Világsakkfesztivál - negyedszer

forrás: Prím Online, 2018. szeptember 21. 10:25

Polgár Judit  sokszoros olimpiai bajnok, minden idők legjobb női sakkozója  álmodta meg a "Világsakkfesztivált", amelyet immár negyedik alkalommal rendezik meg Budapesten a Polgár Judit féle - „Chess Connects Us" vagyis „A sakk összeköt minket" - mottó jegyében. 

A sakk egyike azon játékoknak, amelyek képesek ledönteni a nyelvi, származási, társadalmi vagy életkorbeli különbségeket, és a szabályokon keresztül összekötni az embereket. 2018. október 13-án - Polgár Judit kezdeményezésére - a sakkot ünneplik világszerte; a több ezer érdeklődőt vonzó eseményhez eddig a magyarok mellett Kína, Hollandia, Nepál, Mexikó, Chile, Venezuela, Kolumbia, Szlovénia és Szerbia amatőr és profi sakkozói csatlakoztak, de a budapesti rendezvényre is számos külföldi vendég érkezik majd. A látogatók hazai és nemzetközi nagymesterekkel és a jövő reménységeivel találkozhatnak, Polgár Judittal és Polgár Zsófiával pedig szimultán partikon mérkőzhetnek meg.
 
 
Az esemény bejelentésén és előzetes sajtótájékoztatóján Baán László, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója is csatlakozik, mivel  a Világsakkfesztivál napján a Magyar Nemzeti Galériában zajló ingyenes családi eseményen a művészet és a sakk kapcsolódási pontjairól is szó lesz.
 
Amellett, hogy a művészet és sakk kapcsolata kiemelt szerepet játszik az idei Világsakkfesztivál tematikájában, az esemény fontos eleme, hogy bemutassák, a látás- és hallássérült emberek sakktechnikáját, speciális helyzetüket és eszközeiket,talán ezért is olvassák fel a bejelentésen Andrea Bocelli olasz tenor Polgár Juditnak írt levelét.
 
Kínából csatlakozik a sajtótájékoztatóhoz Xiaoping Li, a Chess Ivy alapítója, a Sakkpalota-program kínai képviselője. Polgár Judit nemzetközi nagymester nemrég tért haza Kínából, ahol az általa kifejlesztett oktatási módszerek, a Sakkjátszótér és a Sakkpalota szeptembertől az ázsiai ország iskoláiban is elérhetőek lesznek. Szó lesz a Sakkpalota és Sakkjátszótér programok magyar oktatásban elért eredményeiről, a gyerekek tanulmányi eredményeinek kimutatható javulásáról és a sakk kínai oktatási rendszerben játszott szerepéről. Emellett kiderül az is, hogy hány kínai helyszín csatlakozik az idei Világsakkfesztiválhoz.
 
 Az idei Viágsakkfesztiválon adják át először a Goodwill Ambassador of Artistic Values of Chess díjat. A díjra olyan alkotókat jelölnek, akik szenvedélyesen rajonganak a sakkért és a játék művészetüket is szorosan meghatározza. A Polgár Judit által alapított elismerésre Yoko Ono képzőművész-zenész, Havadtőy Sámuel festőművész, Bogányi Gergely zongoraművész, Jason Kouchak brit zeneszerző és a chilei énekes, Juga is jelölt.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Négy sorozat premierévadjaival indítja az új évet az RTL Spike

Ahogyan azt már megszokhattuk, az RTL Spike-on sosincs hiány a lebilincselő sztorikból. Ebben az évben sem lesz ez másképp, hiszen máris négy népszerű sorozat vadonatúj évadjaival indítja 2019-et a csatorna. Januárban és februárban magyar szinkronnal folytatódik a Vikingek, az iZombie, a Visszatérők és a The Walking Dead története is.

2019. január 22. 14:17

Új technológiák az online játékgépekhez

Amikor elkezdünk egy kaszinójátékkal játszani, általában nem vagyunk a különféle technológiák tudatában, amelyek annyi örömöt és élményt nyújtanak számunkra. Elég nehéz elképzelni, hogy a “Gry za darmo” kategória legújabb, 3D-s élményt nyújtó játékainak elődje egy mechanikus játékgép volt, amelyet több, mint 120 évvel ezelőtt Charles Fey alkotott meg.

2018. december 28. 08:02

Állásbörzés fesztiváljegy a karácsonyfa alatt?

A karácsony közeledtével minden szülő a tökéletes ajándékot keresi gyermekének, még akkor is, ha az valójában már felnőtt. Az újabb okostelefon helyett lehetséges olyan ajándékot adni, ami valóban előrelendíti fiatalok életét!

2018. december 19. 15:56

Felújítják az Álomutazót karácsonyra

Karácsony előtt és után nem is jöhetne semmi jobb, mint egy jó családi program. A tavaly nagysikerű szuperprodukció idén újraéled, ugyanúgy a BOK csarnokban, sztárokkal, lenyűgöző látványvilággal és fantasztikus slágerekkel.

2018. december 19. 11:00

Adventi hangulatban búcsúzik a Future Park

Már csak december végéig látható az Andrássy Élményközpontban a világ egyig legizgalmasabb virtuális játszótere, az év utolsó hónapjára adventi hangulatba öltözött Future Park. A japán szakemberek által megálmodott interaktív tér az elmúlt fél év alatt több mint 150 ezer látogatót vonzott. Az Andrássy Élményközpont pedig már 2019-re tervez, egy, az elmúlt évtized legnagyobb kasszasikerű filmjének kiállítását várhatjuk februártól.

2018. december 11. 12:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Indul az Év Internetes Kereskedője díj 2019

2019. február 21. 10:45

Christopher Mattheisen a Microsoft Magyarország új ügyvezető igazgatója

2019. február 18. 11:50

Bemutatkozik a Samsung 2019-es QLED TV kínálata

2019. február 15. 12:20

Minden eddiginél gyorsabb letöltési sebességet biztosít a Huawei új chipkészlete

2019. január 25. 11:21
cloudappsportal.com