ericsson által közösen fejlesztett berendezés – a világ első 28 GHz frekvencián működő, szilíciumalapú milliméteres hullámhosszon működő (mmWave) PAAM modulja – e téren komoly előrelépést jelent. A PAAM modul mérete mindössze egy átlagos okostelefon méretének a fele; a kis méret feltétlenül szükséges a készülék széleskörű elterjedéséhez, különösen beltéren és sűrűn lakott városi körzetekben. A PAAM egyszerre két antennanyalábot képes működtetni, így kétszer annyi felhasználót tud egy időben kiszolgálni – biztosítva az új technológia hatékonyságát és gazdaságosságát. 

 

Ez a technológia szolgált alapul a szolgáltatókkal végzett globális 28 GHz 5G kísérletekhez.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az európai gyártóvállalatok nem tudják eredményesen alkalmazni az okostechnológiákat

Az európai gyártóvállalatok kétharmada nem használja fel az okosgyárak működéséből szerzett elemzési adatokat a hatékonyabb döntéshozáshoz – derül ki a Fujitsu napokban közzétett vizsgálati eredményeiből. Bár az okosgyár-technológiák megtérülésével kapcsolatban teljes az egyetértés, a gyártóvállalatok többsége nem használja ki maradéktalanul a lehetőségeket. 

2019. október 14. 15:23

Harmadik alkalommal is megrendezik a régió legnagyobb startup eseményét Budapesten

Az MFB csoporthoz tartozó Hiventures immáron harmadik alkalommal rendezi meg a Regional Startup and Innovation Day-t november 7-én a Szépművészeti Múzeumban, amely nem csak Magyarország, de a régió egyik legnívósabb startup networking eseménye is egyben. Tavalyihoz képest, a résztvevők új programelemekre és még több nemzetközi viszonylatban is elismert partnerre számíthatnak a rendezvényen. 

2019. október 14. 13:55

Immár ötödik éve hirdeti meg az ABB egyetemi női mentorprogramját

Az ABB Kft. immáron az ötödik egymást követő évben hirdeti meg műszaki egyetemi és főiskolai női hallgatók számára az „ABB mentorprogram női hallgatóknak” elnevezésű programját. A projekt során a vállalat öt végzős hallgatót választ ki pályázat útján az energetika és automatizálás területéről. A pályázatra 2019. október 1. és november 11. között lehet jelentkezni. 

2019. október 14. 11:20

Zöld forradalom a Schneider Electric épületeiben

Idén októbertől a Schneider Electric 13 épülete már karbonsemlegesen működik, a társaság ezzel is hangsúlyozza elköteleződését a globális klíma-célkitűzések mellett. A cég 2018-ban 130 ezer tonnával csökkentette CO2-kibocsátását. 

2019. október 14. 10:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás