Médiatanács: hét új animációs sorozatrész és nyolc online alkotás készülhet

forrás: Prím Online, 2019. február 1. 08:49

A mecenatúraprogram animációs filmek gyártásának támogatására meghirdetett Macskássy Gyula-pályázatában 56,9 millió forintot, a közszolgálati célú online tartalmak gyártását és közzétételét támogató Neumann János-pályázatban pedig 8 millió forintot ítélt oda eheti ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. Összesen tizenöt új alkotás készülhet. Az ülésen médiaszolgáltatókkal kapcsolatos döntések is születtek.

Hét új animációs sorozatrész készülhet mecenatúra-támogatással

A Magyar Média Mecenatúra Program animációs filmek gyártásának támogatására tavaly meghirdetett Macskássy Gyula-pályázatának harmadik fordulójában hét alkotónak összesen 56,9 millió forintot ítélt oda a Médiatanács. A magyar bajnokokról szóló Cserebogarak folytatásában B. Nagy Ervin a háromszoros olimpiai bajnok Papp Lacit és az ökölvívást elevenítheti meg digitális rajzanimációs technikával, míg Gellár Csaba a Puskás Öcsi és barátai nyitórészében a gyermekeknek is példaként szolgáló világhírű magyar futballista életének első, rongylabdás éveit idézheti meg. Új epizódot készíthet Mark Twain regénye nyomán Gyulai Líviusz Egy jenki Arthur király udvarában című sorozatához, melyben egy 19. századból érkező amerikai megkísérli modernizálni a kerekasztal lovagjainak kora középkori Angliáját. Folytatódhat Miklósy Zoltán Szőrmók Ovija Lola mindenkit megtisztító különleges találmányával, míg Rófusz Ferenc a Hoppi mesék-sorozat új évadának második részében egy thaiföldi virágzó tóhoz invitálhatja a legkisebbeket. Tamás Zsuzsa azonos című mesekönyve alapján készíti majd el a Macskakirálylány című új minisorozat első részét Tamás Iván abból a történetből, amelyben a magát belülről elvarázsoltnak érző Bánatos királyfi életébe váratlanul egy macska toppan be. Gelley Bálint Farkas a papírkivágásos Átjáró Másvárosba-sorozathoz rendezhet Magyar Andrea könyve nyomán új epizódot Döbrögi címmel. 

 

Nyolcmillió forint online közszolgálati médiatartalmak gyártására

A még szintén tavaly meghirdetett, online tartalmak gyártását és közzétételét támogató Neumann János-pályázat második fordulójában hét magyarországi és egy határon túli alkotó részesült egy-egy millió forint mecenatúra-támogatásban. Mi az autonómia? címmel a karcagtv.hu-n lesz elérhető az a rövid ismeretterjesztő sorozat, ami a székelység önrendelkezési törekvéseinek múltját és jelenét járja körbe, míg Ostffyasszonyfa első világháborús fogolytáboráról, az ott történt és mára nagyrészt elfeledett tragédiákról szól majd a magyaridok.hu-ra készülő rövidfilm, a Láger a határon. A Vasi filmdal-csokor a Szombathelyi Televízió (sztv.hu) honlapján népdalokat feldolgozó filmetűdsorozatként lesz látható, a Családban maradva egy riport-dokumentumfilm lesz a bonumtv.hu oldalon a család megtartó erejéről nehéz időkben, a mandiner.hu-ra pedig egy rövid, vallásos témájú ismeretterjesztő sorozat készülhet Élő templomok címmel Tákosra, Csengersimára és Tiszabökénybe látogatva. A Ceglédi Városi Televízió honlapján (ctv.hu) látható majd két rövid ismeretterjesztő sorozat: a Sándy 150 a Magyarországi Evangélikus Egyház főépítésze, Sándy Gyula leghíresebb budapesti és fővároskörnyéki templomait járja be születésének 150. évfordulója alkalmából, a másik, a Randevú az állambiztonsággal pedig a magyar állambiztonsági szervek által működtetett titkos találkozóhelyek, objektumok típusait mutatja majd be. A határon túli pályázó az egykor patinás Maros menti magyar építészeti örökséget ismertető háromrészes Történelem a Maros sodrásában című sorozat második epizódját készítheti el, amit ezúttal is a filmdzsungel.hu mutat majd be.

 

Rádiós és televíziós döntések

A Médiatanács a szolgáltató kérelmére hozzájárult ahhoz, hogy a Budapest 98,6 MHz-es körzeti rádiós frekvenciára közösségi jogosultsággal rendelkező médiaszolgáltató Cross FM helyett Manna FM néven kezdhesse meg működését. Az állandó megnevezésen túl a hatósági szerződés egyéb pontjai változatlanok maradnak. 

 

A testület ahhoz is hozzájárult, hogy a 101,7 Pécs FM-et működtető P1 Rádió Kft. a kérelmében foglaltaknak megfelelően február 1-jétől módosíthassa a rádió sajátos arculatát annak érdekében, hogy versenyképes maradhasson az országos kereskedelmi rádió megjelenése után is. A rádió ezentúl az utóbbi 15-20 év slágereiből fog válogatni elsősorban az eddig a szerződésében rögzített, a 60-as évektől az ezredfordulóig tartó időszak helyett. 

 

A Dabas 93,4 MHz-es helyi rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű hasznosítására kiírt pályázat alaki vizsgálati szakaszában hiánypótlásra szólította fel a testület az egyedüliként pályázó Dabas Sportcsarnok Nonprofit Kft.-t.

 

A médiaszolgáltató fizetésképtelenségre való hivatkozással benyújtott kérelmére közös megegyezéssel megszüntette a grémium a Hódmezővásárhely 44. csatorna – Vásárhelyi TV – helyi, kereskedelmi televíziós szolgáltatás nyújtására vonatkozó ideiglenes hatósági szerződést.

 

A Médiatanács 5. heti ülésének teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, az ülésről készült jegyzőkönyv, illetve valamennyi határozat pedig – a szükséges hitelesítés és adminisztráció után – szintén elérhető lesz.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elindult az első minősített, gyakorlatorientált innovációs képzés Magyarországon

Számos cég végez úgy kutatás-fejlesztést, hogy nem is tud róla.  Így a K+F tevékenység jelentős mértékű hatékonyságvesztés és költségnövekedés mellett zajlik, ráadásul az adókedvezménytől is eleshetnek. Mindeddig nem volt olyan felnőttoktatási program, amely gyakorlatorientált módon mutatta volna be az innováció menedzsmentet. Már van.

2019. február 20. 11:18

Online vásárlási szokásaink

Vajon mennyi időt szánunk egyes termékek megvásárlására? Ebben a cikkben a ShopAlike csapata megvizsgálta, hogy mennyi ideig tartott az európai vevőknek bizonyos termékek online vásárlása 2018-ban. Vajon ki a leggyorsabb döntéshozó az online piacon és melyek azok a termékek, amelyeket alaposan megfontolunk vásárlás előtt? Vajon mennyire különböznek az európai nemzetek egymástól?

2019. február 19. 19:03

Az európai kontinens lehet a vesztese a technológiai megszorításoknak

A nyílt és tisztességes verseny korlátozása nem csökkenti a biztonsági kockázatokat, ugyanakkor növeli a telekommunikációs költséget és késlelteti a digitális átállást az európai kontinensen – hívja fel a figyelmet Austin Zhang, a Huawei Technologies közép-kelet-európai régiós vezetője az amerikai külügyminiszter látogatása kapcsán. A vállalatvezető szerint amerikai tisztviselők egy csoportja politikai nyomás alá igyekszik helyezni az európai országokat, és állítólagos biztonsági okokra hivatkozva megpróbálja kizáratni piacaikról a Huawei Technologies-t. A vezető bízik benne, hogy az ügyfelek nem a teljesen alaptalan vádak, hanem saját tapasztalataik alapján jutnak helyes következtetésre a vállalattal kapcsolatban. 

2019. február 19. 17:35

A Panasonic új hangprojektorai bármilyen televízióhoz és beltérhez tökéletesen illeszkednek

A Panasonic bemutatja az SC-HTB900, SC-HTB700 és SC-HTB510 hangprojektorjait, amelyek az eddigi legkifinomultabb mozi- és zeneélményt adják a házimozirendszerekhez. A HTB900 és a HTB700 a Dolby Atmos és DTS:X technológiákat is támogatják, a legmodernebb területalapú audioformátumokat, amelyek úgy képesek mindent körülölelő hanghatást alkotni, hogy a hangokat pontosan oda helyezik, ahol azok a valóságban is megszólalnának a térben.

2019. február 19. 15:58

Különleges VR élmény várja a látogatókat a KÖKI Terminálban

Fantasztikus élmény, feledhetetlen családi kaland egy soha nem látott virtuális valóságban. Először Magyarországon a DinoSafari VR a KÖKI Terminálban.

2019. február 19. 14:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Christopher Mattheisen a Microsoft Magyarország új ügyvezető igazgatója

2019. február 18. 11:50

Bemutatkozik a Samsung 2019-es QLED TV kínálata

2019. február 15. 12:20

Minden eddiginél gyorsabb letöltési sebességet biztosít a Huawei új chipkészlete

2019. január 25. 11:21

Technológiával az örökélet felé

2019. január 14. 10:53
cloudappsportal.com