A Fujitsu fontos szerepet játszik a nagy teljesítményű számítástechnikát gyorsító uniós programban

forrás: Prím Online, 2018. július 4. 16:34

A Fujitsu bemutatta az EU Horizon 2020 program NEXTGenIO projektjében* fontos szerepet játszó HPC-rendszernode prototípus-verzióját. 

Az új megoldás azt a szűk keresztmetszetet hivatott megszüntetni, amely a mind magasabb sebességszintet elérő nagy teljesítményű számítástechnika (HPC) és a bővülő adattömeget egyre nehezebben kezelő tárolórendszerek között keletkezik.

 

A nyolc partner részvételével zajló projekt** a nagy teljesítményű számítástechnika I/O-teljesítményproblémáját kívánja orvosolni, amely jelenleg az iparág egészében gátolja a kutatás-fejlesztést. Gyorsítani szeretné a kutatói munka folyamatát, a vállalatok számára pedig az ötletek gyakorlati értékké alakítását, a termékek és a szolgáltatások piacra vitelét. A nagy I/O teljesítményt igénylő feladatoknál a jelenlegi rendszerek hátráltatják a HPC-kutatásokat például a szimuláció, a mesterséges intelligencia, az adatanalitika és a mélytanulás területén. Ezekben a szegmensekben fontos a hosszú adatsorok feldolgozó egységekhez lehető legközelebbi tárolása a gyors memóriában például a „transfer learning” (a megszerzett tudás átvitele egy másik területre) és a „reinforcement learning” (megerősítéses tanulás) esetében. 

 

 

Az I/O-teljesítményprobléma megoldása komoly előnyöket hoz sokféle tudományos és műszaki területen, hiszen így a kutatók és mérnökök valós időben megtudhatják, mi történik a számítógépes szimulációk közben (például egy gépkocsiban a szélcsatornában), és azonnal, még a szimuláció futása közben korrigálhatják a tervezési paramétereket. Az időjárás- és éghajlatmodellezés szintén nagy I/O-teljesítményt igénylő feladat. A pontos előrejelzéseket óriási tömegű adatot generáló, rövid számítási ciklusokban kalkulálják, és ezek alapján készítik el a prognózisok tucatjait a különböző intézményi, tudományos és ipari ügyfelek számára. 

 

A HPC-rendszerek tervezése, megépítése és üzemeltetése terén szerzett tapasztalatait, fejlesztőcsapatát és augsburgi gyártólétesítményeit bevetve a Fujitsu hardveres szakértelemmel járul hozzá az uniós projekthez. A különböző európai országokban működő nyolc partner bevonásával zajló NEXTGenIO projektet Mark Parsons professzor, az Edinburgh-i Egyetem szuperszámítógépes központjának (EPCC) vezetője koordinálja. 

 

A NEXTGenIO projekt prototípus-rendszere elsőként a frankfurti ISC High Performance*** szakkiállításon mutatkozott be a nagyközönségnek a Fujitsu standján tartott demó keretében. A rendszer az Intel Optane DC Persistent Memory (NVRAM) memóriamodulja segítségével szünteti meg az I/O-teljesítmény korlátait, és nyújt bájtszinten címezhető hozzáérést a jövő Intel Xeon processzorai számára a legfejlettebb SSD-knél jóval magasabb sebességen. 

 

A HPC-rendszerek teljesítményét jelenleg PetaFlop/másodpercben mérik (1015 lebegőpontos művelet másodpercenként). A projektpartnerek arra számítanak, hogy a fejlesztés nyomán sikerül majd megvalósítani a gyorsabb szimulációt és nagyobb adatelemzési/gépi tanulási teljesítményt igénylő, komplex tudományos és műszaki modelleket, és közelebb kerülni az 1000 PetaFlop/másodperc teljesítmény nyújtására képes, exa-nagyságrendű (exascale) számítástechnikai rendszerek kidolgozásához.

 

„Az I/O szűk keresztmetszetének megszüntetésével és az exa-nagyságrendű számítástechnika felé vezető út megnyitásával új lehetőségekhez juttatjuk a jelenlegi technológiák határait feszegető kutatókat. Lehetővé tesszük számukra, hogy új felismerésekhez jussanak, és gyorsabban megvalósíthassák ötleteiket. A Fujitsu részvétele ebben a fontos EU Horizon 2020 projektben bizonyítja, hogy partnerként tudjuk támogatni az élvonalbeli technológiai fejlesztéseket. Mindez túlmutat technológiai és gyártási képességeinken, és igazolja a Fujitsu ‘co-creation’ szemléletének létjogosultságát. Az általunk végzett munka ügyfeleink, partnereink, a társadalom egésze és saját magunk számára is széles körű előnyöket biztosít” – mutatott rá Glenn Fitzgerald, a Fujitsu EMEIA-régióbeli terméküzletágának technológiai vezérigazgató-helyettese.

 

„Az ilyen bonyolult HPC-kihívások legyőzéséhez együttműködésre van szükség. A NEXTGenIO összehozta egymással Európa legfontosabb K+F szervezeteit ezen a területen, és nagyon örülök neki, hogy a Fujitsu bemutatta munkánk eredményeit az idei ISC-n. Az NVRAM technológia új alapokra helyezi a HPC I/O-teljesítményt, és a Fujitsu kiváló augsburgi gyártólétesítménye támogatásával sikerült kifejlesztenünk az első olyan rendszert, amely e forradalmi memóriatechnológiával működik” – nyilatkozta Mark Parsons professzor, az EPCC igazgatója, az Edinburgh-i Egyetem e-kutatásokért felelős dékánja, és a NextGenIO projekt koordinátora. 

