Legyél Te is Informatikus! – Informatikai Oktatási Konferencia 2018

forrás: Prím Online, 2018. március 6. 11:11

Immár hatodik alkalommal rendezte meg a HTTP Alapítvány az informatikai oktatással foglalkozó konferenciáját az IT képzésben dolgozó oktatók és vezetők, valamint kormányzati szervek, szakmai szervezetek és cégek képviselői számára.

Az informatika ágazatban évről-évre egyre nagyobb az igény képzett szakemberek iránt. Az oktatási intézmények és a cégek részéről is fokozódó elvárás van a minél szorosabb együttműködésre, azonban ez a szükségszerű közeledés sok területen komoly nehézségekbe ütközik. A szakgimnáziumi tanárok és az egyetemi oktatók egy jelentős része nincs kellően tisztában az iparban zajló folyamatokkal, a munkahelyek elvárásaival és a gyakorlatban használt legkorszerűbb technológiákkal. A cégek szakemberei pedig nem minden esetben látják át azokat a kereteket, amelyekben az oktatási intézményeknek kell boldogulnia. Hogyan tud szót érteni a két terület egymással? Erre és az informatikai szakképzés, felsőoktatás és felnőttképzés más aktuális kérdéseire kereste a válaszokat a március 3-án megtartott tanácskozás 300 résztvevője. 

 

A konferencia nyitógondolatait Kaszás Zoltán, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója fogalmazta meg.  A digitalizáció szemléletformáló erejéről beszélve kiemelte, az épülő digitális világ hatással van mindenkire,  feladatokat, kihívásokat teremt az oktatásban is. 

 

Ahhoz, hogy jó válaszokat találjunk, először is a jó kérdéseket kell feltenni, ismerni kell, merre tartunk; ebben a tanárok partnere az infokommunikációs iparág, és ennek hazai piacvezetője, a T-Systems Magyarország. „A 2035-ben érettségiző gyerekek már megszülettek, felelősséggel tartozunk irántunk, ezért is érdemes úgy tekinteni a digitalizációra, mint az okos módon összekapcsolódó világra. Ebben a tekintetben nemcsak a technológia, hanem az emberek, a különböző entitások is kapcsolódnak egymáshoz, nekünk pedig utat kell mutatnunk számukra a digitális térben. Mindeközben körültekintőnek kell lennünk, hiszen gyermekeink álmain lépkedünk.” 

 

Kaszás Zoltán hozzátette, a Telekom és tagvállalata, a T-Systems idén is online játékot hirdet a középiskolásoknak és tanáraiknak azzal a céllal, hogy egymás kompetenciáit erősítve kölcsönösen inspirálódjanak, és a tanárok nyitottabbá váljanak a digitális edukációs tartalmak iránt.

 

A folytatásban Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár kifejtette, hogy az informatikához hasonló rohamosan fejlődő ágazatokban az iskolák nem tudnak lépést tartani a legújabb technológiákkal. Éppen ezért a szakgimnáziumok elsődleges feladata a szakmai alapkészségek megtanítása, a cégek pedig a legújabb technológiák oktatásával vehetik ki a részüket a szakképzésből. A helyettes államtitkár asszony kiemelte, hogy minden szakterületnél szükség van digitális alapkészségek oktatására. 

 

 

Dr. Krasznay Csaba, egy magyar startup, a BalaBit inspiráló sikersztoriját mesélte  el a résztvevőknek.

 

A plenáris szekció zárásaként Dalos Ottó, a Cisco Magyarország ügyvezetője vázolta fel, hogy a technológiai fejlődés eredményeként mi vár ránk az elkövetkező 30 évben. A jövő technológiái kapcsán rámutatott, hogy van két alapvető tényező, amelyek nélkül ezek a trendek csak víziók maradnak: a hálózatok és a kiberbiztonság. A jövő trendjeinek kiteljesedéséhez a hálózatok új, szándék-alapú és intuitív generációjára, továbbá megfelelő biztonságra lesz szükség, és persze az ezekhez értő szakemberekre.

 

Közel 200 intézmény, több mint 40 ezer végzett hallgató, 14 ezer aktív tanuló – ezekkel a számokkal büszkélkedhet a Cisco Hálózati Akadémia hazai programja, amely jól példázza, milyen sikeres lehet az oktatás, a köz- és magánszféra együttműködése. Magyarországon 20 éve kezdődött az oktatás megszervezése, az évfordulót egy óriás torta elfogyasztásával ünnepelték meg a résztvevők. 

 

Délután három szekcióban folytatódott a szakmai tanácskozás programja.

 

A konferencia napján és helyszínén rendezték meg a WorldSkills Kazan 2019 szakmai világbajnokság nemzeti válogatójának középdöntőjét is, ahol 12 fiatal informatikus versenyzett az áprilisi döntőbe jutásért. Közülük kerül ki az a versenyző, aki jövőre Kazanyban hazánkat képviseli majd a nemzetközi versenyen.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar társasházi beléptetőrendszer hódíthatja meg a kanadai és az észak-amerikai piacot

A Chameleon Smart Home Nyrt., a vezető magyar okosotthon-startup és az UpHome Canada Ltd. megállapodást kötött, amelyek keretében a kanadai vállalat kizárólagos jogot kapott a Chameleon Smart Home rendszereinek forgalmazására Kanadában és az észak-amerikai piacon. A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a HEPA kanadai Partnerirodájának közreműködésével létrejött disztribúciós együttműködés tovább erősíti a tőzsdei okosotthoncég pozícióját Kanadában és lehetőséget biztosít az új piacok irányába történő további terjeszkedéshez. 

2023. május 30. 20:11

Egyszerre használ digitális és offline megoldásokat a megújult budaörsi áruház

Digitálisan kiterjesztett vásárlói zónák, QR-kódos összekötés a webshoppal és egy teljesen újragondolt, a valós felhasználói környezetet idéző vevői tér – az Euronics megújult budaörsi áruházában online és offline eszközök egyszerre segítik a vásárlót, egyedülálló ügyfélélményt kínálva. Az üzletben szinte minden elem úgy lett kitalálva, hogy vezesse a betérőket, akik az áruházban tett látogatásukat később akár online is folytathatják.

2023. május 30. 18:27

760 milliárd forintos keret a hazai digitalizációs fejlesztésekre

Több mint 760 milliárd Ft támogatás lesz elérhető a 2021-27. között a DIMOP Pluszból digitalizációs fejlesztésekre Magyarországon. A szupergyors Internet Program (SZIP) folytatásaként indul a Gigabit Magyarország Program.

2023. május 30. 11:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01