A Leica, a Panasonic és a Sigma létrehozta az L-Mount szövetséget

forrás: Prím Online, 2018. szeptember 26. 08:38

A Photokina 2018 szakkiállítást megelőző sajtótájékoztatón jelentette be stratégiai partnerségét a Leica Camera AG, a Panasonic és a Sigma. Az L-Mount Alliance egy páratlan együttműködési forma, amely mindhárom vállalat vevői számára előnyös. Az összefogásnak köszönhetően a Panasonic és a Sigma a fényképezőgépeknél és az objektíveknél is használhatja a Leica saját fejlesztésű L bajonett (L-Mount) szabványát. A három partnervállalat közös munkájának eredményeként még fontosabb szerepet kap az L bajonett technológia a fényképezés világában.

Számtalan cserélhető alkotóelemükkel a rendszer-fényképezőgépek rendkívül sokoldalú készülékek, amelyeket tetszés szerint, az egyéni fotózási igényeknek megfelelően lehet összeállítani. A bajonett a legfontosabb csatlakozóelem, hiszen az objektív döntően befolyásolja a képalkotást, és ezáltal a végeredmény minőségét. A Leica, a Panasonic és a Sigma közötti stratégiai együttműködésnek köszönhetően a felhasználóknak sokkal szélesebb fényképezőgép- és objektívválaszték áll a rendelkezésükre, így nem kell egy adott márkára korlátozniuk magukat, hiszen mindhárom márka ugyanazt a bajonettet használja.

 

 

„A fotósok számára rendkívül fontos, hogy széles palettáról válogathassák össze rendszerükhöz az objektíveket. Különösen az egyre növekvő, tükör nélküli fényképezőgépek piacán keresnek a felhasználók nagyobb választékot, hogy a termékek megfeleljenek szerteágazó fotózási igényeiknek. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy azonnal reagálunk ezekre az igényekre, és nagy nevű fotóipari partnerekkel működünk együtt. Régre visszanyúló együttműködésünk a Panasonic-kal a kölcsönös bizalmon alapul, a vállalat elektronikai termékek területén szerzett tapasztalata megkérdőjelezhetetlen. A Sigma is nagy hírnevű vállalat, amely különösen az optikai fejlesztések és az objektívgyártás területén rendelkezik komoly háttérrel, és képes kiegészíteni a már meglévő L bajonettes termékportfoliónkat. Meg vagyunk győződve róla, hogy mi és partnereink egyaránt kölcsönös és fenntartható növekedést tudunk elérni valamennyi termékünk számára” – vélekedett Dr. Andreas Kaufmann, többségi részvénytulajdonos, a Leica Camera AG felügyelőbizottságának elnöke.

 

„A Panasonic mindig is forradalmi újításokat fejlesztett a fényképezőgépek piacán, hogy még egyszerűbbé tegye a fotózás rajongóinak életét, és egyben kifinomultabb megoldásokat és nagyobb élvezetet nyújtson számukra. A Leicával folytatott, nagy múltra visszatekintő partnerségünkből számos kiváló minőségű és teljesítményű digitális fényképezőgép született már, amelyek egyesítették a Leica kimagasló optikai, valamint a Panasonic digitális technológiáit. Az eddigi együttműködés lehetővé tette, hogy felgyorsítsuk a kiváló digitális fényképezőgépek fejlesztését, és a Leicával, illetve a Sigmával most alakított L bajonett szövetség (L-Mount Alliance) további lendületet ad ehhez. Ez a folyamatosan növekedésben lévő vállalatok által alkotott szövetség alapjaiban változtatja majd meg a képalkotó iparágat. Mindig is szerettük felkavarni az állóvizet, és a „Changing Photography” szlogenünkhöz hűen olyan innovációkat vezettünk be az iparágban, amelyek a professzionális fotósok magas igényeinek is megfeleltek. A Leicával és a Sigmával kötött partnerségünk további üzleti lehetőségeket teremt majd, de ami talán még ennél is fontosabb, hogy még nagyobb örömöt hoz a fotós ügyfeleink számára” – összegezte Tetsuro Homma, a Panasonic Corporation ügyvezető igazgatója.

