Az IT-vezetők szerint a licenc nélküli szoftverek használata növeli az adatlopás kockázatát

forrás: Prím Online, 2018. június 8. 10:59

A magyarországi vállalatoknak üzleti eredményeik javítása és a kibertámadások kockázatának csökkentése érdekében érdemes felmérniük telepített szoftverállományukat, és kerülniük kell a licenc nélküli szoftverek használatát – állítja a BSA idei szoftverhasználatot vizsgáló globális felmérése (Global Software Survey).

A ma nyilvánosságra hozott felmérés szerint Magyarországon a licenc nélküli szoftverek aránya eléri a 36 százalékot, amely 2 százalék csökkenést jelent a BSA előző 2016-ban publikált felméréséhez képest.

 

A vállalatok világszerte szoftverek segítségét veszik igénybe ahhoz, hogy hatékonyabbá tegyék üzletmenetüket, növeljék nyereségüket, új piacokat érjenek el, és versenyelőnyre tegyenek szert. Az IT-vezetők beszámolója és a felmérésben részletezett elemzés tanulsága szerint azonban a licenc nélküli szoftverek használatával a vállalatok jelentős biztonsági fenyegetésnek teszik ki magukat, egy esetleges incidens pedig gyakran meg is béníthatja működésüket.

 

Hogy rávilágítson a licenc nélküli szoftverekben rejlő kockázatokra, a BSA közzétette a szoftverhasználatot vizsgáló idei globális felmérését, amely a Szoftvergazdálkodás: Biztonsági szükségszerűség, üzleti lehetőség (Software Management: Security Imperative, Business Opportunity) címet kapta. A közel 23 ezer egyéni felhasználó, munkavállaló és informatikai vezető válaszai alapján készült felmérés több mint 110 országban és régióban vizsgálta a személyi számítógépeken telepített licenc nélküli szoftverek mennyiségét és értékét.

 

„A licenc nélküli szoftverek használatával a vállalatok az egész világon elesnek a megfelelően felügyelt szoftverek nyújtotta gazdasági és biztonsági előnyöktől – nyilatkozta Victoria Espinel, a BSA elnök-vezérigazgatója. – Minden vállalatnak érdemes szoftvergazdálkodási (software asset management – SAM) programot bevezetnie a hálózatában használt szoftverek feltérképezése és felügyelete érdekében, ennek segítségével csökkenthetik ugyanis a súlyos károkat okozó kibertámadások esélyét, és bevételeiket is növelhetik.”

 

 

A felmérés legfontosabb tanulságai:

  • A licenc nélküli szoftverek használatának gyakorisága enyhén csökken, de még mindig széles körben elterjedt. Az egész világon még mindig feltűnően magas arányban használnak licenc nélküli szoftvereket: a személyi számítógépeken telepített szoftverek 37 százaléka licence nélküli szoftver – ez mindössze 2 százalékos csökkenést jelent a 2016-os eredményekhez képest.
  • Az informatikai vezetők elmondása szerint a licenc nélküli szoftverek használata egyre kockázatosabb és költségesebb. A nem jogtiszta szoftverek használata miatt megjelenő kártékony programok (malware) évente közel 359 milliárd dolláros kárt okoznak. Az informatikai vezetők elmondása szerint az adatlopások és a kártékony programok egyéb veszélyeinek elkerülése a legfőbb indok, amiért kizárólag jogszerűen licencelt szoftverek használatára törekszenek.
  • A szoftverek megfelelőségének javítása napjainkban a biztonsági szempontok mellett gazdasági jelentőséggel is bír. Ha a vállalatok gyakorlati lépéseket tesznek szoftvergazdálkodásuk fejlesztése érdekében, nyereségüket akár 11 százalékkal is növelhetik.
  • A vállalatok jelentős lépéseket tehetnek a szoftvergazdálkodás fejlesztése érdekében. Több tanulmány is kimutatta, hogy a vállalatok akár 30 százalékkal is csökkenthetik éves szoftverköltségeiket, ha megbízható szoftvergazdálkodási és licencoptimalizálási programot vezetnek be.

 

A felmérés alapján készült részletes elemzés rámutat, hogy a vállalatok az ehhez hasonló határozott intézkedések révén jobban ellenőrizhetik a szoftverek használatát, ezáltal növelhetik nyereségüket, csökkenthetik a biztonsági kockázatokat, és jobban kihasználhatják üzleti lehetőségeiket.

 

A felmérés eredményei országonkénti lebontásban a következő címen érhetők el: www.bsa.org/globalstudy.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A jövő közlekedésének digitális fejlesztése

A sharing economy-n alapuló közlekedési megoldások, okos parkolás rendszerek és más smart city fejlesztésekről is szó lesz a Symposium 2018 konferencián, amelyet a T-Systems Magyarország az „Emberi dimenziók, technológiai távlatok” címmel rendez meg november 27-én.

2018. november 22. 09:48

Látványos növekedés az önvezető és autonóm mobil robotok értékesítése terén

A Mobile Industrial Robots (MiR), az autonóm mobil robotokat (AMR) gyártó vállalattól kapott információk alapján; a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IRF) 2018-as World Robotics Reportja szerint jelentős növekedésnek (162%) lehettünk tanúi a logisztikában használt robotok eladási számait tekintően. 

2018. november 21. 19:27

Black Friday: kereslet van, kínálat nincs?

A Black Friday-jel idén is kezdetét veszi az év – vásárlások szempontjából – egyik legizgalmasabb időszaka, a karácsonyi készülődés. Az üzletek és webáruházak akcióit több hónapos tervezési és előkészítési időszak előzi meg. Vajon a másik oldal, a vásárlók mennyire készülnek idén a fekete péntekre? 

2018. november 21. 15:11

Black Friday – a GVH bírságolási ünnepnapja?

Hazánkban is egyre népszerűbbé válik az Amerikában a kereskedők ünnepeként is aposztrofált, a karácsonyi szezont indító kiskereskedelmi akciósorozat, a fekete péntek, vagy eredeti nevén Black Friday. Ebben a kiemelt akciózási időszakban azonban nemcsak a fogyasztóknak, de a kereskedőknek is érdemes résen lenni, mert a GVH sem nézi tétlenül az ígérgetési versenyt..

2018. november 21. 13:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Windows 10 Professional olcsón és ingyenes kézbesítéssel

2018. november 8. 16:27

eTrends Monitor: a készpénzmentes fizetés már népszerűbb a netezők körében

2018. október 8. 10:12

Videót vetít, kezet fog, ölel, táncol a robot

2018. szeptember 21. 14:07

Mely területeken jelenti a fejlődés motorját a nyílt forráskód

2018. szeptember 19. 14:18
cloudappsportal.com