Az ABB 2018. első negyedéves pénzügyi eredményei

forrás: Prím Online, 2018. április 20. 14:11

„A 2018-as évet minden divíziónk növekvő rendelés állománnyal kezdte, javultak az árbevételi és az üzemi eredményeink is. Jól halad a B&R beintegrálása, és folynak az intenzív előkészületek a GE Industrial Solutions akvizíciójának lezárására, majd az új üzletrész azt követő beillesztésére, amelyre terveink szerint 2018 második negyedévében kerül majd sor.” – nyilatkozta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója a cég 2018. első negyedéves eredményeiről.

„Folytatjuk befektetéseinket az értékesítésbe, a kutatás-fejlesztésbe, valamint a digitális megoldásainkat felsorakoztató ABB Ability platformunkba. A 2017. évi átalakításokat magunk mögött hagyva, a karcsúbb szervezeti felépítésű, megerősödött ABB határozottan a vevőire és az üzleti folyamatok következetes végrehajtására összpontosít,” - tette hozzá a vezérigazgató. 

 

Rövid távú kilátások 

A makrogazdasági jelek pozitív trendet mutatnak Európában és az Egyesült Államokban, és Kínában várhatóan tovább folytatódik a növekedés. Általánosságban a globális piac visszatalált a növekedéshez, miközben a világ különböző részein bizonytalanságok hathatnak rá. Az olajárak és a devizaköltségek hatásai továbbra is befolyásolják a vállalat eredményeit.

 

Rendelésállomány 

A teljes rendelésállomány 6%-kos ($-ban kifejezve 16%-os) növekedést mutatott; az év első negyedévében minden divízióban bővült a 2017. évi hasonló időszakhoz képest. Az alapmegrendelések (a 15 millió $ alatti megrendeléseket soroljuk ide) 5 százalékkal ($-ban 15 %-kal) növekedtek, ami jól mutatja a minden régióban tapasztalható növekedést. A nagy megrendelések a teljes rendelésállomány 10%-át teszik ki, szintjük azonos a tavalyival.   

 

Az USD árfolyamának változása az előző évhez képes 7 százalékos pozitív változást eredményezett a lejelentett megrendelések értkében. Az üzleti portfólió változásai, azaz a B&R akvizíciója, illetve a 2017. évi eladások együttesen 3%-os pozitív hatást gyakoroltak a lejelentett rendelésállomány alakulására.  A gyorsan számlázható rendelésállomány aránya 1.13x-os volt, szemben 2017 első negyedévének 1.07x-esével.

 

A szerviz megrendelések teljes értéke 8 százalékkal ($-ban 15%-kal) nőtt, a teljes rendelésállományra vetített részarányuk elérte a 19%-ot.    

 

Piaci kitekintés 

Az ABB kulcsfontosságú vevői szegmenseiben az alábbi trendek voltak megfigyelhetők:  

  • A közüzemi vevőink folytatják már megkezdett befektetéseiket az megújuló energiaforrások hálózatba integrálása, a villamosenergia-hálózat automatizálása, valamint a NAF termékek beszerzése terén (ez utóbbi tendencia különösen az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát magába foglaló EMEA-régióban erős).  
  • Az iparban stabil kereslet mutatkozott az ABB robotikai megoldásai és a rövid ciklusú termékei iránt. Növekvő keresletet tapasztaltunk a villamosenergia-hálózatokhoz kapcsolódó termékeink, így például a transzformátorok iránt is.  A feldolgozó iparágak, az olaj- és gázipar, a bányászat terén kedvező folyamatok indultak el. Ezekben az ágazatokban a kedvező nyersanyagár-kilátások hatására erősödik a termékek iránti kereslet. A nagy volumenű megrendelések aránya továbbra is visszafogottnak tekinthető. A kiemelt iparágakra, köztük az élelmiszeriparra, a gépjárműiparra és a 3C-re (számítógépek, kommunikáció és fogyasztói elektronika) irányuló fokozott erőfeszítéseinknek köszönhetően – különösen a robotika terén – a rendelésállomány dinamikusan növekedett.
  • A közlekedést és az infrastrukturális ágazatot stabil, kiegyensúlyozott kereslet jellemezte. Különösen a tengerhajózási ágazatban történtek szelektív, nagy volumenű beruházások.  Az épületautomatizálási megoldásaink iránti kereslet töretlen. Ezt a kedvező tendenciát számos innovatív termék piacra dobása is erősítette. Az adatközpontokkal, valamint az EV-töltőkkel kapcsolatos megrendelések üteme továbbra is erős.  

 

Hosszú távú kilátások

Az ABB három kulcsfontosságú vevői szegmensében – a közüzemi szektorban, az iparban, a közlekedésben és az infrastrukturális ágazatban – az energetikai átalakításnak, illetve a negyedik ipari forradalomnak köszönhetően kedvezőek a hosszú távú kilátások. Az ABB az erős piaci jelenlétének, a széles körű földrajzi lefedettségének, üzleti tevékenységi körének, technológiai vezető szerepének és pénzügyi erejének köszönhetően kiváló helyzetben van ahhoz, hogy kiaknázza ezeket a hosszú távú nyereséges növekedést ígérő lehetőségeket. 

Kulcsszavak: +céginfo ABB

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

EIT Digital, az európai digitális transzformáció vezető szervezete

Az EIT Digital az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) digitális ága, amely összekötő kapocsként szolgál az üzleti, oktatási és kutatási szféra között és közös ökoszisztémába szervezi az európai innováció legjelentősebb szereplőit. Piacra segít, finanszíroz, képez, vállalkozásra ösztönöz, hogy Európa lépést tartson a digitális transzformációval. 

2018. május 20. 11:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2018. első negyedéves eredményei

2018. május 9. 17:23


A SmugMug felvásárolja a Flickr-t

2018. április 21. 16:26

Elsőként Magyarországon - korlátlan nemzetközi hívások EU-s számokra a Vodafone-nál

2018. április 11. 15:03

Több mint 15 százalékkal nőtt a Huawei bevétele 2017-ben

2018. április 5. 11:10
cloudappsportal.com