VAKT: egy jól működő példa a blockchain alkalmazására az energetikában

forrás: Prím Online, 2019. február 21. 09:02

Az Egyesült Királyságban tavaly decemberben a Deloitte közreműködésével létrejött a VAKT, egy blockchain-alapú kereskedési platform, amely hatékonyabbá teszi az energiatermékek kereskedelmét, és amely már tizenkét globális vállalatból áll. A szervezet fő missziója az energiaszektor ügyleteinek blokkláncra migrálása, az energiaszektorban elterjedt papíralapú dokumentáció okos szerződésekre cserélése, az adatminőség javítása, a biztonság növelése és az elszámolások gyorsítása, ezáltal csökkentve a szektor szereplőinek költségeit. 

Több kiemelt jelentőségű, az energetikai vállalatok működését alapvetően átalakító trend zajlik jelenleg a világban, amelyek már a közeljövőben jelentős kihívás elé állíthatják az energiaszektort. Ezen jelenségek közül a Deloitte három fő trendre hívja fel a figyelmet: a napelemek árának csökkenése, ipari konvergencia és a digitalizáció.

 

A napelemárak tartós csökkenésével létrejöttek a „prosumerek” 

Habár a napelemek ára az elmúlt években is meglehetősen gyorsan csökkent, ez a tendencia várhatóan a jövőben is folytatódik. A fotovoltaika (PV) egyre jövedelmezőbbé válik, még Magyarországon is elfogadható profitot termelnek azok a háztartások, amelyek a házuk tetőzetére telepítenek fotovillamos berendezést. A napelemekkel villamos energiát állítanak elő, és a korábbi fogyasztásuk 30, 50 vagy akár 80 százalékát is meg tudják takarítani. Az így alkalmazott technológiai megoldás révén egyre több ügyfélből válik termelő is, azaz „prosumer”.

 

Ipari konvergencia

Pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, hogy a „mérő mögötti” energiával kapcsolatos tevékenységek végzése a közműszolgáltatókon kívül más kezébe kerüljön. Az utóbbi időben azonban új versenytársak jelentek meg ebben az ágazatban is. A Google, az Apple és más óriásvállalatok jelenlétén túl már az autógyártók is beléptek az energetikai piacra és új termékeket, valamint szolgáltatásokat kínálnak az ügyfeleknek. 

 

Digitalizáció

„A digitalizációval igazán látványos átalakulást akkor lehet elérni, ha cégeken átívelő, egymással összefüggő folyamatok újragondolását tűzzük ki célul. A létező technológiai megoldások (köztük a blokklánc) jelenleg is sokféle lehetőséget adnak az üzleti hatékonyság növelésére. A kihívást jelenleg a cégek közötti közös gondolkodás és együttműködés kialakítása, a közös érdekek megtalálása, a problémakör pontos definiálása és a szabályozói környezet átalakítása jelenti” – mondta Marton Károly, a Deloitte blockchain alapú üzleti megoldásokért felelős vezető menedzsere.

 

„Tapasztalataink szerint a legtöbb nagy ügyfelünknél folyamatban van valamilyen digitális átalakulási terv, és a digitalizációra több különböző szempontból tekintenek. A digitális átalakulás általában az új technológiák belső alkalmazását jelenti az elsődleges üzleti tevékenységet elősegítő rendszerek átalakításának céljából, ezért arra van igazán szükségük, hogy az új technológiák segítségével csökkentsék a költségeket” – tette hozzá Mező Csaba, a Deloitte Magyarország energiaszektorának vezetője.

 

Említésre méltó, formabontó kezdeményezés az iparágban a VAKT platform, amely egy olyan digitális tranzakciós platformmá kíván válni, amely világszerte átalakítaná az olajüzletágat. A VAKT egy immáron tizenkét globális vállalatból álló konzorcium: hat integrált energiaipari vállalat (Shell, BP, Equinor, Reliance Industries, Total, Chevron), három kereskedelmi cég (Koch, Gunvor, Mercuria) és három bank (Societe Generale, ING and ABN Amro) tagja.

 

A VAKT esetében egy teljes értéklánc szereplői, olajtársaságok, független energiakereskedők és bankok fogtak össze, hogy hatékonyabb, költségcsökkenést eredményező megoldást hozzanak létre az egymással összefüggő profittermelő folyamataikra, és amely egy nagyszerű példa arra, hogy a digitalizáció hogyan alakíthatja át a már meglévő iparágak szereplőinek egymás közötti és cégen belüli folyamatait. A rendszer megálmodóinak világos céljai voltak, azaz az informatikailag biztonságos, utólag nem megmásítható, teljes mértékben visszakövethető tranzakciók rögzítésére legyen alkalmas a szereplők között; a papír alapú dokumentáció minél nagyobb arányú kiküszöbölése, a felek közötti „egy igazság megteremtése” és így az adminisztráció hatékonyabbá tétéle; valamint a finanszírozás hatékonyabbá tétele a kockázatkezeléshez szükséges adatok közvetlen és transzparens elérésével. 

 

A blokklánc, mint mögöttes technológia éppen a fenti célok támogatására alkalmas eszköz, a kialakított platform példája pedig segítheti a hazai energiaszektor szereplőit is a közös gondolkodásban. 

 

„A VAKT esetében a Deloitte tanácsadói segítettek a piacra lépés stratégiájának kialakításában, az öko-rendszer fejlesztésében, a piaci működés támogatásában, valamint harmadik feleknek a platformon keresztül történő tranzakciókban. Büszkék vagyunk arra, hogy a Deloitte lehetőséget kapott rá, hogy a vezető globális vállalatok konzorciumával együtt dolgozzon annak érdekében, hogy áttörő innovációt hozzon létre egy ilyen méretű és jelentőségű iparágban” – tette hozzá Mező Csaba. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

K&H: Kate ellenáll a hódolók ostromának

Egyre többen veszik igénybe Kate, a K&H személyes digitális asszisztensének segítségét. Bár vannak, akik bolondoznak Kate-tel, őt ez sem zavarja: kedvesen kitér az oda nem illő kérdések elől. Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője szerint a mesterséges intelligencián alapuló személyes digitális asszisztens bevált, az ügyfelek megszerették, és Kate is minden nap tanul tőlük valamit.

2023. április 1. 16:20

Okosotthon: megoldás az energiatakarékosság és a kényelem jegyében

Alighogy hozzászoktunk az okoseszközök használatához, máris beszivárgott a mindennapokba az okosotthon kifejezés is. Kovács István Péter, az A1 Solar műszaki vezetője válaszolt azokra a kérdésekre, hogy hogyan kapcsolható össze az okosotthon funkciók használata az energiatakarékosságos szándékkal és miért érdemes intelligens és integrált megoldásokban gondolkozni azoknak, akik napelemes rendszeren keresztül termelik – vagy tervezik megtermelni – a villamosenergiát.

2023. április 1. 13:44

Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központot adtak át Budapesten

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán átadták a Bosch innovációs ökoszisztémájának részét képező Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központot. Az új központ eszközei és szimulációs rendszerei egyedülállóak a hazai műszaki felsőoktatásban. Segítségükkel a hallgatók az elmélet mellett naprakész gyakorlati tudásra tehetnek szert, illeszkedve a hazai és nemzetközi iparági trendekhez, igényekhez. A Műegyetem kampuszán megvalósult fejlesztés – a BME KJK képzéseihez kapcsolódóan – évente 60-80 egyetemi hallgató mellett a kar oktatói számára is korszerű teret biztosít szakmai munkájuk támogatásához.

2023. április 1. 11:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08