Informatikatörténelem: a ProLiant szerverek negyedszázada

forrás: Prím Online, 2018. szeptember 10. 17:11

A Hewlett Packard Enterprise - illetve jogelődja, a Compaq - immár negyedszázada gyártja a megbízhatóságukról és innovativitásukról ismert ProLiant szervereket, s hogy a felhasználók is együtt ünnepelhessék az évfordulót a gyártóval, a HP akciókkal könnyíti meg az átállást a ProLiant szereverekre. 

A 90-es évek eleje fontos időszak volt az informatika-történelemben. Komoly változások előtt állt a világ. Az IT területén is számos nagy jelentőségű bejelentés követte egymást: a Creative Labs bemutatta SoundBlaster hangkártyáját, Jarkko Oikarinen kifejlesztette az IRC-t, bemutatkozott az MS-DOS 4.0 és Steve Jobs NeXT számítógépe. Létrejött az F-Secure, a Linksys, a SanDisk és a Trend Micro.
 
Ebben az időszakban jelent meg az első ProLiant szerver is, a Compaq jóvoltából. A márka annyira sikeres lett, hogy a vállalattal történő fúziót követően a Hewlett Packard saját Netserver márkanevét nyugdíjba küldte, és megtartotta a ProLiant elnevezést. A két cég kifejlesztette az EISA (Extended Industry Standard Architecture) architektúrát, amellyel letették a SIAS (Standard Industry Architecture Server) piac alapjait. Az új platformmal a rendszerek hibatűrő képesség és kezelhetőség tekintetében csúcsokat döntöttek a ’90-es évek elejére.
 
A HP és a Compaq az ezredfordulón vezető szerepet töltöttek be a PCI-X fejlesztésében. Szintén a közös munka eredménye lett a szerverek belső kapcsolatait biztosító, nagy sebességű InfiniBand kifejlesztése és standarddá tétele, melyből a ProLiant termékcsalád is sokat profitált.

A hibrid IT felé
 
A legújabb, tizedik generációs HPE ProLiant szerverek - az elődök nyomdokain haladva - a kis- és középvállalatok IT-rendszerének gyors, egyszerű modernizálását kínálják. Az Intel Xeon processzorokra alapuló platform a hibrid IT minden előnyét elérhetővé teszi: a hagyományos informatikai infrastruktúrát ötvözi a felhők kínálta lehetőségekkel.
 
 
Ennek köszönhetően könnyebb lesz a változó környezethez való alkalmazkodás. Csökken a tradicionális tárolók szűk keresztmetszetének hatása, felgyorsulnak az adatbázis műveletek, és megnő az analitikai feladatok végrehajtásának teljesítménye. Egyedi biztonsági megoldásai hardverszinten teszik védetté az adatokat, kategóriájában legjobb malware-észlelési képességei pedig megakadályozzák a vállalati információk erős védelmét.
 
A HPE Gen10 szerverek nagyvállalati szintű képességeket kínálnak KKV árszinten - 3 év gyártói garanciával. Konfigurálhatóságuk miatt a szerverek bonyolultabb üzleti igények kielégítésére is alkalmasak. Az ügyfelek igényeihez alkalmazkodó, egyszerű, biztonságos ClearOS operációs rendszer induló költségek nélkül, több mint 100 választható alkalmazással bővíthető.

Ünnepi meglepetés
 
Az új kiszolgálókra történő átállás megkönnyítése érdekében a Hewlett Packard Enterprise szerverakciót hirdetett a ProLiant márkanév 25 éves születésnapja alkalmából. 
 
Az Accelerated Trade-In (ATI) program keretében minden új, akciós HPE ProLiant szervert vásárló ügyfél régi - még működőképes - szervereit visszavásárolja a cég – maximum 600 euró értékben. Ezen felül, ha a kiszolgáló mellé Microsoft Windows Server 2016 ROK licencet is vásárol, akkor - 500 euróig - extra visszatérítést kaphat az ügyfél.
Kulcsszavak: ProLiant HP Compaq szerver

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A QNAP elvitte legújabb termékeit az idei COMPUTEX kiállításra

A QNAP Systems, Inc. (QNAP), a számítási-, hálózatépítési- és tárolási megoldások vezető innovátora is részt vesz a COMPUTEX TAIPEI 2023 kiállításon (Nangang Exhibition Center, 1. csarnok, standazonosító: J0409a).

2023. május 30. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01