Beszámoló a Safer Internet Program 2018. I. félévi oktatási eredményeiről

forrás: Prím Online, 2018. július 26. 08:26

Az Európai Unió Safer Internet Programjának (SIP) hazai konzorciuma összesítette a 2018. I. félévi oktatási tevékenységét. Hasonlóan a korábbi évekhez, a Program keretében idén is kötetlen, játékos, interaktív formában hívták fel a szülők, pedagógusok, gyermekek figyelmét az internethasználatból fakadó esetleges veszélyekre és azok kivédésének lehetőségeire.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a SIP hazai koordinátora és tudatosságnövelő központja, oktatóinak feladata és célja az internet biztonságos használatának tudatosítása. 2018 I. félévében 886 tanórát tartottak intézményekben, összesen 18 793 felhasználónak. A nagy létszámú gyerekcsoportok – teljes gyereklétszám 16 545 fő – mellett 2248 szülőt és tanárt is sikerült elérniük, akiknek szintén tudtak hasznos és új információval szolgálni a szakemberek.

 

2018 I. félévében a SIP oktatói 80 budapesti és 86 különböző vidéki helyszínre jutottak el. A gyerekek, szülők és pedagógusok minden településen nagy lelkesedéssel fogadták az oktatókat. Az előadások számos esetben kötetlen beszélgetésekké alakultak át, ahol a résztvevők saját tapasztalataikat osztották meg egymással és az oktatókkal. 

 

A szakemberek Preszl Éva, a SIP oktatója által 2016-ban kifejlesztett „Lájkvadász” nevű társasjátékot is magukkal vitték az oktatásokra, amellyel még könnyebben és közvetlenebbül tudják megszólítani a gyerekeket, fiatalokat. A társasjáték nagyon népszerű a pedagógusok körében is, hisz játékosan, kötetlen formában sok hasznos információt tudnak átadni általa a gyerekek részére. 

 

Ezenkívül az első félévben két különböző pályázatot is meghirdetett a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. Az első pályázatot a Biztonságos Internet Nap alkalmára írta ki digitális történetmesélés és szépirodalmi írásművek alkotására, „Digitális jövőnk gyerekszemmel: A jobb internet veled kezdődik!” témában. A kiírásra 51 pályázat érkezett be, többségében vidéki iskolákból. A második pályázatot a Városligeti Gyermeknap alkalmából írtuk ki, „Tervezd meg te a Biztonságos Internet Sátrunk gyereknapi arculatát” címmel. Erre a kiírásra 93 pályázat érkezett be. A díjazottak mindkét esetben pénzjutalomban részesültek, és értékes ajándékokkal gazdagodhattak.

 

Fotó: NGYSZ/ Gordon Eszter

 

A Safer Internet Programmal 2018 első felében több nagy rendezvényen is megjelentünk, ahol az oktatók több ezer gyermekkel találkozhattak. Így például egészségnapokon, a Budapest Parkban megrendezett Pöttömkertben, a Nyitott Bíróság rendezvényein, a Brand Tester Parkban tartott edukációs programokon, a Vodafone szervezésében megrendezett Digitális Nagykalandon, drámatáborokban, nyári napközis táborokban és médiatáborban. A Gyermekmentő Szolgálat által szervezett Városligeti Gyermeknapon két nap alatt több mint 10 000 fő látogatta meg a Biztonságos Internet Sátor programját, ahol különböző partner civil szervezetek, állami szervek, számítástechnikai nagyvállalatok, vezető informatikai cégek várták különböző játékos feladatokkal az érdeklődőket. 

 

A Safer Internet Programunk előadóit, szakértőit több konferenciára is meghívták a program népszerűsítése és tevékenységünk bemutatása/ismertetése céljából. Így nem csak hazai, de külföldi konferenciákon is részt vehettünk, mint például az internetbiztonság témájában szervezett nemzetközi szimpóziumon Szörényváron (Románia) és a Kárpát-medencei Gyermekvédelmi Konferencián, Csíksomlyón (Románia), de részt vettünk a V4+ és Keleti Partnerség Szakértői Szemináriumán is Budapesten. 

