Munkatársunk a mesterséges intelligencia

forrás: Prím Online, 2018. november 7. 16:26

Mesterséges intelligencia, digitális gazdaság, hétmérföldes léptekkel vágtázó technológia – mindez a valóság, amelynek egy szeletébe most Budapesten is bepillantást nyerhettünk a Future Decoded rendezvényen.

A 2018-ban negyedszázados jubileumát ünneplő Microsoft Magyarország hatodik alkalommal rendezte meg Future Decoded konferenciáját a közép- és nagyvállalati, valamint közigazgatási ügyfeleinek, három szekcióban: ezekben az előadók a mesterséges intelligencia üzleti életre, a pénzintézeti szektorra, valamint a munka világára gyakorolt hatását boncolgatták. Az idén ősszel vezető magyar és külföldi szakemberek mutatták be, hogy az innováció nem megjósolja, hanem megteremti a holnapot.

 

Hogyan válnak még kényelmesebbé, gyorsabbá és olcsóbbá a pénzügyi szolgáltatások? Hogyan találja ki egy webshop, mit keres a betérő vásárló és hogyan segíti még több bevételhez a vállalkozókat? Hogyan vesznek részt a gépek a legbonyolultabb üzleti döntésekben? Hogyan váltja fel az adat a kőolajat a legfontosabb energiaforrások sorrendjében? Hogyan növelik a legmodernebb fejlesztések a vállalati hatékonyságot? Tényleg a mesterséges intelligencia oldja meg a munkaerőhiányt? – ezekre a kérdésekre is választ adtak a konferencia előadói.

 

Mátrai Zsuzsanna, a Microsoft Magyarország vállalati kapcsolatok igazgatója arról beszélt, mit hoz a jövő a mesterséges intelligenciával összefüggő irányelvek és szabályozások tekintetében. A kérdés relevanciáját mi sem mutatja jobban, mint a tény, hogy az AI 2030-ig 13 300 milliárd euróval növelheti a globális gazdasági teljesítményt. Magyarország, különösen a magyar vállalkozások digitalizációja pedig már rövid távon is 200 milliárd forinttal gyarapíthatja a nemzeti összterméket.

 

 

Ezen a téren máris láthatók biztató kezdeményezések: a Waberer’s International például több mint évi 500 millió kilométert futó kamionflottájának fuvartervezését bízta a mesterséges intelligenciára, az OTP Bank pedig Hololens alapú intelligens banki szolgáltatást fejlesztett. Utóbbival a pénzintézet ügyfelei hamarosan emberi közreműködés nélkül is ugyanolyan szintű kiszolgálásban részesülhetnek, mintha a bankfiók ügyintézőjével vagy a privátbanki tanácsadójukkal konzultálnának.

 

A rendezvényen Kara Ákos, az Innovációs és Technológiai minisztérium államtitkára a hazai vállalkozások és intézmények digitalizációját támogató kormányzati intézkedéseket mutatta be. Fáykiss Péter, az MNB Innovation HUB igazgatója arról tartottelőadást, hogyan támogatja a szabályozó jegybank a fintech innovációkat. Rowland Illing, az Affidea orvos-igazgatója az AI egészségügyi innovációs erejéről beszélt, Pintér László hálózati innovációs vezető az E.On hálózati hibákat azonosító, sasszemű (gép)villanyszerelőjével villanyozta fel a hallgatóságot. A prediktív analitika oktatási célú felhasználásának érdekes kifejezését prezentálta Horváth Ádám, a Microsoft digitális pedagógiai módszertani központjának vezetője: a szakember előadása arról szólt, hogyan alkalmazható ez a megközelítés a korai iskolaelhagyók számának mérséklésére.

Kulcsszavak: Future Decoded Microsoft

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09