Lólépésben mozgó, beszélő sakkrobot

forrás: Prím Online, 2018. augusztus 6. 14:55

S. Hegyi Béla szobrászművész és az Óbudai Egyetem együttműködéséből született meg az SHB – Kempelen projekt, melynek központi eleme a lólépésben mozgó, Kempelen Farkast ábrázoló, bronz portrészobor. A huszár sakkfigurát imitáló, beszélő installáció programozását az Óbudai Egyetem hallgatói készítették. Az SHB – Kempelen sakkrobot jelenleg a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban tekinthető meg, augusztus 11-től pedig a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében nyíló kiállításon látható.

Az SHB Kempelen egy valódi feladategyüttes a mai gépész és mechatronikai hallgatók számára, és egyben egy maradandó alkotás technikai-technológiai innovációval. Egy társadalmi helyzetből fakadó - sok ember számára jellemző - gondolatot tárgyiasít, amelyet művészeti megformálás hagyományos módozataival összekapcsolva valósít meg. A Kempelen Farkas párhuzammal talán úgy fogalmazhatnánk meg az alkotás mögött meghúzódó eszmei mondanivalót, hogy nem mindig tudjuk, hogy játékosok vagyunk-e vagy velünk játszanak – ezért lett a pázmándi Kempelen bronz portréból egy különös sakkfigura.

 

Az SHB-Kempelen a művész korábbi alkotásának mozgó változata tulajdonképpen egy huszár sakkfigura, amely szabályos „lólépésben” tud közlekedni a sakktáblán, miközben beszél. Meghatározott program szerint, lólépések sorozatán át visszakerül kiindulási helyére, miközben a figura mindkét fajta lólépést alkalmazva jobbra-balra el tud fordulni. Minden elindulás előtt „körülnéz”, és ugyanezt teszi minden egyes lólépés után is – kvázi, mint aki ellenőrzi, hogy valóban jó helyen van-e?

 

 

A szobor által elmondott szöveg a művész pázmándi szobrának készítésekor keletkezett írása, témája a fent bemutatott belső emberi konfliktusról. Az írás egy-egy részlete lépésenként hangzik el a szobor mozgásával szinkronban. 

 

A Kempelen Farkas szobrát mozgató robotot Pinkóczi Szabolcs és Jamrik Bálint, az Óbudai Egyetem Mechatronikai és Járműtechnikai Intézetének hallgatói készítették Dr. Nagy István és Dr. Bencsik Attila szakmai irányításával. Külön kihívást jelentett a mechanizmus alkotóinak, hogy a szobrot mozgató robot szabályzásánál nem lehetett alkalmazni a klasszikus, úgynevezett PID szabályzást. Ezért egy sajátos módszert kellett kidolgozni, amely az impulzussorozaton, valamint az indulástól eltelt és a célpozícióig hátra lévő időn alapult.

 

S. Hegyi Béla szobrászművész SHB – KEMPELEN című alkotásának első bemutatkozása a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban volt, bemutatásának következő állomása pedig a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében rendezett kiállítás lesz. Ezen a helyszínen augusztus 11-től tekinthető meg a különleges, művészi installáció.

 

 

A sakkrobot fő támogatója és egyben annak tulajdonosa az Óbudai Egyetem, a projekt ötletgazdája és szellemi jogainak tulajdonosa az SHB Stúdió Képzőművészeti Kft., S. Hegyi Béla.

 

A bemutatókat követően a teljes mű a felsőoktatási intézmény tulajdonába kerül, és méltó helyet kap az Óbudai Egyetem területén. Az így nyíló állandó kiállítás a művészet és a modern technika, a hallgatói kreativitás, valamint az Óbudai Egyetem magas szakmai színvonalának, innovatív megoldásokra való nyitottságának élő bizonyítéka.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Védekezzünk a szúnyogok ellen

Az idei évben a hatalmas esők után érkező hirtelen erőteljes felmelegedés rendkívül kedvezően hatott a szúnyoglárvák fejlődésére. Esős időben nem lehet alkalmazni a településeken bevett szúnyoggyérítési módszereket. A szúnyoginvázió nem csak a vízparti településeket érinti, és sajnos nem csupán néhány kellemetlenül égő csípés a hozománya a szárnyas rovarnak.

2019. július 15. 13:50

Idén is várja az önkénteseket a Sziget

A Sziget fesztiválra idén is várják a lelkes önkéntesek jelentkezését, akik szeretnének egy világszínvonalú esemény kulisszái mögé látni, megismerni az ott folyó munkát és ezzel tapasztalatot szerezni.

2019. július 15. 12:16

Music FM a Lupán

Újra éled az idén év elején megszűnt Music Fm, ha nem is az éterben, de a rádió egykori DJ-i Budapest tengerpartjának legújabb helyszínén, a Takarék Beachen hétvégente pakolják majd a lemezeket. Július 12-én indul a sorozat.

2019. július 11. 11:40

Rekord látogatószám volt a Soundon

Rekord látogatószámmal zárt Európa legmenőbb vízparti fesztiválja. A Balaton Soundon 172 ezren voltak és a szombati napon ki kellett tenni a „megtelt” táblát is.

2019. július 10. 08:59

Forog a TOXIKOMA

A héten indul Szabó Győző azonos című önéletrajzi írásán alapuló mozifilm, a Toxikoma forgatása. Szabó Győzőt Molnár Áron, Csernus Imrét Bányai Kelemen Barna alakítja, a film producerei Illés Gabriella és Herendi Gábor lesznek. A mozit Herendi Gábor rendezi, és az alkotók közt van executive producerként Szabó Győző is. A film „a drogos alfahím és az Istent játszó pszichiáter egymásnak feszüléséről és baráttá válásáról” szól.

2019. július 5. 11:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A 4iG megvásárolja a T-Systems Magyarországot

2019. július 9. 11:43

A Bosch repülni tanítja az autókat

2019. június 21. 14:03

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26

GKI e-TOPLISTA: Magyarország legnagyobb forgalmú webáruházai

2019. május 28. 12:05
online sportfogadás