Az ABB villámtöltői is hozzájárulnak Izland energetikai fenntarthatóságához

forrás: Prím Online, 2018. augusztus 6. 16:32

Izland megkezdte annak a nagyra törő energetikai tervének végrehajtását, amely keretében növelni kívánják a megújuló energiaforrások alkalmazását, és ösztönzőkkel segítik az elektromos járművek elterjedését. 

Az izlandi fenntarthatósági programnak az a felismerés adott lendületet, hogy a szigetország túlzott mértékben függött a külföldi olajforrásoktól. Napjainkban az izlandi energiafogyasztás 80%-át nem fosszilis energiaforrásokból fedezik, hanem főként víz- és geotermikus energiával.   

 

 

„A saját forrásokra támaszkodó energiaellátás biztosítása nagyon fontos országunk függetlensége szempontjából,” – nyilatkozta Jón Björn Skúlason, aki az országos energetikai programoknak a kormány, az ipar és a kutatóintézetek közötti koordinálását végző Icelandic New Energy vállalat vezetője. 

 

Bár a teljes energiafelhasználás 20%-át még mindig a fosszilis tüzelőanyagok fedezik, azonban az izlandi kormány olyan államilag finanszírozott ösztönző programot vezetett be, amellyel az elektromos járművek használatát kívánja elősegíteni. A program eredményességét jól jelzi, hogy az ország útjain közlekedő elektromos járművek száma a 2014-ben regisztrált 90-ről mára több mint 6000-re nőtt. 

 

Forrás: Izland gazdasági és pénzügyi helyzete. Pénzügyi és Gazdaságügyi Minisztérium, 2017. augusztus (Islandic Economic and Fiscal Situation, Ministry of Finance and Economic Affairs)  

 

Az e-autók elterjedését támogatandó, több mint 20 ABB gyártmányú villámtöltő állomást telepítettek Izland híres autópályája, az 1300 km-nél is hosszabb Route 1 mentén, amely egyben az ország fő logisztikai útvonalának is számít. 

 

A töltőknek a szigetországban szélsőséges időjárási viszonyok között kell üzemelniük, mivel nem ritka, hogy a hőmérők higanyszála akár -30°C alá süllyed. „Kevés olyan hely van, ahol zordabb az éghajlat, mint Izlandon,” – mondja Bjarni Már Júlíusson, a Reykjavik Energy vállalatcsoport vezető tagjának számító ON Power vezérigazgatója. Az ON Power fogja üzemeltetni az ABB Route 1 mentén telepített villámtöltőit. „A töltők rendkívül zord körülményeknek vannak kitéve. Magas a sótartalom, gyakori a tengeri köd, alacsony a hőmérséklet, magas a páratartalom, és gyakoriak a viharok.”   

 

Az ABB villámtöltői 15-30 perc alatt képesek feltölteni egy elektromos autó akkumulátorát. Az ABB töltői a felhasználói hozzáférés-engedélyezést, a fizetést és a hálózati csatlakozást biztosító megoldások széles körét támogatják.  Azonban egy stabil, jól működő töltési infrastruktúra kiépítése elengedhetetlen, ha Izland meg akarja valósítani ambiciózus célját, a 100%-os energetikai fenntarthatóságot. „Kezdetben az emberek szkeptikusak voltak, azonban ma már azt látják, hogy elektromos autók közlekednek az utakon, és térnyerésük folyamatos” – mondja Skúlason. 

 

Az ABB Ability  technológia garantálja, hogy a töltők a hét minden napján, 24 órán át üzemeljenek. A távoli, digitális kapcsolatot biztosító rendszer lehetővé teszi a sziget bármely pontjáról a berendezés monitorozását. A rendszer valós idejű adathozzáférést biztosít az ON Power számára, amire támaszkodva az üzemeltető távolról felügyelheti, és proaktívan vezérelheti a töltőállomások üzemi és műszaki állapotát. Az ABB rendszere rugalmas áttekintést nyújt a teljes töltőhálózatról, így biztosítva, hogy a töltőrendszer akár ­35°C-os hőmérséklet esetén is zavartalanul üzemelni tudjon.  

 

  

A felhőalapú technológia a töltőket a Microsoft Azure platformra csatlakoztatja, ami a felhasználók számára többletértéket és jobb hatásfokot biztosít. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a technikusok a hibák 90%-át távdiagnosztika segítségével be tudják azonosítani, s azok 60%-át távolról is el tudják hárítani, anélkül, hogy ki kellene szállniuk a meghibásodás helyszínére. A rendszer azt is lehetővé teszi, hogy az ON Power megfelelő tanácsokkal lássa el az ügyfeleit. 


„Az ABB a meghibásodott töltőt távolról újra tudja indítani, ami különösen fontos Izlandon, ahol a nagy távolságok és a rossz időjárás megnehezíti a szervizszemélyzet kiszállását a meghibásodások helyszínére,” – nyilatkozta Óskar Gústavsson, az ABB termékeket forgalmazó Johan Rönning cég kereskedelmi vezetője.  

 

Az ON Power a vállalat jellemző cégszínének alkalmazásával is segíti, hogy az autóvezetők könnyen megtalálják a töltőállomásokat. „Az összes töltő narancssárga színű, ami megkönnyíti, hogy a járművezetők rossz látási viszonyok mellett is meglássák azokat,” – mondja Lasse Altmann, az ABB E-Mobility Charging üzletfejlesztési vezetője. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15