 

„A digitális és a tükör nélküli fényképezőgépek fejlődésével párhuzamosan egyre sokoldalúbb felhasználói igények születtek, amelyek eredményeképpen egyre többféle rendszer jelent meg a gyártóknál. Jelenleg a bőség zavarával küzdhetnek a felhasználók, de mégsincs feltétlenül olyan rendszer, amely maradéktalanul kielégíti az egyedi igényeket. A SIGMA azért csatlakozott a szövetséghez, hogy rövid bázistávolságú tükör nélküli fényképezőgépeket lehessen fejleszteni. A SIGMA továbbra is kiváló teljesítményű és minőségű, innovatív termékeket fog fejleszteni, és a szövetség segítségével teljes körűbb és még jobban bővíthető fényképezőgép-rendszerek születnek majd, amelyek még több előnyt nyújtanak a felhasználóknak. A Leica nagyszerű vállalat, amely már több mint 100 éve a fotós kultúra része, a Panasonic pedig a különböző területekhez fejlesztett, megbízható technológiáival jár az iparág élén. A SIGMA egyedi, kiváló teljesítményű és minőségű termékeivel együtt az L bajonett rendkívül vonzó rendszerré válik majd a felhasználók számára” – nyilatkozta Kazuto Yamaki, a SIGMA vezérigazgatója.

 

 

Az L bajonettről (L-Mount)

Az L-Mount szabványt a Leica Camera fejlesztette ki, hogy olyan időtálló, rugalmas, teherbíró és pontos bajonettet adjon felhasználóinak, amely a legmagasabb szintű fotós elvárásoknak is megfelel. 2014-es, első Leica T-s megjelenése óta a Leica és stratégiai partnerei is folytatták az L bajonett használatát, és jelentős mértékben továbbfejlesztették, finomították, illetve megújították az L-Mount technológiát.

 

A legszélesebb körű termékkompatibilitás érdekében az 51,6 mm-es átmérőt választották, hogy az L bajonettet ne csak a full-frame, de az APS-C képérzékelőt alkalmazó fényképezőgépekkel is lehessen használni. A rövid, mindössze 20 mm-es bázistávolság az objektív és a szenzor között valóban kompakt kialakítást tesz lehetővé, ami rendkívül hasznos a széleslátószögű objektívek fejlesztésénél. Hogy ellenálljon a legextrémebb terhelésnek és hosszú éveken keresztül maximális megbízhatóságot garantáljon a felhasználóknak a bajonettek kopásálló rozsdamentes acélból készülnek, és négy rögzítőponttal rendelkeznek, amelyek kiküszöbölik a ferde csatlakozást és rendkívül pontos és biztonságos objektív felhelyezést nyújtanak. A szabványosított L-Mount csatlakozófelület problémamentes kommunikációt biztosít a fényképezőgép és az objektív elektronikus alkotóelemei között, lehetővé téve az objektívek firmware-frissítését, amellyel képesek naprakészek maradni a technológiai fejlesztések terén, hogy a felhasználók teljes mértékben kihasználhassák az objektívekben rejlő teljesítményt.

 

A szabványt jelenleg a Leica SL full-frame fényképezőgépnél és a Leica CL, TL2 és TL APS-C modellekben alkalmazzák. A különböző rendszerekhez készített objektíveket valamennyi fényképezőgéppel adapterek alkalmazása és funkciókorlátozások nélkül lehet használni. Ez csupán egy példa a számtalan előny közül, amit a közös bajonett biztosít a vevők számára. A közeljövőben a Leicán kívül a Panasonic és a Sigma is jelent majd be olyan termékeket, amelyek a közös szabványt alkalmazzák.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39