 

________________

* A NEXTGenIO projektet az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja keretében kötött 671951 sz. támogatási szerződés keretében finanszírozzák.

** A NEXTGenIO projektben részt vevő partnerek:

  • Arctur: kis- és középméretű vállalatokra szakosodott HPC-számítógépes központ, amely ipari feladatok elvégzésében szerzett szakértelmével járul hozzá a projekthez 
  • ARM/Allinea: az I/O- és az NVRAM-teljesítményről tájékoztató, fejlett profilkészítő eszközök fejlesztője 
  • Barcelona Supercomputing Center: optimalizált fájlrendszereket és objektumtároló köztesszoftvereket fejleszt a NEXTGenIO rendszerhez és támogatást nyújt a gépi tanulási feladatokhoz 
  • EPCC, Edinburgh-i Egyetem: az adatkezelés ütemezéséhez fejleszt rendszerszoftvereket, valamint a szimulációs alkalmazásokhoz és az alkalmazások karaktermeghatározásához nyújt támogatást 
  • Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja: feladatgeneráló eszközt fejleszt, és komplex középtávú időjárás-előrejelző feladatokkal járul hozzá a projekthez 
  • Fujitsu: hardveres HPC-szakértelmet biztosít augsburgi fejlesztőcsapatával és gyártólétesítményeivel 
  • Intel: NVRAM- és rendszertechnológiát biztosít, vezeti a feladat-karaktermeghatározási és benchmarking munkát 
  • Drezdai Műszaki Egyetem: az I/O- és az NVRAM-viselkedésről páratlan részletességgel tájékoztató eszközöket fejleszt

*** A Fujitsu a frankfurti vásárközpontban 2018. június 24. és 28. között megrendezett ISC 2018 ezüst fokozatú támogatója volt. Termékeit az E-1020-as standon állította ki. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A BME és a HONOR az egyetemi alkalmazásfejlesztést támogatja

A Honor nemzetközi technológiai márka okostelefonokkal és pályázati lehetőséggel támogatja az alkalmazásfejlesztést a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén. A megállapodás részeként a mobilszoftver-fejlesztés mellékspecializációval bíró hallgatók tanulmányaik során Honor 9X Pro és Honor 9A készülékeket használva fejleszthetnek alkalmazásokat.

2020. december 4. 19:26

Jelentős napenergia céggel bővült a Bravogroup portfóliója

Magyarország egyik legnagyobb magyar magántulajdonban lévő infokommunikációs vállalatcsoportja lezárta azt a portfólióbővítési tranzakciót, amelynek keretében 50%-os tulajdonrészt vásárolt a miskolci székhelyű PV Napenergia Kft.-ben. A cég jelentős szereplő a lakossági-, vállalati-, valamint a naperőmű piacon, továbbá az AEG szolártermékek hivatalos magyarországi forgalmazója. 

2020. december 4. 17:59

Hogyan triplázhatják meg mobil robotok egy feldolgozó vállalat termelékenységét?

Az automatizálás egyre nagyobb lendülete az FMCG szektort is elérte. A modern gyártóvállalatok élnek a digitális átalakulás által kínált lehetőségekkel, hogy ezzel lean gyártást érjenek el, kihasználva a növekedés kulcsfontosságú mozgatórugói, az automatizálás és a mesterséges intelligencia által nyújtott előnyöket. A gyógynövények feldolgozásával foglalkozó Infinitus az automatizálásnak köszönhetően tett szert versenyelőnyre: autonóm mobil robotokkal (AMR-ekkel) sikerült megtripláznia a termelékenységét.

2020. december 4. 15:32

Debrecenben nyílik az első vidéki Xiaomi Mi Store

Tovább terjeszkedik a Xiaomi Magyarországon: első ízben lesz hivatalos márkaképviselete Budapesten kívül, Debrecenben. A december 5-én megnyíló üzlet lesz a harmadik Mi Store az országban, ahol közvetlenül a gyártótól és gyártói garanciával lehet majd Xiaomi termékeket vásárolni. 

2020. december 4. 14:13

MI TUDÁSKÖZPONTOK: Robotszimuláció támogatja az önvezető járművek fejlesztését

Az autonóm járművekkel kapcsolatos kutatásokat teszi gyorsabbá és hatékonyabbá a műszaki képzésekben kiemelkedő győri Széchenyi István Egyetem mesterséges intelligenciára (MI) építő projektje, amelyben robotokat vizsgálnak virtuális, szimulációs környezetben. A járműipar nemzetgazdasági szempontból stratégiai jelentőségű ágazat, s ennek fejlesztési tevékenységét a legmodernebb technológiák támogatják, mint amilyen a mesterséges intelligencia. A Microsoft és a Széchenyi István Egyetem együttműködésével, a Mesterséges Intelligencia Tudásközpont program keretében megvalósuló projekt a jövőben több száz mérnökhallgatónak teszi lehetővé, hogy megtanulják és saját kutatásaikban is alkalmazzák a mesterséges intelligenciára épülő technológiákat. 

2020. december 4. 12:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ismét lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

2020. december 1. 14:57

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52
online sportfogadás