Minden eddiginél gyorsabb letöltési sebességet biztosít a Huawei új chipkészlete

forrás: Prím Online, 2019. január 25. 11:21

Az 5G felhasználás új korszakát indította el a Huawei Technologies. A vállalat bemutatta a világ első 5G többmódú (multi-mode) chipkészletét, a Balong 5000-et. 

A Huawei hivatalosan is megnyitja az 5G korszakot. A Balong 5000 chipkészlet az 5G termékek számos fajtáját támogatja, így az okostelefonok mellett az otthoni szélessávú eszközöket, és más hálózati, illetve autóba telepíthető modulokat is. 

 

Sokrétű funkciók egy helyen

A Balong 5000 kis méretével és széleskörű felhasználhatóságával egyetlen chipben támogatja a 2G, 3G, 4G és 5G eszközöket. Az új CPU-nak köszönhetően eddig nem tapasztalt, az iparágban egyedülálló letöltési sebesség segíti a felhasználókat az adatátviteli folyamatokban. A különböző üzemmódok közti adatcsere során az új CPU hatékonyan csökkenti az adatkésleltetést és az energiafogyasztást, ezzel jelentősen megnöveli a felhasználói élményt a kereskedelmi felhasználású 5G bevezetésének korai szakaszaiban. A Balong 5000 jelentős előrelépést jelent a Balong-sorozatú chipkészletek számára: a Sub-6 GHz-es tartományban a Balong 5000 4.6 Gbps letöltési sebességre képes, míg az mmWave spektrumban elérheti a 6.5 Gbps letöltési sebességet is – ez tízszer olyan gyors, mint a jelenlegi legjobb 4G LTE hálózatok letöltési sebessége.

 

 

A Balong 5000 az első olyan chipkészlet, amely egyszerre támogatja az SA (standalone – önálló) és az NSA (non-standalone – összevont) hálózati architektúrákat. A vállalat az NSA hálózatok esetében az 5G hálózati architektúra a már meglévő, legjobb 4G LTE hálózatokat használja fel, az SA hálózatok esetében pedig saját építésű és telepítésű architektúrával biztosítja a felhasználók hozzáférését az 5G-hez. A Balong 5000 rugalmasan képes kielégíteni a legkülönbözőbb technológiai igényeket: a hálózat okostelefonokkal, beltéri egységekkel és egyéb okoseszközökkel is kompatibilis. 

 

Az új CPU (központi feldolgozóegység) a piacon elérhető leggyorsabb szélessávú vezeték nélküli kapcsolatot nyújtja nemcsak az okostelefonok, de a hálózati eszközök számára is. A Huawei az 5G technológiájával minden eddiginél gyorsabb letöltési sebességet biztosít a felhasználók számára: a szélessávú hálózaton akár három másodpercen belül letölthető egy 1GB-os HD videóklip, és az ultra nagy felbontású, 8K-s videók megtekintése közben sem akadozik a lejátszás. A gyártó a chipkészlet mellett bejelentette új 5G hálózatot támogató beltéri egységét, a Huawei 5G CPE Prót és a világ első 5G-s okostelefonját, melyet a gyártó a februári MWC-n (Mobile World Congress) mutat be a nagyközönségnek.

 

A Huawei új chipkészlete a közlekedésben is új lehetőségeket kínál: a Balong 5000 az első olyan többmódú CPU, amely támogatja a Vehicle to Everything (V2X – jármű és más eszközök közötti) kommunikációt, alacsony adatkésleltetést és rendkívül megbízható megoldásokat kínálva az összekapcsolt járművek számára. 

 

5G az otthonunkban

A Balong 5000 által működtetett Huawei 5G CPE Pro egyszerre támogatja a 4G és 5G vezeték nélküli kapcsolatokat. A beltéri egység segítségével az 5G hálózaton akár három másodpercen belül letöltődik egy 1GB-os HD videóklip, egy 8K-s videót pedig akadozás nélkül képes streamelni a készülék, ami az otthoni CPE eszközök (előfizetői végberendezések) számára új referenciaértéket jelent. Az otthoni felhasználás mellett a Huawei 5G CPE Pro-t kis- és középvállalkozások is használhatják szupergyors hálózati sebességek elérésére.

 

 

Az új Wi-Fi 6 technológiát felhasználva a Huawei 5G CPE Pro akár 4.8 Gbps letöltési sebességre is képes, ami azt jelenti, hogy egy jövőbeli okos háztartásban található összes készülék egyidejű internethasználata (okostelefonok, tv-k, okos háztartási gépek stb.) lehetséges anélkül, hogy a hálózat adatátvitele lassulna. A Huawei új 5G CPE-je az első olyan beltéri eszköz, amely támogatja a Huawei HiLink protokollokat, ezzel bevezetve az okos otthonokat az 5G korszakba.

 

„A Huawei 5G CPE Pro, melyet a Balong 5000 hajt, lehetővé teszi, hogy a fogyasztók gyorsabban és szabadabban érjék el a hálózatokat. A Huawei a chipek, készülékek, felhő eszközök és hálózatok terén integrált megoldásokat kínál. Ezekre az erősségekre alapozva, az 5G korszak vezetőjeként inspirált, intelligens felhasználói élményt nyújtunk a fogyasztóink számára világszerte, az életük minden területén” - mondta Richard Yu, a Huawei Fogyasztói Üzletágának igazgatója. 

 

A Huawei Technologies már 2009-ben megkezdte kutatási-fejlesztési tevékenységét az 5G területén, jelenleg pedig az egyetlen olyan iparági szolgáltató, aki végfelhasználói 5G rendszereket képes biztosítani. A vállalat több mint 5700 mérnöke, köztük ötszáz 5G szakértő dolgozik a technológia kutatásán és fejlesztésén a Huawei tizenegy innovációs központjában világszerte. A beltéri 5G technológiák bejelentését követően a vállalat újabb csúcsfejlesztés bevezetését tervezi: az idei Mobile World Congress-en bemutatja a világ első 5G támogatott, Balong 5000 által működtetett okostelefonját.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05