Lólépésben mozgó, beszélő sakkrobot

forrás: Prím Online, 2018. augusztus 6. 14:55

S. Hegyi Béla szobrászművész és az Óbudai Egyetem együttműködéséből született meg az SHB – Kempelen projekt, melynek központi eleme a lólépésben mozgó, Kempelen Farkast ábrázoló, bronz portrészobor. A huszár sakkfigurát imitáló, beszélő installáció programozását az Óbudai Egyetem hallgatói készítették. Az SHB – Kempelen sakkrobot jelenleg a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban tekinthető meg, augusztus 11-től pedig a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében nyíló kiállításon látható.

Az SHB Kempelen egy valódi feladategyüttes a mai gépész és mechatronikai hallgatók számára, és egyben egy maradandó alkotás technikai-technológiai innovációval. Egy társadalmi helyzetből fakadó - sok ember számára jellemző - gondolatot tárgyiasít, amelyet művészeti megformálás hagyományos módozataival összekapcsolva valósít meg. A Kempelen Farkas párhuzammal talán úgy fogalmazhatnánk meg az alkotás mögött meghúzódó eszmei mondanivalót, hogy nem mindig tudjuk, hogy játékosok vagyunk-e vagy velünk játszanak – ezért lett a pázmándi Kempelen bronz portréból egy különös sakkfigura.

 

Az SHB-Kempelen a művész korábbi alkotásának mozgó változata tulajdonképpen egy huszár sakkfigura, amely szabályos „lólépésben” tud közlekedni a sakktáblán, miközben beszél. Meghatározott program szerint, lólépések sorozatán át visszakerül kiindulási helyére, miközben a figura mindkét fajta lólépést alkalmazva jobbra-balra el tud fordulni. Minden elindulás előtt „körülnéz”, és ugyanezt teszi minden egyes lólépés után is – kvázi, mint aki ellenőrzi, hogy valóban jó helyen van-e?

 

 

A szobor által elmondott szöveg a művész pázmándi szobrának készítésekor keletkezett írása, témája a fent bemutatott belső emberi konfliktusról. Az írás egy-egy részlete lépésenként hangzik el a szobor mozgásával szinkronban. 

 

A Kempelen Farkas szobrát mozgató robotot Pinkóczi Szabolcs és Jamrik Bálint, az Óbudai Egyetem Mechatronikai és Járműtechnikai Intézetének hallgatói készítették Dr. Nagy István és Dr. Bencsik Attila szakmai irányításával. Külön kihívást jelentett a mechanizmus alkotóinak, hogy a szobrot mozgató robot szabályzásánál nem lehetett alkalmazni a klasszikus, úgynevezett PID szabályzást. Ezért egy sajátos módszert kellett kidolgozni, amely az impulzussorozaton, valamint az indulástól eltelt és a célpozícióig hátra lévő időn alapult.

 

S. Hegyi Béla szobrászművész SHB – KEMPELEN című alkotásának első bemutatkozása a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban volt, bemutatásának következő állomása pedig a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében rendezett kiállítás lesz. Ezen a helyszínen augusztus 11-től tekinthető meg a különleges, művészi installáció.

 

 

A sakkrobot fő támogatója és egyben annak tulajdonosa az Óbudai Egyetem, a projekt ötletgazdája és szellemi jogainak tulajdonosa az SHB Stúdió Képzőművészeti Kft., S. Hegyi Béla.

 

A bemutatókat követően a teljes mű a felsőoktatási intézmény tulajdonába kerül, és méltó helyet kap az Óbudai Egyetem területén. Az így nyíló állandó kiállítás a művészet és a modern technika, a hallgatói kreativitás, valamint az Óbudai Egyetem magas szakmai színvonalának, innovatív megoldásokra való nyitottságának élő bizonyítéka.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Négy sorozat premierévadjaival indítja az új évet az RTL Spike

Ahogyan azt már megszokhattuk, az RTL Spike-on sosincs hiány a lebilincselő sztorikból. Ebben az évben sem lesz ez másképp, hiszen máris négy népszerű sorozat vadonatúj évadjaival indítja 2019-et a csatorna. Januárban és februárban magyar szinkronnal folytatódik a Vikingek, az iZombie, a Visszatérők és a The Walking Dead története is.

2019. január 22. 14:17

Új technológiák az online játékgépekhez

Amikor elkezdünk egy kaszinójátékkal játszani, általában nem vagyunk a különféle technológiák tudatában, amelyek annyi örömöt és élményt nyújtanak számunkra. Elég nehéz elképzelni, hogy a “Gry za darmo” kategória legújabb, 3D-s élményt nyújtó játékainak elődje egy mechanikus játékgép volt, amelyet több, mint 120 évvel ezelőtt Charles Fey alkotott meg.

2018. december 28. 08:02

Állásbörzés fesztiváljegy a karácsonyfa alatt?

A karácsony közeledtével minden szülő a tökéletes ajándékot keresi gyermekének, még akkor is, ha az valójában már felnőtt. Az újabb okostelefon helyett lehetséges olyan ajándékot adni, ami valóban előrelendíti fiatalok életét!

2018. december 19. 15:56

Felújítják az Álomutazót karácsonyra

Karácsony előtt és után nem is jöhetne semmi jobb, mint egy jó családi program. A tavaly nagysikerű szuperprodukció idén újraéled, ugyanúgy a BOK csarnokban, sztárokkal, lenyűgöző látványvilággal és fantasztikus slágerekkel.

2018. december 19. 11:00

Adventi hangulatban búcsúzik a Future Park

Már csak december végéig látható az Andrássy Élményközpontban a világ egyig legizgalmasabb virtuális játszótere, az év utolsó hónapjára adventi hangulatba öltözött Future Park. A japán szakemberek által megálmodott interaktív tér az elmúlt fél év alatt több mint 150 ezer látogatót vonzott. Az Andrássy Élményközpont pedig már 2019-re tervez, egy, az elmúlt évtized legnagyobb kasszasikerű filmjének kiállítását várhatjuk februártól.

2018. december 11. 12:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Christopher Mattheisen a Microsoft Magyarország új ügyvezető igazgatója

2019. február 18. 11:50

Bemutatkozik a Samsung 2019-es QLED TV kínálata

2019. február 15. 12:20

Minden eddiginél gyorsabb letöltési sebességet biztosít a Huawei új chipkészlete

2019. január 25. 11:21

Technológiával az örökélet felé

2019. január 14. 10:53
cloudappsportal.com