Adatvédelmi nap: az OTRS megosztja tippjeit arról, hogy miként lehet védekezni a kibertámadásokkal szemben

forrás: Prím Online, 2019. január 23. 12:55

Az éves adatvédelmi nap, amely január 28-án kerül megrendezésre, egyre fontosabb a közelmúltban történt hacker-támadások miatt. Ebben a hónapban, több száz német politikus és celebritás privát adatai kerültek ki az internetre. Az USA-ban a Starwood hotellánc több mint 500 millió ügyféladatával történt visszaélés. Ez csak kettő a kiberbűnözés számtalan példája közül.

Az adatvédelmi napot eredetileg az Európa Tanács kezdeményezte 2006-ban. 2008-ban a National Cyber Security Alliance (NCSA) kiterjesztette a kezdeményezést az USA-ban és egész Észak-Amerikában is. A nap célja az adatvédelmi tudatosság növelése világszerte.

 

Az OTRS Group által az IT igazgatók és vezetők között nemrégiben végzett felmérés szerint az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában a válaszadók több mint egyharmada (34%) nagyon aggódik a kiberbűnözés miatt, míg 29% nyilatkozott úgy, hogy aggódik. Ijesztő, hogy az IT vezetők mindössze 34%-a állította, hogy alaposan fel van készülve a biztonsági incidensekre, míg 35%-uk gondolja úgy, hogy fel van készülve.

 

„Sajnos, nincs lehetőség a kibertámadások elleni teljes védelemre, de a többszintű biztonsági gyakorlatok egyértelmű folyamatokkal, technikai felkészüléssel, képzéssel és gyors reakcióval a kockázat csökkenthető” – mondta Jens Boethe, az OTRS Group globális tanácsadási igazgatója. „A kiberbűnözés elleni harc mindig a vállalatok, a kormány és a digitális felhasználók közös felelőssége.”

 

 

Mint hivatalos NCSA „Data Privacy Day 2019 Champion”, az OTRS Group a következő fontos tanácsokat állította össze a vállalatoknak:

 

Biztosítsa a zökkenőmentes folyamatokat

Fogadja ezeket a folyamatokat és munkafolyamatokat - mind a fenyegetések elleni védelem, mind a támadásokra való reagálás érdekében. Határozza meg a folyamatokat most, hogy értékes időt takarítson meg később: minél rövidebb a támadás, annál kisebb a kár.

 

Vegye figyelembe a szükséges technikai óvintézkedéseket

Még a látszólag kis technikai óvintézkedések is segíthetnek a támadások megelőzésében. Telepítsen tűzfalakat, víruskereső rendszereket, titkosítási eszközöket, biztonsági frissítéseket és behatolásérzékelő rendszereket. Ha nem rendelkezik szakértelemmel, kérjen tanácsadót a biztonsági rések azonosításához és javításához.

 

Biztosítson rendszeres képzéseket

Kapcsolja be az összes érdekelt felet, és rendszeresen tájékoztassa őket az esetleges eseményekről és a technikai óvintézkedésekről. Minden alkalmazottnak tudnia kell, hogy mennyire fontos a folyamatok fenntartása, hogy megakadályozzák a hackerek hozzáférését a hálózathoz és azt, hogy káoszt okozzanak.

 

Vészhelyzet esetén gyorsan és biztonságosan reagáljon

Amikor a riasztás megszólal, a lehető leghamarabb indítsa el a vészhelyzeti forgatókönyvet. Egy olyan rendszer, mint a STORM powered by OTRS megkönnyíti ezt. A kommunikációs rendszer integrált biztonsági specifikus folyamatokkal rendelkezik, és egyénileg hozzáigazítható a vállalat igényeihez. Ez azt jelenti, hogy támadás esetén az esemény azonnal rögzül. A folyamatok és értesítések automatikusan elindulnak. Valamennyi lépés valós időben történik, így csapata a lehető leggyorsabban minimalizálhatja a veszélyt.

 

További információkat az OTRS-ről itt talál.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri rendet tenni az adatok között

A legtöbb ember nem tudná felsorolni, milyen típusú adatokat tárol a telefonján vagy a számítógépén, ezek közül mi az, ami fontos, és azok hol, milyen mappákban vannak. A vállalatoknál hasonló a helyzet, csak sokkal nagyobb tételben. Óriási mennyiségű információt állítanak elő és gyűjtenek napi szinten, de nem tudják pontosan, mennyi számít ebből valóban hasznosnak. Ez megnehezíti számukra, hogy az adatokból üzleti előnyt tudjanak kovácsolni, a sok felesleges fájl tárolása pedig nem kívánt extra költségekkel jár. A Micro Focus szakértői szerint ezért érdemes professzionális eszközökkel rendszerezni a fájlokat, hogy a cégek időt és tárhelyet, illetve ezen keresztül költségeket és energiát takaríthassanak meg.

2019. november 16. 12:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44
online sportfogadás