Az ABB szoftvermegoldása tovább erősíti Lengyelország nemzeti villamosenergia-piacát

forrás: Prím Online, 2018. április 3. 14:52

A lengyelországi villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító, a Polskie Sieci Elektronergetyczne SA (PSE) a csúcstechnológiai szintet képviselő ABB Ability Market Management System (MMS) szoftvermegoldás szállítására adott megbízást az ABB-nek. 

A kontinentális Európában ez lesz az első, részletes hálózati modellt nyújtó rendszer, amely hathatósan támogatja majd a PSE országos villamoshálózatának biztonságos, megbízható és hatékony üzemeltetését éppúgy, mint annak összekapcsolódását az európai energiapiaccal. A kezdeményezés Lengyelország azon törekvéseinek sorába tartozik, amelyek célja, hogy bővítsék és modernizálják az ország villamosenergia-hálózatát.  

 

Lengyelország átviteli hálózata napjainkban össze van kapcsolva az ország legtöbb európai szomszédjának a hálózatával. A hálózatok ilyetén összekapcsolása teszi lehetővé, hogy Lengyelország részt vegyen az európai árampiacon folyó kereskedelemben. Azonban a hálózatok összekapcsolása nyomán a lengyel országos energiarendszer ki van téve az országok közötti különböző villamosenergia-áramlásoknak is, amelyek hálózati rendellenességeket, üzemzavarokat és áramszüneteket okozhatnak.  

 

 

A PSE döntése, hogy az ABB korszerű MMS megoldásának kiépítésével fejleszti a rendszereit, elősegíti majd a közüzemi szolgáltató azon céljának elérését is, hogy az általa üzemeltetett országos rendszert beintegrálja az európai villamosenergia-hálózatba, illetve hatékonyabban irányítsa a hazai villamosenergia-piacot. Az ABB MMS úgy segít majd valós időben egyensúlyban tartani az országos áramigényt és az áramkínálatot, hogy ezzel párhuzamosan maximalizálni lehet az országos átviteli rendszer kapacitásának kihasználtságát. Az új képességeknek köszönhetően a teljes energiaellátási lánc mentén növekedni fog az energiabiztonság szintje, és tovább bővül az európai energiakereskedelem.   

 

“Nagy örömünkre szolgál, hogy az ABB Ability Market Manager szoftvermegoldás szállításával tovább erősíthetjük a két cég között hosszú múltra visszatekintő partneri együttműködést,” – nyilatkozta Massimo Danieli, az ABB Energetikai Hálózatok divíziójához tartozó hálózatautomatizálási üzletág vezetője. “Bízunk benne, hogy továbbra is támogathatjuk a lengyelországi villamosenergia-hálózat digitális átalakítását, fejlett megoldásainkkal sok millió fogyasztó számára megbízható áramellátást biztosíthatunk, és kiemelt partneri pozíciónk megerősítésével párhuzamosan lehetővé tehetjük egy erősebb, intelligensebb és zöldebb villamosenergia-hálózat kiépítését.” 

 

Az ABB már sok éve együttműködik a PSE-vel. Régóta támogatja a lengyel energiahálózat bővítését és korszerűsítését. A hálózat bővítését és modernizálását a városi területek növekvő energiaigénye, az új megújuló energiaforrások integrálása, illetve az összekötő távvezetékek építése teszi szükségessé. Az utóbbira jó példa az ABB által kivitelezett LitPol nagyfeszültségű egyenáramú (HVDC) összekötő távvezeték, amely a Litvánia és Lengyelország közötti áramkereskedelmet teszi lehetővé. Az ABB komoly transzformátorgyártási kapacitással rendelkezik Łódźban. A łódźi üzemben gyártott transzformátorok jelentősen hozzájárulnak a lengyel villamosenergia-infrastruktúra fejlesztéséhez. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nem csak a nappaliban, hanem ipari csarnokokban is felbukkan majd az Apple Vision Pro

Közel négy hónapja mutatkozott be az Apple Vision Pro, és egyelőre nincs új hír a fejlesztés háza tájáról az akkor megismert paramétereken túl. A kiterjesztett és a virtuális valóság szemünk előtt való keverésére képes, fejen hordható eszköz szórakoztatóipari és irodai környezetben való felhasználásáról már sok szó esett, ugyanakkor az eszközben rejlő üzleti és ipari lehetőségekről egyelőre alig lehetett hallani. A Delta Systems Kft. fejlesztői összegyűjtöttek néhány olyan szemléletes példát, ahol nem csak látványosságként, hanem üzleti előnyt teremtő termelőeszközként is funkcionálhat a jövőben az Apple csodaszemüvege.

2023. szeptember 26. 15:44

Innovatív bioműanyag projekt megvalósulásához járul hozzá az ABB

A megújuló és fenntartható vegyipar egyik úttörőjeként számontartott Avantium új üzemet épít, mellyel a fosszilis alapanyagokat fokozatosan kiváltó bioalapú műanyagokra való átállást kívánja előmozdítani. A hollandiai Delfzijlben található létesítmény egy olyan újszerű technológiát fog alkalmazni, amely a növényi cukrokat a polietilén-furanoátnak (PEF) nevezett következő generációs műanyaggá alakítja át.

2023. szeptember 26. 12:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59