Schneider Electric: így késleltethető a természeti erőforrások korai felélése

forrás: Prím Online, 2018. augusztus 1. 09:01

Idén augusztus 1-jére esik a Globális Túlfogyasztás Napja (más néven Ökológiai Túllövés Napja), amely az 1970-es évek óta minden évben egyre hamarabb jön el. Az időpont a Global Footprint Network (GFN) nemzetközi kutatószervezet ökológiailábnyom-számításának segítségével kalkulálható ki. 

A dátum azt jelöli, hogy az emberiség mikorra fogyasztja el globális szinten azt a rendelkezésre álló természetierőforrás-mennyiséget, amelyet a Föld ökoszisztémája egy év alatt meg tud újítani. 2018-ban tehát 212 nap alatt éljük fel az egész éves mennyiséget. Az ökológiai veszteség ellenére úgy tudja fenntartani magát a népesség az év hátralévő öt hónapjában, ha a természeti tőkét, vagyis „megtakarításait” kezdi el fogyasztani. A környezeti túlköltekezés ördögi körré válik: egyre több tőke fogy, miközben a forrásigény is nő. Ennek a tendenciának a megfordítása érdekében fogott össze a Schneider Electric és a GFN, hogy bemutassák, hogyan késleltethetjük az időpontot a meglévő technológiák segítségével. 

 

21 nappal később 

A trendek szerint 2050-re 50 százalékkal nő majd az energiafogyasztás, a szén-dioxid-kibocsátást pedig ugyanennyivel lenne szükséges csökkentenünk, ami azt jelenti, hogy a mostaninál háromszor hatékonyabban kell sáfárkodnunk a forrásokkal. Hasonlóan rémisztő adat, hogy 2030-ra 40 százalékos eltérés lesz a víz iránti igény és a rendelkezésre álló készletek között, arról nem is beszélve, hogy az ásványi anyagok, az ércek, a fosszilis tüzelőanyagok és a biomassza felhasználása 30 éven belül megháromszorozódhat.

 

Napjainkban csak az épületek a világ energiafogyasztásának 33 százalékát teszik ki, ami a becslések szerint 20 év múlva már 80 százalék lesz. Hasonlóképpen az ipari egységek kapacitásfelhasználása is várhatóan 86 százalékra nő majd 2050-re, míg a villamos hálózat esetében 40 százalékos növekedést prognosztizálnak a szakértők a következő 25 év alatt. A tendenciák ellenére a Schneider Electric elkötelezetten hisz abban, hogy a jelenlegi helyzet visszafordítható. A vállalat számításai szerint az energiahatékony, megújuló energiaforrásokat használó technológiák – mint például a cég saját fejlesztésű, IoT-alapú EcoStruxure platformja –, továbbá a meglévő épületek, ipari létesítmények és adatközpontok modernizálása, valamint a villamosenergia-hálózat megújuló kapacitásokkal való korszerűsítése már önmagában 21 nappal késleltethetné a túlfogyasztás dátumát. 

 

A gyakorlati megvalósítás bemutatása, illetve a fenntartható üzleti működést célzó szemlélet erősítése érdekében a Schneider Electric együttműködik a GFN-nel, melynek célja, hogy megváltoztassa a természeti erőforrásokkal való jelenlegi gazdálkodási módszereket és az éghajlatváltozással kapcsolatos attitűdöt.

 

„Egy véges erőforrásokkal bíró bolygón élni kreativitást és innovációt igényel az emberiség részéről. A Schneider Electricnél épp ezért fogunk össze ügyfeleinkkel és partnereinkkel annak érdekében, hogy kiaknázzuk a meglévő infrastruktúra modernizálásában rejlő lehetőségeket. Megoldásaink használatával ügyfeleink eddig összesen 100 millió tonnával kevesebb szén-dioxidot termeltek” – mondta Xavier Houot, a Schneider Electric globális környezeti ügyekért felelős alelnöke.

 

 

EcoStruxure-rel az energiahatékonyságért 

Ez a kihívás központi szerepet játszik a Schneider Electric stratégiájában, amely az EcoStruxure megoldásokra összpontosít, mivel a szén-dioxid-kibocsátás a rendszer minden szintjén csökkenthető. A vállalat által kifejlesztett nyílt, interoperábilis, IoT-kompatibilis platform összegyűjti, elemzi, és jól átlátható módon bocsátja rendelkezésre az energiafelhasználási adatokat, amelyek üzleti célú hasznosításával a szervezetek növelhetik hatékonyságukat és teljesítményüket. Az intelligens, átfogó irányítástechnikai rendszer mindenféle energiafogyasztó területen – így többek között a háztartásokban, az épületekben, az adatközpontokban, a villamos hálózatokban és az ipari létesítményekben – jól használható.

 

Az EcoStruxure Building csak egy példa a platform működésére. A technológia akár 50 százalékos energiahatékonyságot tesz lehetővé, miközben 30 százalékkal csökkenti az energiaköltségeket. Az EcoStruxure három kulcsfontosságú területet fog össze: 

1. Hálózatba kapcsolt termékek: Az épületekben a csatlakoztatott érzékelők és mérőműszerek javítják a világító, fűtő-hűtő berendezések hatékonyságát, növelik a biztonságot, valamint optimalizálják a térkihasználást. 

2. Felügyeleti szoftverek: A korszerű adatösszesítő, -elemző és -vizualizációs megoldásokkal a felhasználók az energiafogyasztási adatokat az internethez csatlakoztatott eszközökön, a telephelyen vagy távoli vezérléssel is kezelhetik. 

3. Alkalmazások, analitika és szolgáltatások: Az interaktív, grafikus energiafogyasztási jelentések, a hibák felismerése és diagnosztizálása, a teljesítményelemzés, valamint az eszközök felügyelete lehetővé teszik további fejlesztési lehetőségek beazonosítását az energiahatékonyság terén, valamint az átállást a reaktív karbantartásról a megelőző karbantartásra. 

 

„A Schneider Electric üzleti céljai összhangban állnak az ökológiai túlfogyasztásra való megoldáskereséssel. A vállalat egyéb iparágvezető cégekkel együtt egyre többet tesz a természeti erőforrások kezelésének újfajta megközelítése, azok felhasználásának pontosabb nyomon követése, valamint a hatékonyabb és csökkentett felhasználást célzó termékek és folyamatok kifejlesztése érdekében” – mondta Mathis Wackernagel, a Global Footprint Network vezérigazgatója.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05