Tavaly 2,7 millió felhasználót támadtak meg bányász programmal

forrás: Prím Online, 2018. március 5. 15:39

A Kaspersky Lab kutatói szerint a kiberbűnözők a célzott támadások során használt módszereket és technikákat vettek át, hogy bányászó programokkal fertőzzék a szervezetek asztali számítógépeit. A Kaspersky Lab által megfigyelt legsikeresebb bűnöző csoport mindössze hat hónap alatt közel 2 milliárd forintnak megfelelő dollárt keresett tavaly ezzel a módszerrel. 

Habár a kriptovaluták piaca alapvetően változékony, de a tavaly tapasztalt hatalmas áringadozás a Bitcoin kapcsán nemcsak a globális gazdaságot, de még a kiberbiztonsági világot is megváltoztatta. A kiberbűnözők egyre gyakrabban használnak bányászó szoftvereket támadásaik során azzal a céllal, hogy kriptovalutához jussanak, amely hasonlóan a zsarolóvírusokhoz egy egyszerű bevételszerzési modell. Ugyanakkor a zsarolóvírusokkal ellentétben ez a módszer nem ártalmas az áldozatokra és tovább is marad észrevétlen, miközben a számítógép erőforrásait használja ki. Tavaly szeptemberben a Kaspersky Lab a bányászó programok elterjedését figyelte meg és további fejlődéseket jósolt világszerte. A legújabb kutatások szerint ez a fejlődés nemcsak folytatódott, hanem kiterjedt és megerősödött.

 

 

Kép forrása: Kaspersky Lab

 

Nemrég a Kaspersky Lab kutatói azonosítottak egy olyan kiberbűnözői csoportot, akik APT-technikákat használnak azért. hogy bányászó programokkal fertőzzék áldozataikat. A process-hollowing módszert alkalmazták, amelyet malware és célzott támadások során használtak mindeddig, de bányászó támadások folyamán még soha. A process hollowing módszer lényege, hogy a hekker egy a memóriában futó biztonságos folyamat képét írja felül a kártékony kóddal. Így az eredeti, biztonságosnak hitt folyamat helyett a veszélyes kód futhat a rendszeren anélkül, hogy a hagyományos folyamatfigyelő eszközök és vírusirtók észlelnék a megtévesztést.

 

A támadás a következőképp működik: az áldozatot ráveszik, hogy letöltsön és telepítsen egy reklám szoftvert, amelyben elrejtették a bányászó programot. A telepítő letölt egy legális Windows-os segédprogramot, amelynek fő célja, hogy egy távoli szerverről elérje a bányászó programot, amely önmagát telepíti. Kicsomagolás után egy legális rendszerfolyamat indul el és a legitim működési kód átváltozik kártékonnyá. Ennek eredményeként a bányászó szoftver a jogszerű folyamatok egyikeként dolgozik és így a felhasználó nem is észleli annak romboló működését. A kiberbiztonsági szakembereknek is kihívás a kibercsapda észlelése. Továbbá ez a bányászó program egy új eljárás révén megakadályozza bármely feladatának törlését. Ha a felhasználó megpróbál leállítani egy folyamatot, a számítógép rendszere újraindítja magát. Következésképp a bűnözőknek lehetőségük van hosszabb és produktívabb időt eltölteni a megtámadott rendszeren.

 

A Kaspersky Lab megfigyelései alapján kiderült, hogy a tavalyi év második felében ezzel a módszerrel közel 2 milliárd forint értékű Electroneum valutát bányásztak, amely nagyjából hasonló összeg, mint amit a zsarolóvírus fejlesztők keresni szoktak. 

 

„Azt látjuk, hogy a zsarolóvírusok elhalványultak, helyette a bányászó programok vannak most előtérben. Ezt megerősítik a statisztikáink, amely folyamatos növekedést mutatott a bányászó programok használatában, miként azt is, hogy a kiberbűnözői csoportok aktívan fejlesztik módszereiket, például láthatjuk, hogy egyre kifinomultabb technológiákat használnak a bányászó szoftverek terjesztésére. Már láttunk ehhez hasonló rohamos fejlődést – a zsarolóvírus fejlesztők hasonló trükköket alkalmaztak, amikor elterjedtek.” – magyarázta Anton Ivanov, a Kaspersky Lab vezető malware elemzője. 

 

Összeségében a Kaspersky Lab adatai alapján tavaly 2,7 millió felhasználót támadtak meg bányászó programmal. Ez körülbelül 50%-os emelkedés a 2016-os évhez képest, amikor 1,87 millió felhasználót érintett ilyen támadás. Az áldozatok zömét reklámokkal, feltört játékokkal, és kalóz-szoftverek segítségével fertőzték meg titokban. Más áldozatokat egy fertőzött weboldalon található speciális kódon keresztül fertőztek. A leggyakrabban használt internetes bányász a CoinHive, amelynek működését számos népszerű honlapon észlelték. 

 

 

Kártékony kriptovaluta bányász programmal megtámadott felhasználók száma, 2017

 

Azért, hogy védett maradjon, a Kaspersky Lab az alábbiakat javasolja:

  • Ne kattintson ismeretlen honlapra, gyanús hirdetésekre és reklámokra.
  • Ne nyisson meg és töltsön le nem megbízható forrásból származó ismeretlen fájlt.
  • Telepítsen eredményes és megbízható biztonsági megoldást, például a Kaspersky Internet Security-t vagy a Kaspersky Free-t, amely észleli és blokkolja a kibercsapdákat, köztük a bányászó szoftvereket. 

 

A szervezetek számára az alábbiakat javasolja a Kaspersky Lab:

  • Végezzenek rendszeresen biztonsági ellenőrzést.
  • Telepítsen hatékony és megbízható biztonsági megoldást minden munkaállomásra, például a Kaspersky Endpoint Security for Business programot. 

 

Bővebb információt a bányászó programok tevékenységéről ezen a linken olvashat. 

 

A Kaspersky Lab kutatói március 9-én egy kiberbiztonsági csúcstalálkozó (Security Analyst Summit) keretein belül ismertetik a bányász támadások és a kiberfenyegetések legfrissebb felfedezéseit. 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50