Perre megy a Huawei

forrás: Kütyü Magazin, 2019. március 7. 11:06

A Huawei Technologies bejelentette, hogy keresetet nyújt be az Egyesült Államok egyik szövetségi bíróságánál, amelyben alkotmányossági kifogást emel a 2019-es védelmi költségvetésről szóló törvény, a National Defense Authorization Act (NDAA) 889-es szakaszával szemben. Lépésével a vállalat egyrészt azt kívánja elérni, hogy olyan bírósági döntés szülessen, amely kimondja, hogy a vállalatot célzó korlátozások alkotmányellenesek, másrészt, hogy a szankciókkal szemben jogerős és hathatós végzéshez jusson.  

 „Az Egyesült Államok Kongresszusának többszöri próbálkozás után sem sikerült bárminemű bizonyítékkal alátámasztania a Huawei Technologies termékei ellen bevezetett tilalmát. Utolsó lehetőségként kénytelenek vagyunk ehhez a jogi lépéshez folyamodni”, mondta Guo Ping, a Huawei elnöki posztját rotációs alapon betöltő elnöke. „Ez a tilalom nemcsak jogellenes, de abban is korlátozza a Huawei-t, hogy részt vegyen a tiszta piaci versenyben, így végső soron az amerikai fogyasztókat károsítja meg.  Várjuk a bíróság ítéletét, bízva abban, hogy az kedvező lesz mind a Huawei, mind az amerikai emberek számára”.

 
A Huawei a Texas megyei Plano kerületi bíróságánál nyújtotta be a keresetet, amely szerint a 2019-es NDAA 889-es szakasza nemcsak azt tiltja meg az Egyesült Államok kormányzati szerveinek, hogy a Huawei készülékeit és szolgáltatásait használják, hanem attól is eltiltja őket, hogy pénzbeli támogatást vagy hitelt adjanak olyan harmadik félnek, aki Huawei termékeket vagy szolgáltatásokat használ – mindezt közigazgatási vagy bírósági eljárás nélkül. A vállalat szerint ez sérti a személyre szabott jogi intézkedések tilalmáról szóló Bill of Attainder Clause-t és a méltányos jogi eljárásról szóló Due Process Clause-t, valamint a hatalmi ágak szétválasztásáról szóló alkotmányos alapelvet, hiszen az amerikai kongresszus nemcsak a törvényt alkotta meg, hanem megpróbálja azt érvényesíteni és végrehajtani is. 
 
Song Liuping, a Huawei jogi igazgatója hangsúlyozta, „A 889-es szakasznak számos valótlan, nem bizonyított és példa nélküli állítás az alapja. A jogszabály feltevésével ellentétben a Huawei nem áll a kínai kormányzat tulajdonában, az állam nem irányítja vagy befolyásolja a vállalatot. Továbbá a Huawei makulátlan biztonsági múlttal és programmal rendelkezik. Ezzel ellentétes bizonyítékot senki nem szolgáltatott”.
 
„A Huawei-nél büszkék vagyunk arra, hogy mi vagyunk a legnyitottabb, legátláthatóbb és legtöbbet vizsgált vállalat a világon”, mondta John Suffolk, a vállalat globális kiberbiztonsági és adatvédelmi igazgatója. „A Huawei biztonsághoz való hozzáállása olyan magas mércét állít, amit kevesen képesek megugrani”. 
 
Az NDAA korlátozásai gátolják a Huawei-t abban, hogy biztosíthassa fejlett 5G technológiáit az amerikai fogyasztók számára is. Ezzel késlelteti 5G kereskedelmi használatának bevezetését, ami akadályozza az amerikai 5G hálózatok teljesítményének fejlődését. Így a vidéken vagy elszigetelten élő hálózati felhasználók kénytelenek lesznek választani, hogy a kormányzati támogatást vagy a magas minőségű, költséghatékony termékeket választják. Ez gátolja a hálózatok fejlesztésének folyamatát, mélyíti a digitális szakadékot. Ami még rosszabb, hogy a Huawei-t érintő szankciók a versenyt is korlátozzák, így az amerikai fogyasztók csak rosszabb termékeket szerezhetnek be, azokat viszont magasabb áron.
 
Iparági becslések szerint 15-40 százalékkal csökkenne a vezetéknélküli infrastruktúra kialakításának költsége, amennyiben a Huawei Technologies részt vehetne a távközlési versenyben az Egyesült Államok piacán. Ez az elkövetkező négy évben legalább 20 milliárd amerikai dollár megtakarítást jelentene Észak-Amerikában.
 
Guo Ping hozzátette, amennyiben a jogszabályt érvénytelenítik, ahogyan annak lennie kell, a Huawei több fejlett technológiát hozhat az Egyesült Államokba, és segíthet a lehető legjobb 5G hálózatok kiépítésében. A Huawei hajlandó párbeszédet indítani az Egyesült Államok kormányzatának biztonsági aggodalmairól is. Az NDAA tilalmak feloldása lehetőséget biztosítana arra, hogy az Egyesült Államok kormányzata rugalmasan működhessen együtt a Huawei-jel, és közösen oldhassák meg a valódi biztonsági kérdéseket.
Kulcsszavak: kereskedelem Huawei

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50