 

A gyereknapi rendezvénnyel és a fent említett eseményekkel kiegészülve 2018 I. félévében összesen több mint 28 937 fő vett részt a SIP rendezvényein.

 

A 2018. április 9-13. között megrendezett Digitális Témahét programban a SIP-oktatók országszerte előadásokat tartottak általános és középiskolákban a biztonságos internethasználatról: 17 budapesti és 54 vidéki intézményben összesen 165 órát tartottak meg. A Digitális Témahéthez kapcsolódó kampány során a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közel 78 db „Lájkvadász” társasjátékot küldött ki az iskolák részére, ami jól mutatja a játék népszerűségét.

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat következő, a biztonságos internethasználathoz kapcsolódó programja október 2-án a Magyar Tudományos Akadémián lesz, ahol egynapos, nemzetközi internetkonferenciát szervez „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” címmel, ahova minden érdeklődőt szeretettel várunk. A konferencián nincs regisztrációs díj. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Miskolc már 10 éve a Vodafone második otthona

A Vodafone Magyarország ügyfélszolgálata 10 éve kezdte meg működését Borsod-Abaúj-Zemplén megye legnagyobb városában, azóta pedig rengeteg jelentős eseményhez járult hozzá a régióban. Az összesen több mint 1 milliárd forintos beruházás mára több mint 600 embernek ad munkát Miskolcon.

2019. június 24. 16:44

Mesterséges intelligenciával felszerelt MR készüléket adtak át a Városmajorban

Csúcskategóriájú, mesterséges intelligenciával felszerelt MR készülékkel vizsgálják mostantól a betegeket a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. A Siemens MAGNETOM Aera készüléknél a legmodernebb technika felgyorsítja az adatgyűjtést, emiatt a mérések és az egész vizsgálati idő rövidül, továbbá lehetővé válik olyan ritmuszavaros betegek vizsgálata is, akiknél erre eddig nem volt lehetőség. Az eszközt sajtótájékoztató keretében adták át.

2019. június 24. 12:39

A pénzügyi informatikában is élen a Corvinus hallgatói

A digitális forradalom a pénzügyi szektort sem kerüli el, ezért a programozási (számítástechnikai) ismeretek a jövő pénzügyi szakemberei számára is elengedhetetlenek. A Corvinus Egyetem hallgatói a Morgan Stanley szakértőinek segítségével egyetemi órákon és diákszervezeti kurzusokon több, pénzügyi szektorban használt szoftverrel és programnyelvvel is megismerkedhetnek. 2019. június 17-én a Corvinus és a Morgan Stanley közös díjátadón köszöntötte az ezeken a kurzusokon legjobban teljesítő hallgatókat. 

2019. június 24. 11:20

Az alternatív valóságok és a gamification határozhatja meg a jövő munkahelyeit

A virtuális valóság a fehér gallérosok munkáját segítheti a jövőben, miközben az Y és X generáció esetében a munkáltatóknak meg kell barátkozniuk a munkakörnyezet játékosításával, azaz a gamificationnal, hogy a munkavállalók minél inkább motiváltak legyenek, hozzásegítve ezzel a vállalatokat a jobb eredmény eléréséhez – mutat rá a jelenlegi trendre az Adecco Csoport, a világ egyik legnagyobb humán erőforrás szolgáltatásokat nyújtó cége.

2019. június 24. 10:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Bosch repülni tanítja az autókat

2019. június 21. 14:03

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26

GKI e-TOPLISTA: Magyarország legnagyobb forgalmú webáruházai

2019. május 28. 12:05

A Vodafone bemutatta, mire képes Budapest első állandó 5G bázisállomása

2019. május 23. 15:50
online sportfogadás