Az E-tanoda diákjai a kompetenciateszteken is javulást értek el

forrás: Prím Online, 2018. július 6. 15:03

2017 januárjában kísérleti időszakkal, a 2017/18-as tanítási évben pedig már élesben teljesített a 21. Századi Pedagógiáért Alapítvány és a Telenor által életre hívott E-tanoda projekt. A kortárs mentorálási program eredményes volt és elérte elsődleges célját: javult a mentorált diákok iskolai teljesítménye és növekedett az önbizalmuk is.

Közel ezer online tanórával a hátuk mögött

Az E-tanoda program leszakadó térségekben élő, hátrányos helyzetű gyerekek tanulását segíti önkéntes budapesti gimnazisták, mint mentorok segítségével. Az idei tanévre már 150 diákot elért program központi eleme a korrepetált diákok számára személyre szabott digitális tananyagok fejlesztése és a heti rendszerességű Skype-tanóra, amelyhez a Telenor biztosítja a megfelelő táblagépeket és a korlátlan Hipernet hozzáférést minden résztvevő számára.

 

 

A 2017 januárjában az ormánsági Gilvánfán indult féléves kísérleti időszak pozitív eredményei után a 2017/18-as teljes tanévben, még több résztvevő diákkal, immár három településen folytatódott az E-tanoda projekt.  A mentorok és mentoráltak száma a duplájára nőtt, így közel 150 diák, 600 alkalommal, összesen 970 órán keresztül tanult és fejlődött a digitális eszközök segítségével.

 

Milyen hatással volt a mentorált gyerekekre a program?

A mentorált diákok iskolai tanárai is megerősítették az E-tanoda program pozitív hatásait. Az idei tanévet értékelő kutatásban a megkérdezett tanárok 85 százaléka számolt be arról, hogy a programban részt vevő diákok iskolai teljesítménye javult: ez nem csupán az osztályzatok javulásában érzékelhető, hanem a mentoráltak a korábbinál jobb eredményt értek el a tanulmányi kompetenciateszteken is. Az E-tanodában korrepetált diákok a korábbinál mélyebben megértették a tananyagot, nőtt a magabiztosságuk és a motivációjuk, valamint fejlődést mutattak a szociális kompetenciák terén is mint együttműködés, empátia és szabálykövetés.

 

 

Az E-tanoda hosszú távú célja, hogy a stabil működési keretek kiépítése után olyan önfenntartó tanulóközösségek alakuljanak ki, amelyek a program keretein kívül is képesek önállóan folytatni a megkezdett mentorálási tevékenységet. Ez tehermentesíti az szervezőket, és az így felszabaduló kapacitásokat új helyszíneken, még több diák bevonására lehet fordítani. A Telenor elkötelezett az E-tanoda program folytatása és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése mellett, melynek egyik útját a digitális oktatási módszertanok terjesztésében látja.

 

Az E-tanoda program a 21. Századi Pedagógiáért Alapítvány és Telenor kezdeményezése, amely a Microsoft Magyarország szakmai részvételével indult útjára 2017-ben.

 

A fényképek az évindító mentor-mentorált ismerkedő táborban készültek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05