Szélturbinában működő adatközpont közel nulla kibocsátással

forrás: Prím Online, 2018. november 13. 12:31

A Fujitsu szerver- és tárolótechnológiájával működik a világ egyik első, közel nulla kibocsátású adatközpontja egy németországi szélturbinában. A WestfalenWIND IT német áramszolgáltató WindCORES kezdeményezése keretében létrejött új hosztingmegoldással a Fujitsu SELECT partnere, a Green IT - Das Systemhaus rendkívül fenntartható és költséghatékony felhőszolgáltatásokat nyújthat ügyfeleinek.

 A WestfalenWIND IT által kidolgozott WindCORES közel nulla kibocsátású, 3. szintű adatközpont* a németországi Paderbornban működik. Hozzájárul annak a német tervnek a megvalósításhoz, melynek értelmében az egész ország környezetkímélő, fenntartható energiaellátásra kíván átállni, miközben a felhőszolgáltatások iránti növekvő igényt is kielégíti. A szélturbinában működő adatközpont koncepciója képes ellensúlyozni a vállalatok digitális átalakítása miatt megnövekedő CO2-kibocsátást. 

 

A Fujitsu adatközpontban használt energiahatékony Fujitsu PRIMERGY szerverei és ETERNUS tárolórendszerei fontos szerepet játszanak az energiafogyasztás csökkentésében. Továbbfejlesztett energiagazdálkodási funkcióik minimumra szorítják a teljes áramfelvételt, emellett nagy hatékonyságú komponensekkel, pl. egyenáram-váltakozóáram átalakítókkal és a legújabb generációs hűtési technológiával dolgoznak. A kis energiaigény és a szélturbina által termelt olcsó áram együtt számottevő megtakarítást jelent az ügyfelek számára. Így a Fujitsu partnere versenyképes áron kínálhatja felhőalapú szolgáltatásait, ráadásul környezetkímélő módon és közel nulla CO2-kibocsátással működhet.

 

„A vállalatok egyre inkább elvárják szállítóiktól, hogy mind a kínált szolgáltatások jellege, mind pedig szállításuk módja terén legyenek innovatívak. A Fujitsuval közösen kidolgozott és a környezetbarát WindCORES adatközpontból nyújtott virtualizált szolgáltatásokra épülő megoldással a Green IT saját környezettudatos elveihez hűen tud választási lehetőséget és költséghatékony megoldásokat kínálni ügyfeleinek. A vállalat így az új ‘zöld felhő’ kialakításán munkálkodó szolgáltatóknak is példát mutat” – nyilatkozta Dave Hazard, a Fujitsu EMEIA-régióbeli viszonteladói és közvetlen értékesítésért felelős alelnöke.

 

„Fenntartható, energiahatékony és gazdaságos IT-megoldásokkal szeretnénk ellátni ügyfeleinket. Sajnos az adatközpontok többsége jelentős mennyiségű fosszilis forrásból származó vagy atomenergiát használ, és dízel üzemanyagú generátorokkal hidalja át az áramszüneteket. A WestfalenWIND IT által kínált WindCORES megoldás kézenfekvő választás számunkra a szinte teljesen karbonsemleges szolgáltatások bevezetéséhez. A Fujitsu energiahatékony hardvereinek és dedikált támogatásának köszönhetően a szolgáltatások árát is rendkívül versenyképesen tudjuk megszabni” – mutatott rá Christian Hoffmeister, a Green IT informatikai vezérigazgató-helyettese. 

 

„A szélturbinák tornyaiban általában bőséges hely áll rendelkezésre az IT és infrastruktúra-berendezések számára, ami lehetőséget biztosít a jövő elosztott, kis kibocsátású adatközpontjainak kiépítésére. A WindCORES segítségével a Green IT-hez hasonló szállítók új, differenciált felhőszolgáltatás-portfóliót kínálhatnak ügyfeleiknek, az ügyfelek pedig ráadásként az alacsony energiaköltség, a fenntarthatóság és a kisebb széndioxid-kibocsátás előnyeit is élvezhetik” – tette hozzá dr. Gunar Schomaker, a WestfalenWIND IT Csoport társalapítója. 

 

A kezdeményezés összhangban áll az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival 

A Fujitsu által a WindCORES projekthez nyújtott támogatás összhangban áll az ENSZ mindenki számára jobb és fenntarthatóbb jövő megteremtését szolgáló fenntartható fejlődési céljaival (SDG). Ezek a célok a klímaváltozással és a környezet pusztulásával kapcsolatos globális kihívásokkal kapcsolatosak. A kilencedik cél például a fenntartható iparosítást – „hibatűrő infrastruktúra kiépítését, befogadó és fenntartható iparosítást és az innováció előmozdítását” – szolgálja.

 

______________

* 3. szintű adatközpontként a projekt megbízhatósága 99,98%. Eddig az adatközpont által elfogyasztott energia 92%-a közvetlenül a szélturbinából származott. Az adatközpont két független áramszolgáltatóhoz is csatlakozik az N+1 redundancia érdekében, és azokban az időszakokban is zavartalanul működik, amikor nem elég erős a szél az energiatermeléshez. 

A Fujitsu és a környezet: A Fujitsu célja, hogy 2050-ig nullára csökkentse a Fujitsu Csoport CO2-kibocsátását. Ezenkívül a Fujitsu klímavédelmi és energiagazdálkodási jövőképe is foglalkozik a karbonmentes társadalom megteremtésével, valamint azzal, milyen válasz adható az infokommunikációs technológia segítségével a klímaváltozás kihívásaira. E jövőképe részeként a Fujitsu környezetvédelmi akcióterveket dolgoz ki az alábbi célok megvalósítására: a termékek környezeti teljesítményének javítása életciklusuk minden szakaszában, a fenntartható fejlődés előremozdítása és a biodiverzitás megőrzése IKT-szolgáltatásokkal, valamint a Fujitsu saját üvegházgáz-kibocsátásának és környezetterhelésének mérséklése az értéklánc egészében.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar IT-fejlesztéssel elemzik az afrikai és ázsiai gyerekek kézmosási szokásait

A vezető hazai big data cég, a Starschema intelligens adatelemző rendszerét használja a seattle-i székhelyű Splash, amely világszerte közel félmillió, mélyszegénységben élő gyermek számára biztosít tiszta ivóvizet és tisztálkodási lehetőséget. Az amerikai non-profit szervezet a budapesti csapat megoldása révén kap pontos képet arról, hogy tevékenysége milyen hatást gyakorol a gyermekek higiéniai szokásaira, általános egészségi állapotára és az iskolai hiányzásokra.

2019. szeptember 17. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás