Tényleg a távmunka a jövő megoldása?

forrás: Prím Online, 2018. december 10. 13:11

Sokak számára nem lehet kérdés, hogy az otthonról végzett munka előnyt élvez az irodai tevékenységgel szemben. Hiszen a modern technológiának köszönhetően korlátlanul kommunikálhatunk és problémákat oldhatunk meg anélkül, hogy kitennénk a lábunkat az ajtón.

A Kelly Services kutatása azonban árnyaltabb képet mutat. A cég 10 európai ország 14 ezer álláskeresőjét kérdezte meg, hogyan képzelik el a munka jövőjét.

Megkérdezték az álláskeresőket, mennyire fontos számukra az otthonról végzett munka lehetősége. Csupán 20%-uk felelte, hogy fontos, míg 35%-uk közömbös álláspontra helyezkedett. A kép azonban árnyaltabbá válik, ha országonként vizsgáljuk a kérdést. Magyarországon és Lengyelországban a válaszadók több mint fele számára fontos vagy nagyon fontos volt a távmunka lehetősége, míg Franciaországban, Oroszországban és az Egyesült Királyságban ez az arány 20% alatt volt.

 

A távmunka nem prioritás

Meglepő, de számos európai munkavállaló számára nem adott a távmunka lehetősége, ami azt jelentheti, hogy a munka modern világáról alkotott képünk nem felel meg a valóságnak. Leginkább a portugál, a francia és a brit válaszadók vélekedtek úgy, hogy nem tudnának távmunkában dolgozni. A magyar és lengyel dolgozók számíthattak leginkább arra, hogy távmunkát kínálnak nekik.

 

A modern mobil munkaerőről alkotott elképzeléseink dacára a kutatások azt mutatják, hogy a távmunka sokak számára nem jelent piroritást. A dolgozók jelentős része inkább váltogatott vagy állandó munkahelyről dolgozna.

 

A távmunka kontra irodai munka kérdésében Magyarországon született a legszélsőségesebb érték: csak 4% válaszolt úgy, hogy szívesebben dolgozna otthonról. Az orosz, német, lengyel, olasz és brit válaszadók túlnyomó többsége viszont az otthoni és az irodai munka kombinációját választaná.

 

 

Miért az iroda?

Az irodai munkát választók fő indoka az volt, hogy emberek között szeretnek dolgozni: 66% említette a könnyebb interakciót és 45% nyilatkozott úgy, hogy élvezi a közösségi életet. Fontos tényező volt, hogy az iroda segít elválasztani egymástól a munka és a magánélet világát.

 

A válaszadók 32%-a szerint az irodában könnyebb elismerést kapni a kollégáktól és a vezetőktől, 29% pedig úgy vélte, az irodában produktívabb a munkavégzés.

 

A láthatatlan távmunkás

A távmunkát választók elismerték, hogy ennek a megoldásnak árnyoldalai is vannak, különösen, ami a jutalmazást illeti. Csupán 31%-uk vélte úgy, hogy egyenlően kezelik az irodai dolgozókkal, és  27%-uk gondolta, hogy a távmunka miatt kisebb az előléptetés esélye.

 

A kulcs a munka-magánélet egyensúlya

A kutatási eredmények alapján hangsúlyozhatjuk, hogy a munkáltatóknak törekedniük kell a munka-magánélet egyensúlyának kialakítására és megőrzésére. A válaszadók 89%-a gondolja, hogy ez az egyensúly a sikeres munkavégzés kulcsa, de csupán 62% elégedett a jelenlegi helyzettel. Több mint 90% válaszolta, hogy a kollaboratív környezet elengedhetetlen a sikerhez, míg sok távmunkás panaszkodott elszigeteltségről, illetve az elismerés hiányáról. 

 

Pro vagy kontra: nincs egyértelmű válasz

Szólnak érvek a távmunka mellett és ellen is. A vezetők számára adottak a lehetőségek, hogy kialakítsák a különféle munkalehetőségek rugalmas és dinamikus elegyét, amely megfelel az adott munkavállaló stílusának és értékválasztásainak. Nem elegendő azonban a tárgyi feltételek megteremtése: olyan kultúrát kell kialakítani, amely mindenkit támogat és jutalmaz, a munkavégzés helyétől függetlenül.     

 

Ez a cikk a Kelly Services kutatása alapján készült, ami során 14.000 munkavállalót kérdeztek meg Európa 10 országában arról, hogy miként vélekedik a távmunka adta lehetőségekről. A Kelly Services Hungary 14 éve jelent partnert Magyarországon a munkaerőpiaci megoldásokban. Innovatív megoldásokat keres a munkaerő közvetítésben és kölcsönzésben a szakterületekre specializálódott toborzási szakemberei segítségével.  

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligencia demokratizálja a marketinget

Egy újabb marketing demokratizálódási hullám elején vagyunk. A mesterséges intelligencia (AI) hasonló forradalmi változást idéz elő a marketingben, mint korábban az internet. Hatására olyan mértékben egyszerűsödnek le egyes feladatok, hogy azzal kisvállalkozók tömegei számára válik elérhetővé a marketing – állítja Wolf Gábor kisvállalati marketing szakértő, a Marketing Commando vezető tanácsadója.

2023. június 2. 17:00

Az Unió jóváhagyta a új e-aláíró platformot

Magyarországról is biztosított lesz a teljes mértékben digitális Uniós közigazgatási ügyintézés, az elektronikus azonosítás és a digitális aláírás az Evrotrust eID egységes azonosítási rendszerének köszönhetően, amely már átment az Uniós tagállamok értékelésén. A rendszer újdonsága, hogy immár nem csak magánszemélyek, hanem vállalatok is használhatják hivatalos és közigazgatási ügyeik intézésére az egész Unióban. Az Európai Bizottság az eIDAS szabályozás alapján ellenőrizte a platform Uniós használatát, ezzel hamarosan minden tagállam számára elérhető lesz.

2023. június 2. 15:29

Digitalizációs részleg alakult hazánk piacvezető könyvelő vállalatánál

Külön digitalizációs szervezeti egységet hoztak létre a Process Solutionsnél (PS), hazánk egyik vezető számviteli, adózási és bérszámfejtési szolgáltatásokat nyújtó vállalatánál.

2023. június 2. 12:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39