Az ABB szállítja a cseh országos villámtöltő-hálózat berendezéseit

forrás: Prím Online, 2018. június 4. 18:17

Az ABB technológiáknak köszönhetően Csehország-szerte gyorsan bővül az elektromos járműveket (EV) kiszolgáló villámtöltő állomások hálózata. Az ABB napjainkig már 80 töltőállomást szállított a különféle elosztóhálózat-üzemeltetők és a villamos energia kiskereskedelem piaci szereplői számára. A leszállított töltők mindegyike rendelkezik az új ABB Ability webre kapcsolódó digitális szolgáltatásaival, amelyek segítségével az üzemeltetők távolról ellenőrizhetik és vezérelhetik a töltőhálózataikat.

Az e-mobilitás rohamosan fejlődik Csehországban: a tavalyi évben jelentősen megnőtt a forgalomba helyezett EV-k száma.  Az e-mobiltás növekvő fontosságát jelzi az a tény is, hogy a legnagyobb hazai autógyártó, a Skoda Auto, azt tervezi, hogy a következő öt évben egymás után öt EV-modellt dob a piacra.    

 

Az energetika terén piacvezető ČEZ Csoport, hogy elősegítse az elektromos járművek zavartalan üzemeltetését az ország teljes területén, bejelentette tervét, hogy a “ČEZ e-mobilitási projekt” keretében országos EV-töltő hálózatot épít ki.  2016-ban az ABB nyerte el azt a megbízást, amely alapján 2020-ig villámtöltő állomásokat szállít a ČEZ energetikai társaságnak.   

 

A Cseh Köztársaságban az ABB villámtöltő állomások kiemelt beszállítója rangot vívott ki magának nemcsak a ČEZ energetikai társaságnál, de az E.ON-nál is. A ČEZ-hez hasonlóan, az E-ON csehországi leányvállalatának – az épületautomatizálás (intelligens épületek) és az e-mobilitás fejlesztését célzó programja részeként – szintén nagyratörő e-mobilitási tervei vannak. Végül, de nem utolsó sorban említést érdemel, hogy a nemzetközi élelmiszer-kiskereskedelemi hálózat, a Lidl szintén úgy határozott, hogy a csehországi hálózatához tartozó több üzletnél villámtöltőt telepít.  A tervezett töltők közül 3 töltőállomást az ABB már le is szállított.  

 

 

Martin Molnár, a Lidl ügyvezető igazgatója így nyilatkozott a vállalat döntéséről: „Az ABB elektromos járműveket kiszolgáló villámtöltőinek telepítését az élhetőbb környezet irányába tett lépésnek tekintjük. Álláspontunk szerint az e-mobilitás csehországi térnyerésének egyik fő gátját jelenleg a töltők alacsony száma jelenti. Az üzleteink mellett kiépítendő töltőkkel arra is lehetőséget teremtünk vásárlóink számára, hogy hatékonyan töltsék el a vásárlásra szánt időt.”  

 

„Az EV-k piaci részesedése folyamatosan nő a cseh autóipari ágazatban, igaz eddig a növekedés üteme lassú volt. A terület további fejlődésének kulcsát egyértelműen egy megbízható töltőhálózat kiépítése jelenti,” – nyilatkozza Tanja Vainio, az ABB Česká Republika vezetője. Majd hozzáteszi: „A következő években a Skoda és más autógyártók is sok új autómodellt hoznak forgalomba, ami egyértelműen gyorsítja majd a növekedés ütemét. Az e-mobilitás megérkezett, és velünk is marad!”     

 

Nyolc éven belül az EV-villámtöltő állomások százai működnek majd Csehország-szerte. Az ABB vezető szerepet kíván játszani a töltőhálózat bővítésének megvalósításában. Az elektromos járművek tulajdonosai az ország területén található több mint 40 db, a ČEZ e-mobilitási projektje keretében létesült villámtöltő-állomáson tölthetik fel járműveik akkumulátorát.  

 

 

„Az elektromos autók tulajdonosai számára lassan valósággá válik, hogy útjuk során Csehország-szerte villámtöltőknél tölthetik fel járműveik akkumulátorát. Az utóbbi időkben villámtöltő állomásokat helyeztünk üzembe Párdubicében, illetve Brünn és Liberec közelében, az autópályák mentén. Hamarosan további villámtöltők szolgálják az autósok kényelmét az autópálya olomouci elkerülő szakasza mentén, Valašské Meziříčí és Frýdek-Místek településen,” – mondja Frank Mühlon, az ABB globális elektromosjármű-töltési üzletágának vezetője.   

 

Három töltőállomás csatlakozni fog a Prága közelében lévő Vestecen kiépített energiatárolási rendszerre is. „Ezek az állomások abba az európai EV-villámtöltő gerinchálózat kiépítését szolgáló projektbe illeszkednek, amelynek célja, hogy pénzügyi támogatást biztosítson ezen innovatív technológiák térnyeréséhez.  Értékes adatok gyűjtése zajlik egy támogató tanulmány keretében is, aminek célja, hogy elősegítse az alternatív üzemanyagok optimálisan egységesített infrastruktúrájának kiépítését,” – magyarázza Tanja Vainio, az ABB Česká Republika vezetője.  

 

Tanja Vainio szerint a villámtöltők országos hálózatának kiépítése fontos mérföldkő lesz az e-mobilitás csehországi fejlődésében. „A ČEZ, az E.ON és a Lidl piacvetők a maguk ágazatában, a töltési infrastruktúra-fejlesztési befektetéseik pedig jelentősen hozzájárulnak majd az ország tiszta, környezetbarát közlekedéséhez.”    

 

Az ABB Ability olyan web-alapú csatlakozást biztosít, amely az e-mobilitási töltőhálózatok üzemeltetői számára lehetővé teszi több funkció elérését, köztük a távellenőrzést, a töltőpontok konfigurálását, az autóvezetők problémáinak kezelését, a berendezések minimális állásidejét garantáló szervizelését, csatlakozást bármely töltőhálózathoz, a back-office szolgáltatások elérését, illetve a fizetési vagy energiagazdálkodási megoldások alkalmazását.      

 

Az üzemeltetés nagyobb biztonsága és megbízhatósága érdekében az ABB e-mobilitást segítő összes töltési termékéhez rendelkezésre áll az ABB Charger Care szervizprogramja is.  Az állásidő minimalizálását biztosító Charger Care számos modult, így például proaktív monitoringot, megelőző és javító karbantartást, tréning programokat és szoftverfrissítéseket kínál a vevők számára.    

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerre használ digitális és offline megoldásokat a megújult budaörsi áruház

Digitálisan kiterjesztett vásárlói zónák, QR-kódos összekötés a webshoppal és egy teljesen újragondolt, a valós felhasználói környezetet idéző vevői tér – az Euronics megújult budaörsi áruházában online és offline eszközök egyszerre segítik a vásárlót, egyedülálló ügyfélélményt kínálva. Az üzletben szinte minden elem úgy lett kitalálva, hogy vezesse a betérőket, akik az áruházban tett látogatásukat később akár online is folytathatják.

2023. május 30. 18:27

760 milliárd forintos keret a hazai digitalizációs fejlesztésekre

Több mint 760 milliárd Ft támogatás lesz elérhető a 2021-27. között a DIMOP Pluszból digitalizációs fejlesztésekre Magyarországon. A szupergyors Internet Program (SZIP) folytatásaként indul a Gigabit Magyarország Program.

2023. május 30. 11:24

ABB Decoded podcast: Segítség a globális vízhiány-válság megoldásához

Az ABB technológiai podcastjának, az ABB Decodednek legújabb epizódja a globális vízhiány problémájával foglalkozik, továbbá azzal, hogy a ma rendelkezésre álló technológia miként segíthet a válságos helyzet megoldásában. Az idei, 2023-as Víz Világnapján az ENSZ "A változás felgyorsítása a víz- és szennyvízkezelési válság megoldása érdekében" címmel vízügyi programot indított, megállapítva, hogy 2,2 milliárd ember nem jut hozzá megfelelően kezelt ivóvízhez, és több mint 4,2 milliárd ember számára nem érhető el a biztonságos szennyvízelvezetés. A szennyvíz megdöbbentő hányada, közel 80 százaléka mindenfajta tisztítás vagy újrahasznosítás nélkül kerül vissza az ökoszisztémába. 

2023. május 30. 09:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01