Mindent a kobotokról és kiegészítőikről – most akár testközelből!

forrás: Prím Online, 2018. november 9. 09:37

Az együttműködő robotok piacán az elmúlt években robbanásszerű fejlődés figyelhető meg. A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) tavalyi évről készült riportja alapján a hazai robotizáció mértéke az előző évekhez képest több mint 240%-os növekedést mutat (a Magyarországon telepített ipari robotok darabszáma alapján). A kobotok és azok kiegészítői így egyre fontosabb szereplői lesznek a termeléssel foglalkozó iparágaknak – de vajon mik azok a funkciók, amelyek használata ideális cégünk produktivitásának növeléséhez?

A robotika világában az innováció már nem áttörést jelent, hanem mindennapos folyamattá vált – a gyorsan változó technológiai körülményekhez pedig minden gyártással foglalkozó cégnek alkalmazkodnia kell, ha meg akarja tartani versenyképességét. Az együttműködő robotok (kobotok) éppen ebben jelentenek állandó segítséget – ha pedig a felhasználás lehetőségeit tekintjük, a kobotok felszerelése különböző robot-kiegészítőkkel szinte minden feladatra kiterjedő automatizálást hozhat magával. Az együttműködő robotok és azok kiegészítői a gyártási és szállítmányozási folyamatok legszélesebb skáláján használhatók, hiszen biztonságosabbá, hatékonyabbá és olcsóbbá teszik a munkafolyamatokat. A kobotok az emberekkel közösen dolgozva folyamatos minőséget és termelési növekedést eredményeznek.

 

Robot-kiegészítők (end-of-arm tooling) segítségével az együttműködő robotokkal való termelés gyorsabbá, pontosabbá és ezáltal hatékonyabbá válhat. A robot-kiegészítők további legnagyobb előnye, hogy nem fáradnak el, több órányi előre programozott munka után is ugyanolyan hatékonysággal és minőségben képesek elvégezni ugyanazt a feladatot, ami a humán erőforrás számára nehéz, veszélyes vagy egyszerűen túlzottan monoton és repetitív. Együttműködő robotokkal és kiegészítőivel elérhető, hogy a cég meglévő emberi munkaerő kapacitását magasabb presztízsű feladatokra használja, ezzel növelve a termelékenység mellett a kollégák motiváltságát is. 

 

 

A különböző robot-kiegészítők gyártásában a dán székhelyű OnRobot tölti be a piacvezető szerepet . Ezek az eszközök kompatibilisek a legtöbb, a piacon lévő robotkarral – így az end-of-arm tooling funkciók közötti váltás akár egy robottal és a hozzá kapcsolódó kiegészítőkkel is elérhető. Ezek általában fogók (gripperek) és érzékelők (szenzorok), amelyek gyors telepítés után akár egy óra alatt üzembe helyezhetők.

 

A grippereket és szenzorokat használó iparágak között szerepel az építőipar, autógyártás, élelmiszeripar, logisztika, a gyógyszeripar és egészségügy –a felhasználási területek a termelési folyamat jellegzetességei alapján rugalmasan változtathatók. Az alkalmazásmódok közül a leggyakrabban a pick & place feladatok automatizálása fordul elő – akár csomagoláshoz, cégen belüli logisztikai-, szállítmányozási munkákra, vagy minőségellenőrzésre is tökéletes megoldást jelentenek.

 

 

Most a Universal Robots ingyenes Seminar in the box sorozatának részeként minden érdeklődő vállalkozás megismerkedhet az OnRobot end-of-arm tooling eszköztárával és azok előnyeivel is! Ezek a bemutatók olyan alkalmak, ahol nem csak a kollaboratív robotok új generációjának bemutatására kerül sor, de közvetlenül a gyártóktól kérdezhetnek a résztvevők. Az OnRobot disztribútorai emellett számos „open house” eseményt is tartanak, ahol a partnerek telephelyén, használat közben nyílik lehetőség megismerkedni a robot-kiegészítőkkel.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

A boldog gyerekekből lesznek sikeres felnőttek

Több mint 600 támogatott, 105 diploma, 606 nyelvvizsga, 246 informatikai bizonyítvány. Csak néhány eredmény, amit a 19 éve működő Csányi Alapítvány és az általa mentorált fiatalok elértek. Az alapítvány valódi sikere a számok mögött, a személyes történetekben rejlik – hangzott el Zánkán az Alapítvány által szervezett idei Életút Fesztiválon április 20-án. A kiemelkedő informatikai és idegen nyelvi képzések mellett a végzett fiatalok a megszerzett kapcsolati tőkét, a közösség erejét tartják a legfontosabbnak. Nemcsak a Csányi Alapítvány nagykorú már, hanem egyre több mentoráltból vált olyan fiatal felnőtt, akik büszkén támaszkodhatnak az alapítvány segítségével megszerzett tudás mellett egymásra, „Csányisokra” is.

2024. április 23. 11:35

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart szerdától a Corvinus

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 24-én és 25-én. Az eseményen részt vevők sok tippet gyűjthetnek karrierjük beindításához, kiteljesítéséhez is. Ebben nemcsak több tucat, corvinusos diplomával színes és sikeres életutakat bejáró szakember segít személyesen, de megtanulható a ChatGPT és a LinkedIn munkakeresői célokra optimalizált, profi használata is. 

2024. április 23. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50