Magyar csapat a Microsoft Imagine Cup nemzetközi döntőjében

forrás: Prím Online, 2018. július 29. 11:22

Az élményszerű oktatásban áttörést ígérő alkalmazással jutott be egy magyar fiatalokból álló csapat a világ egyik legrangosabb fejlesztői versenye, a Microsoft Imagine Cup döntőjébe. Az Innobie Eddie elnevezésű alkalmazása a Microsoft központjában, Redmondban szállt versenybe 47 másik csapattal, amelyek a világ minden tájáról érkeztek.

 

Megelevenednek a tankönyvi lapok az Eddie nevű okostelefonalkalmazásban. A telefon kamerája elé helyezve a tankönyvi illusztrációk animációban, videóban vagy egy térbeli modellben jelennek meg, amelyeket körbe lehet forgatni, alulról, felülről meg lehet őket vizsgálni. Az Eddie kiterjesztett valósággal teszi élményszerűbbé, interaktívabbá és izgalmasabbá az általános iskolások tanulási folyamatát úgy, hogy ehhez nem kell átalakítani a meglévő tankönyveket. Finnországban már érdeklődnek az alkalmazás iránt, de várhatóan Magyarországon és a világ más tájain is egyre keresettebb lesz, miután bejutott a Microsoft Imagine Cup nemzetközi innovációs verseny döntőjébe.

 

 

„Rendkívüli eredménynek és megtiszteltetésnek tartjuk, hogy mi képviselhettük Magyarországot az Imagine Cup döntőjében. Attól függetlenül, hogy komolyabb díjjal nem térünk haza, soha nem voltunk még ilyen nívós és brutálisan erős versenyen, szóval rengeteg tapasztalatot és élményt gyűjtöttünk, amit mind-mind bele fogunk építeni az alkalmazásunkba.” – mondta Muhi Kristóf, az Eddie-t jegyző Innobie vezető fejlesztője. A részvételnek hála, még több iskolával, diákkal tudják megismertetni az alkalmazásukat Magyarországon és Európában. Noha nem értek el olyan eredményt, mint például a 2016-ban ringbe szálló, kategóriájában bronzérmes orvosi szimulációs alkalmazás, az InSimu, az már az óriási eredmény, hogy az Eddie-t megalkotó Innobie – Kelet-Közép-Európa hat másik csapatával együtt – bejutott a nemzetközi döntőbe. A megmérettetésre a Microsoft magyarországi szakértőivel készültek, a fejlesztők pedig a Microsoft által ingyenesen biztosított eszközöket vettek igénybe az applikáció megalkotásakor: Azure Web App-et, Azure CosmosDB-t, Azure Active Directory-t és Microsoft Cognitive szolgáltatásokat.

 

„Az Innobie lehet a legújabb magyar startup, amely egy jó ötlettel és annak világszínvonalú megvalósításával, meghódítja a világot” – nyilatkozta Csanak Gabriella, a Microsoft Magyarország Marketing- és operatív igazgatója. „Az Eddie a kézzelfogható példa arra, hogy a Microsoft olyan eszközöket ad a fejlesztők, a felhasználók és a szervezetek kezébe, amelyekkel valóban többre lehetnek képesek”. Az Eddie azért is kapott kitüntetett figyelmet a Microsofttól, mert épp azt a szemléletváltást erősíti az oktatásban, amelynek révén a gyerekek már általános iskolás korban megszerethetik az informatikát. „Szeretnénk, ha a gyerekek nemcsak használói lennének a technológiának. Az Eddie arra inspirálhatja a kicsiket, hogy később, fiatal felnőttként, maguk is alkalmazásokat fejlesszenek. Hiszen alapvetően egy kreatív ötletre van szükség, a kódoláshoz szükséges tudást és a korszerű eszközöket mindenki meg tudja hozzá szerezni.”

 

 

 

Eddie „szülei” lelkes egyetemisták, akik – két vizsgaidőszak között – egy nemzetközi startup alapításába fogtak. A vállalkozás vezető fejlesztője, Muhi Kristóf szerint nem kell mindenkinek értenie a számítástechnikához a csapatban: legalább ennyire fontos, hogy legyen, aki rálát a hazai oktatásra, ismeri a diákok látásmódját, igényeit, a tanítók fenntartásait, a valós igényeket és kihívásokat. Az Innobie tagjai között van dizájner, fejlesztő, modellező, egyikük pedig a kapcsolatteremtéssel foglalkozik. Muhi Kristóf szerint a mai tanítási gyakorlatban gyakran a figyelem elterelésre alkalmas kütyüként tekintenek az okostelefonokra, pedig alkalmassá lehet őket tenni arra is, hogy támogassák az oktatót a tanításban.

 

A Microsoft Imagine Cup a világ egyik legrangosabb, fiatal fejlesztők számára megrendezett nemzetközi versenye. Az idei már a 16-ik alkalom volt, hogy a verseny döntőjére a Microsoft Redmondba, a cég központjába hívta a legjobbakat. Világszerte mintegy 1,8 millió diák indult a versenyen, vagyis az, hogy az Innobie a redmonti döntőbe került, önmagában is óriási teljesítmény. A magyaroknak ez eddig mindig sikerült.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05