Accenture felmérés: idén az Y generáció költi a legtöbb pénzt a karácsonyi vásárlás során

Henger Attila, 2018. december 3. 15:20

Az Accenture felmérése szerint az amerikai vásárlók a tavalyihoz képest többet költenek majd idén az ünnepek alatt, és a millenniumi – azaz az Y generáció – tagjai költik majd a legtöbbet, akik alaposan átgondolják, hogy hol vásárolnak.

A 12. Annual Holiday Shopping Survey című felmérés szerint az amerikai vásárlók idén átlagosan 658 dollárt költenek majd az ünnepi vásárlások során – ez a szám 2017-ben 632 dollár volt. A válaszadók 90%-a mondta azt, hogy idén legalább annyit, vagy többet tervez költeni ajándékokra, mint tavaly (53% és 36%), és csak 10% költene kevesebbet idén. Az Y generáció idősebb tagjai (28-37 évesek) átlagosan 779 dollárt terveznek elkölteni. A millenniumi generáció fiatalabb tagjai (21-27 évesek) közül közel négyszer annyian válaszolták azt (49%), hogy ennél is többet költenének, mint a baby boom-korszak (55 évesek és idősebbek) tagjai.  

 

 

A felmérés legfontosabb megállapításai:

  • A vásárlások során a millenniumi generációnak fontos szempont a sokszínűség. A kutatás szerint, azoknál a kiskereskedőknél, akik befogadóbbak és nyitottak a kulturális sokszínűségre – életkor, nem, etnikum, fogyatékosság stb. – szívesebben vásárolnak a fiatalok, így ez a szempont szerepet is játszhat a millenniumi korosztály vásárlási döntéseiben. Az Y generáció tagjai nagyobb valószínűséggel választanak olyan márkát, amelyek reklámjaiban megjelenik az erre vonatkozó nyitottság.  
  • A növekvő fogyasztói önbizalom eredményeként a vásárlók idén kevésbé árérzékenyek. A vásárlók most kevésbé aggódnak általános pénzügyi helyzetük miatt, mint tavaly. Ez lehet az egyik oka annak, hogy kevesebben használják ki a boltok akcióit. Ráadásul 7%-kal emelkedett azoknak a száma, akik az összes ajándékot egy helyen szeretnék megvásárolni, még akkor is, ha ezért többet kell fizetni.
  • A szolgáltatások és/vagy élmények ajándékozása növekszik. A kutatás szerint egyre többen térnek át a hagyományos ajándékokról az élmények és szolgáltatások ajándékozására. A tavalyihoz képest 11 százalékkal csökkent azok száma, akik továbbra is a tárgyak ajándékozását preferálják, azonban az élményeket vagy szolgáltatásokat ajándékozók száma 5 százalékkal nőtt.
  • A közösségi média, mint vásárlói platform szerepe egyre növekszik. Tavaly óta kétszeresére nőtt (15%) azoknak az aránya, akik közösségi felületen szeretnének vásárolni. Azok aránya, akik vásárlás előtt megnézik az Instagramot, a tavalyi 6%-ról több mint kétszeresére, 14%-ra nőtt.
  • Az ünnepi ételeknél számít a minőség, és hajlandóak többet is fizetni érte. Idén először kérdezték a felmérés résztvevőit az ünnepi étkezésekkel kapcsolatban. A vásárlók 86%-a jelölte a minőséget „fontosnak” vagy „nagyon fontosnak”, valamint egyre többen vásárolnak megbízható, jó minőséget áruló kereskedőtől, vagy cserélik le a saját márkás termékeket prémium márkákra (48%). 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Black Friday 2020: a COVID sem áll az útjába

Rohamos léptekkel közeledik a 2020-as ünnepi időszak, így a Black Friday akciók is hamarosan lázba hozzák az arra nyitott közönséget. Míg tavaly csak minden 3. ember vásárolt valamilyen Black Friday akció keretében, idén, a COVID okozta gazdasági bizonytalanság ellenére ezt a lakosság fele tervezi. Ők azok, akik kifejezetten örülnek, hogy a bolti és az online akciók nem csak 1 napig tartanak, így biztosan nem maradnak le a kedvezményekről - derült ki a LogiNet és a Reacty Digital közös, 18-79 éveseket vizsgáló, reprezentatív felmérésből.

2020. október 24. 10:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás